Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η νίκη Trump δημιουργεί αμφιβολία στα σχέδια της Fed για αύξηση των επιτοκίων

Reuters: Η νίκη Trump δημιουργεί αμφιβολία στα σχέδια της Fed για αύξηση των επιτοκίων
Η έλλειψη λεπτομερούς οικονομικού σχεδίου του Trump δημιουργεί πρόσθετη αβεβαιότητα στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ
Η νίκη του Donald Trump στην προεδρική κούρσα των ΗΠΑ θέτει υπό αμφισβήτηση την βασική υπόθεση των παγκόσμιων αγορών ότι η Federal Reserve θα αυξήσει σύντομα τα επιτόκια, συνεχίζοντας με περαιτέρω αύξηση μέσα στα επόμενα χρόνια.
Οι αγορές "λιποθύμησαν" μετά τη νίκη του Trump, με το δολάριο και τις μετοχές να βυθίζονται, ενώ αντιθέτως τα "ασφαλή καταφύγια" των κρατικών ομολόγων και του χρυσού να εκτοξεύονται, γεγονός που αντικατοπτρίζει τους φόβους μίας παρατεταμένης παγκόσμιας αβεβαιότητας που μπορεί να φέρουν οι πολιτικές του ρεπουμπλικάνου.
Η αναταραχή των αγορών έχει επηρεάσει τις αποφάσεις της Fed και κατά το παρελθόν, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την ύφεση της κινέζικης χρηματιστηριακής αγορά το 2015, καθώς και το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου του 2016 για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι επενδυτές εξέφραζαν περισσότερο την προτίμησή τους υπέρ της αντιπάλου του Trump, Hillary Clinton, καθώς θεωρούταν πιο ασφαλής επιλογή για το παγκόσμιο στερέωμα.
Αντιθέτως, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί να "σκίσει" και να επαναδιαπραγματευθεί τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ παράλληλα τα σχέδιά του για μαζικές περικοπές φόρων ενδέχεται να ενισχύσουν σημαντικά το έλλειμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ.
"Πλέον, αυξάνονται οι πιθανότητες η Fed να μην προχωρήσει σε κάποια κίνηση τον Δεκέμβριο", τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's Analytics, Mark Zandi, αναφορικά με τη νίκη του Trump.
Παράλληλα, η νίκη του Trump δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με το μέλλον της προέδρου της Fed, Janet Yellen, καθώς ο νέος αμερικανός πρόεδρος την έχει κατηγορήσει στο παρελθόν ότι διατηρεί χαμηλά τα επιτόκια προκειμένου να βοηθήσει τον Obama, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αντικατάστασής της μετά τη λήξη της θητείας της τον Ιανουάριο του 2018.
Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει την ίδια τη Yellen σε οικειοθελής παραίτησή της πριν από τη λήξη της θητείας της.
Η έλλειψη λεπτομερούς οικονομικού σχεδίου του Trump δημιουργεί επίσης πρόσθετη αβεβαιότητα στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, καθώς ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος είχε διατηρήσει σχετικά κλειστά τα χαρτιά του στα εν λόγω ζητήματα κατά την προεκλογική περίοδο.
Ο ίδιος ωστόσο έχει τονίσει ότι οι πολιτικές του θα εξαπολύσουν ένα κύμα επιχειρησιακών επενδύσεων, δημιουργώντας 25 εκατ. θέσεις εργασίας και σχεδόν διπλασιάζοντας την ετήσια ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.
Μέσω δηλώσεων που πραγματοποίησε ενώπιο δημοσιογράφων, ο πρόεδρος της Chicago Fed, Charles Evans, τόνισε ότι η Fed θα συνεχίσει να παρακολουθεί τη μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς και το κατά πόσο η δημοσιονομική πολιτική θα διαφοροποιηθεί από εδώ και πέρα.
Ωστόσο τόνισε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δε θα υποκύψει στην κριτική και θα θέσει μία πολιτική βάση της εντολής για προώθηση της πλήρους απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών.
"Χρειαζόμαστε να είμαστε ανεξάρτητοι από τις βραχυπρόθεσμες πολιτικές πιέσεις", ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του Evans.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης