Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η δουλειά του ΟΠΕΚ μόλις έγινε δυσκολότερη με τη νίκη του Trump

Reuters: Η δουλειά του ΟΠΕΚ μόλις έγινε δυσκολότερη με τη νίκη του Trump
Η εσωτερική δυναμική του Οργανισμού μπορεί να διαφοροποιηθεί λόγω της στάσης του νέου προέδρου των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν
Η δουλειά του ΟΠΕΚ να προσπαθήσει να τονώσει τις τιμές του πετρελαίου μόλις έγινε δυσκολότερη, καθώς η εκλογή του Donald Trump στις αμερικανικές εκλογές ενδέχεται να αναγκάσει τον Οργανισμό να αντιμετωπίσει δυσκολότερες συνθήκες για την παγκόσμια οικονομία, καθώς και μία ασθενέστερη ζήτηση για αργό πετρέλαιο.
Παράλληλα, ο ΟΠΕΚ αντιμετωπίζει και την προοπτικής της αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ, εάν λάβει κανείς υπόψη ότι ο Trump είχε υποσχεθεί προεκλογικά να ανοίξει όλα τα διαθέσιμα εδάφη για εξερεύνηση ορυκτών καυσίμων.
Η εσωτερική δυναμική του Οργανισμού μπορεί να διαφοροποιηθεί, κυρίως λόγω της δέσμευσης Trump να επιβάλει μία πιο αυστηρή πολιτική απέναντι στο Ιράν, σε μία εποχή όπου οι επενδύσεις και οι πετρελαϊκές εταιρίες αρχίζουν σιγά-σιγά να επιστρέφουν στην Τεχεράνη.
Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της HIS Markit, Daniel Yergin, "το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ έρχεται να προστεθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί πετρελαίου, καθώς θα οδηγηθούμε σε μία ασθενέστερη ανάπτυξης μίας ήδη εύθραυστης παγκόσμιας οικονομίας, γεγονός που συνεπάγεται πρόσθετες πιέσεις στη ζήτηση πετρελαίου".
Επιπλέον, πηγές από τον ίδιο τον Οργανισμό τόνισαν ότι αναμένουν οι τιμές του πετρελαίου να παραμείνουν χαμηλές κατά τις επόμενες εβδομάδες λόγω των ανησυχιών της παγκόσμιας αγοράς, καθώς και λόγω της αμφιβολίας σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει ο Trump απέναντι στη Μέση Ανατολή.
Ακόμα και αν επιτευχθεί συμφωνία για πάγωμα παραγωγής στις 30 Νοεμβρίου, ο ΟΠΕΚ θεωρεί απίθανο πως οι τιμές του πετρελαίου θα ανακάμψουν άμεσα, εκτιμώντας ότι θα παραμείνουν στα τωρινά επίπεδα.
Να σημειώσουμε ότι ο Trump είχε υποσχεθεί κατά το παρελθόν να διπλασιάσει την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, προστατεύοντας παράλληλα τις εμπορικές πολιτικές της χώρας, γεγονός που θα μπορούσε να έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες για την Ασία, γεγονός που επηρεάζει και τη ζήτηση του πετρελαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης