Τελευταία Νέα
Διεθνή

Goldman Sachs: Εξετάζει μεταφορά βραχιόνων και στοιχείων ενεργητικού από το Λονδίνο στη Φρανκφούρτη, λόγω Brexit

Goldman Sachs: Εξετάζει μεταφορά βραχιόνων και στοιχείων ενεργητικού από το Λονδίνο στη Φρανκφούρτη, λόγω Brexit
Υπό την εποπτεία της ΕΚΤ επιθυμεί να βρεθεί η Goldman Sachs, με στόχο να κλειδώσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά της Ευρώπης 
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς βραχιόνων και στοιχείων ενεργητικού της από το Λονδίνο στη Φρανκφούρτη.
Την είδηση μεταδίδει το έγκριτο πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές με καλή γνώση του ζητήματος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Goldman Sachs επιθυμεί να διασφαλίσει την πρόσβασή της στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η αμερικανική τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο «μετακόμισης» στη Φρανκφούρτη, ως έναν τρόπο να βρεθεί υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θέτοντας κάποιες από τις δραστηριότητές της, υπό τον έλεγχο των αρμόδιων, τραπεζικών φορέων της Ευρωζώνης.
Η μετακίνηση κάτω από την ομπρέλα της ΕΚΤ θα της επιτρέψει να συνεχίσει να πουλά ανενόχλητα τις υπηρεσίες της στους πελάτες της σε όλη την Ευρωζώνη και ευρύτερα την ΕΕ, μετά το Brexit, σύμφωνα με μία από τις πηγές.
Ωστόσο, πρόκειται για «αχαρτογράφητα νερά» και η Goldman Sachs δεν έχει πάρει κάποια οριστική απόφαση επί του ζητήματος.
Μία από τις πηγές τόνισε πως «η μετακίνηση υπό την εποπτεία της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη είναι μια από τις επιλογές που η τράπεζα εξετάζει», ενώ έτερη πηγή επισήμανε πως ήδη αξιωματούχοι της Goldman Sachs έχουν συνομιλήσει σχετικά με αξιωματούχους της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.
Τα σχέδια που εξετάζονται θα μετατοπίσουν την ευρωπαϊκή παρουσία της Goldman προς το κέντρο της ζώνης του ευρώ, κάτι που αντιπροσώπευε πλήγμα για το καθεστώς του Λονδίνου ως παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κέντρου.
Εκπρόσωπος της Goldman Sachs ανέφερε στο Reuters πως υπάρχουν ακόμα «ορισμένες αβεβαιότητες» γύρω από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το Brexit.
«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πάνω σε κάθε πιθανό αντίκτυπο της απόφασης για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε, προσθέτοντας πως «δεν έχουμε λάβει οριστική απόφαση για την τελική απάντησή μας».
Η τράπεζα βασίζεται σήμερα σε σύστημα «διαβατηρίου» της ΕΕ.
Αυτό της επιτρέπει να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε όλη την ΕΕ, χωρίς τη δημιουργία καταστήματος σε κάθε κράτος-μέλος, ενώ βρίσκεται υπό την εποπτεία των αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αλλά οι βρετανικές δραστηριότητες των τραπεζών αναμένεται να χάσουν αυτό το «διαβατήριο», μετά το Brexit, σημειώνει το Reuters.
Για να μπορέσει να βρεθεί υπό την εποπτεία της ΕΚΤ, η Goldman Sachs θα πρέπει να αυξήσει τα assets της στην Ευρωζώνη σε 30 δισ. ευρώ (33 δισ. δολάρια).
Αυτή τη στιγμή τα assets της στη Γερμανία ανέρχονται μόλις στα 551 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015.
Τα assets της αμερικανικής τράπεζας στο Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζονται αντιθέτως σε 850 δισ. δολάρια.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης