Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Στο 0,5% του ΑΕΠ ο αρνητικός αντίκτυπος του Brexit στην ελληνική οικονομία το 2018

Bloomberg: Στο 0,5% του ΑΕΠ ο αρνητικός αντίκτυπος του Brexit στην ελληνική οικονομία το 2018
Η Ελλάδα είναι η χώρα που θα επηρεαστεί περισσότερο από το Brexit, μετά τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιρλανδία και την Ολλανδία
Τουλάχιστον κατά 0,5% του ελληνικού ΑΕΠ θα χαθεί το 2018 λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την σχετική ανάλυση τoυ πρακτορείου Bloomberg.
Όπως φαίνεται μάλιστα στο παρακάτω διάγραμμα, η Ελλάδα είναι η χώρα που θα επηρεαστεί περισσότερο από το Brexit, μετά τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιρλανδία και την Ολλανδία.
Η Βρετανία και η Ιρλανδία αναμένεται να χάσουν πάνω από το 1% του ΑΕΠ τους το 2018, κάτι που, αν ληφθούν υπόψη οι τωρινοί ρυθμοί ανάπτυξης, ισοδυναμεί με σχεδόν μηδενική αύξηση του ΑΕΠ σε δύο χρόνια για την πρώτη.
Οι απώλειες θα είναι αποτέλεσμα της επιβολής δασμών που θα επιφέρει η αποχώρηση του νησιού από την ενιαία αγορά της Ευρώπης, αλλά και η κατάργηση επιμέρους προνομίων που ισχύουν εντός του μπλοκ, όπως η ελεύθερη διακίνηση προσωπικού κλπ…
Λιγότερες θα είναι οι οικονομικές συνέπειες για τη γειτονική χώρα της Βρετανίας, τη Γαλλία.
Σημειώνεται πως η ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας θα γίνει τους πρώτους μήνες του 2016, σύμφωνα με όσα έχει διαμηνύσει η πρωθυπουργός Theresa May, αν βέβαια ξεπεραστεί το εμπόδιο της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης