Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγάλη ιστορική νίκη Trump είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ - Θα εκλέξει πάνω από 300 εκλέκτορες - Απόλυτη κυριαρχία

Μεγάλη ιστορική νίκη Trump είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ - Θα εκλέξει πάνω από 300 εκλέκτορες - Απόλυτη κυριαρχία
Ο Donald Trump είναι ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ.....
(Συνεχής ενημέρωση) Μια ιστορική νίκη πέτυχε ο Donald  Trump, καθώς αναδείχθηκε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, καταφέρνοντας να επικρατήσει σε κρίσιμες (swing) Πολιτείες έναντι της Hillary Clinton.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, ο Trump αναμένεται να κερδίσει άνω των 300 εκλεκτόρων, καθώς απομένουν Μίσιγκαν και Μινεσότα...
Η Φλόριντα αποδείχθηκε κλειδί των εξελίξεων, με τον Trump να κερδίζει 29 εκλέκτορες.
Μέχρι τώρα ο Donald Trump λαμβάνει 290 εκλέκτορες, έναντι 228 εκλεκτόρων της Hillary Clinton.
Ο Trump λαμβάνει 47,5% ή 59,513,953 εκατ. ψήφους έναντι 47,7% ή 59,731,599 εκατ ψήφους της Clinton.
Με όρους απόλυτων ψήφων η Clinton πέρασε οριακά μπροστά.
Στο Κογκρέσο οι Ρεπουμπλικάνοι λαμβάνουν 51 έδρες έναντι 47 των Δημοκρατικών και στην Βουλή των Αντιπροσώπων 235 οι Ρεπουμπλικάνοι, έναντι 176 των Δημοκρατικών.

Trump (290) 47,5%

Αλαμπάμα (9), Αρκάνσας (6), Νότια Καρολίνα (9), Βόρεια Καρολίνα (15), Βόρεια Ντακότα (3), Νότια Ντακότα (3), Φλόριντα (29), Τζόρτζια (16), Άινταχο (4), Ιντιάνα (11), Άιοβα (6), Κάνσας (6), Κεντάκι (8), Λουιζιάνα (8), Μισισίπι (6), Μιζούρι (10), Μοντάνα (3), Νεμπράσκα (5), Οχάιο (18), Οκλαχόμα (7), Τενεσί (11), Τέξας (38), Γιούτα (6), Δυτική Βιρτζίνια (5), Ουαϊόμινγκ (3), Αλάσκα (3), Πενσιλβάνια (20), Μέιν (1).

Clinton (228) 47,6%

Καλιφόρνια (55), Κολοράντο (9), Κονέτικατ (7), Ντέλαγουερ (3), Χαβάη (4), Ιλινόι (20), Μέριλαντ (10), Μασαχουσέτη (11), Νιού Τζέρσεϊ (14), Νέο Μεξικό (5), Νέα Υόρκη (29), Όρεγκον (7), Ρόουντ Άιλαντ (4), Βερμόντ (3), Βιρτζίνια (13), Περιφέρεια της Κολούμπιας (3), Πολιτεία της Ουάσινγκτον (12), Νεβάδα (6), Μέιν (3), Μινεσότα (10). 

Η πολιτεία κλειδί όπως αποδείχθηκε ήταν η Φλόριντα όπου κυριάρχησε ο Trump καθώς και το Οχάιο. 
Η νίκη της Clinton στην Καλιφόρνια και Νέα Υόρκη ήταν αναμενόμενη.
Ο Trump κατάφερε να φέρει την μεγάλη αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ ενώ εμφανώς τον στήριξε η μεσαία αστική τάξη.
Επίσης οι επαρχίες των ΗΠΑ στήριξαν τον Trump.
Αυτές οι εκλογές θα μείνουν στην ιστορία ως εξαιρετικά διχαστικές και συγκρουσιακές, τόσο μεταξύ των υποψηφίων, όσο και των ψηφοφόρων.
Εκλογές που σημαδεύτηκαν από σκάνδαλα, εκπλήξεις, ζητήματα υγείας και... έρευνες του FBI.

Μήνυμα ενότητας από τον Trump - «Θα είμαι πρόεδρος όλων των Αμερικανών - Θα ξαναχτίσουμε τη χώρα»

Μήνυμα ενότητας έστειλε ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ιστορική νίκη έναντι της Hillary Clinton.
Ο Trump τόνισε ότι έχει έρθει η ώρα οι Αμερικανοί να ενωθούν ως ένας λαός και να αναχαιτίσουν τους διχαστικούς ανέμους, μιλώντας ενώπιον των ψηφοφόρων του.
Παράλληλα δεσμεύθηκε ότι θα είναι πρόεδρος όλων των Αμερικανών, ενώ απευθυνόμενος σε όσους δεν τον ψήφισαν ζήτησε τη βοήθειά τους για να ενώσουν τις ΗΠΑ.
Ο Trump δήλωσε ότι η αντίπαλός του Hillary Cllinton τον πήρε τηλέφωνο για να τον συγχαρεί για τη νίκη του και εκείνος από την πλευρά του τη συνεχάρη για τη σκληρή μάχη που έδωσε.
Ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Michael Pence.απευθυνόμενος στους ψηφοφόρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος δήλωσε ότι πρόκειται για μια ιστορική νύχτα.
Τόνισε ότι ο αμερικανικός λαός μίλησε και πρόσθεσε ότι η ηγεσία και το όραμα του Trump θα ξανακάνουν μεγάλη την Αμερική.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε ότι «αντιμετωπίζει με ταπεινότητα την απόφαση του αμερικανικού λαού».



Hillary Clinton: Χρωστάμε στον Trump μία ευκαιρία να ηγηθεί - Θέλω να συνεργαστώ μαζί του

Τα συγχαρητήριά της μεταβίβασε στον Donald Trump η μεγάλη αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών, Hillary Clinton. 
Στη σημερινή της ομιλία, η Δημοκρατική πολιτικός εξέφρασε την ελπίδα πως ο Ρεπουμπλικάνος θα είναι ένας καλός Πρόεδρο για τη χώρα, ενώ του ζήτησε ακόμα και να συνεργαστούν. 
«Του χρωστάμε μία ευκαιρία να ηγηθεί.
Πρέπει να αποδεχτούμε το αποτέλεσμα και να δούμε το μέλλον.
Να αποδεχτούμε με ανοιχτό μυαλό την εκλογή του Donald Trump», σχολίασε σχετικά. 
Η κα Clinton ευχαρίστησε τους πολίτες που την ακολούθησαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας, παραδεχόμενη ωστόσο πως το αποτέλεσμα δεν ήταν το ποθητό.
«Γνωρίζω πόσο απογοητευμένοι νιώθετε, γιατί το ίδιο νιώθω και εγώ. 
Αυτό είναι πόνος για εμάς και θα είναι για αρκετό χρόνο.
Η εκστρατεία μας, όμως, δεν ήταν μόνο για μια εκλογική διαδικασία. 
Πιστεύω στην Αμερική και πάντα θα πιστεύω.
Ας κάνουμε ό,τι περνάει από τα χέρια μας για να προασπίσουμε τις αξίες μας και να βάλουμε ξανά την οικονομία μας στο επίκεντρο», δήλωσε εμφανώς συγκινημένη η Αμερικανίδα, τονίζοντας πως η υποψηφιότητά της για την προεδρία ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής της. 
Η Hillary αναγνώρισε επίσης πως οι εκλογές αυτές έδειξαν ότι οι ΗΠΑ είναι μία χώρα βαθιά διχασμένη, ενώ διαμήνυσε πως το αμερικανικό όνειρο είναι αρκετά μεγάλο για όλους.
Στη συνέχει της ομιλίας της η Δημοκρατική εμφανίστηκε ενωτική, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο γυναικείο φύλο και παροτρύνοντας τους νέους να ασχοληθούν με τη χώρα.
«Οι καλύτερες ημέρες βρίσκονται ακόμα μπροστά μας.
Θα είμαστε πιο δυνατοί μαζί και θα πάμε μπροστά μαζί.
Ο Θεός να σας ευλογεί. 
Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική», είπε κλείνοντας η Hillary… 

Obama: Είμαι περήφανος για την Clinton - Αφήνουμε παρακαταθήκη στον Trump τη δουλειά μας

Ενωτικός ήταν στην ομιλία του μετά την ήττα της Hillary Clinton ο νυν Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Barack Obama, τονίζοντας πως πλέον ξημερώνει μία καινούργια ημέρα για τους Αμερικανούς. 
Ο κ.Obama εκθείασε την Hillary, χαρακτηρίζοντας την μία από τις καλύτερες υπουργούς και σχολιάζοντας πως είναι περήφανος γι' αυτήν:
«Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για όλο τον κόσμο».
Σε ό,τι αφορά τον νέο Πρόεδρο, υπενθύμισε πως τον έχει καλέσει στο Λευκό Οίκο αύριο 10/10.
«Μίλησα με τον Trump και ένιωσα ανάταση.
Γιατί το βασικό είναι να είμαστε όλοι ενωμένοι.
Την επομένη των εκλογών πρέπει να θυμόμαστε ότι πάνω από όλα είμαι όλοι Αμερικανοί, είμαστε όλοι πατριώτες», ανέφερε σχετικά, ευχόμενος τα καλύτερα στον Donald Trump και επισημαίνοντας πως η κυβέρνησή του αφήνει παρακαταθήκη τη δουλειά που έκανε όλα αυτά τα χρόνια…
Κλείνοντας την ομιλία του, αφού προέταξε τις αξίες των Ηνωμένων Πολιτειών, παρότρυνε τους νέους να μην τα παρατούν και να συνεχίσουν την προσπάθεια τους, φέρνοντας μάλιστα σαν παράδειγμα τον ίδιο, ο οποίος δεν τα παράτησε μετά από χαμένες εκλογικές αναμετρήσεις. 


Τι προηγήθηκε...

Στην κρίσιμη εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ στρέφεται το ενδιαφέρον του πλανήτη, καθώς έφτασε η ώρα για την αναμέτρηση Clinton - Trump, σήμερα Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016.
 
Οι Αμερικανοι ψηφίζουν επίσης για το Κογκρέσο, για κυβερνήτες, τοπικά συμβούλια, τοπικούς αιρετούς αξιωματούχους και σε διάφορα τοπικά δημοψηφίσματα.
Οι συνολικά 225 εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφοφόροι, καλούνται να επιλέξουν τον διάδοχο του Barack Obama στον Λευκό Οίκο. 
Στην περίπτωση που κανείς από τους δύο υποψηφίους δεν συγκεντρώσει τον «μαγικό» αριθμό των 270 ψήφων εκλεκτόρων, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους. 

Τα πρώτα exit polls ευνοούν τη Hillary Clinton με 7%

Κανένας από τους δύο βασικούς ψηφοφόρους στις ΗΠΑ δεν είναι αγαπητός στον Αμερικανικό λαό, ωστόσο, όπως λέει και η λαϊκή ρήση, «στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμός».
Σε αυτή την περίπτωση «μονόφθαλμος» παρουσιάζεται η υποψήφια των Δημοκρατικών, Hillary Clinton. Και αυτό διότι σε ερώτηση στις δημοσκοπήσεις εξόδου, η ευνοϊκή αξιολόγηση για την Clinton αγγίζει το 44%, έναντι 37%, που διαμορφώνεται η αντίστοιχη αξιολόγηση για τον Donald Trump, υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων.
Αξίζει να σημειωθεί πως δεν πρόκειται για exit polls όπως συνηθίζονται στην Ελλάδα, αλλά περισσότερο για μια προσπάθεια «ανίχνευσης» της ψήφου των ψηφοφόρων.
Άλλωστε, οι κάλπες στις πολιτείες δεν κλείνουν ταυτόχρονα, κάτι που καθιστά απαγορευτικό τη δημοσιοποίηση «αποτελεσμάτων», προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία συνολικά και προτού καταμετρηθούν οι ψήφοι στις περιοχές - κλειδιά.
Επιπλέον, όπως τονίζουν πολιτικοί αναλυτές, αυτά τα exit polls συχνά διαψεύδονται.

Στη Νέα Υόρκη ψήφισε και ο Donald Trump

Στη Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα στο Μανχάταν ψήφισε ο Donald Trump, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ.
Τον υποψήφιο συνόδευσαν η σύζυγός του Melania και μία από τις κόρες του.
«Όλα καλά», ήταν το μήνυμά του, ενώ πριν από την είσοδό του στο εκλογικό κέντρο, χαιρετούσε τους Αμερικανούς που είχαν συγκεντρωθεί στο εκλογικό κέντρο. Όταν ερωτήθηκε τι ψήφισε, απάντησε: «Δύσκολη απόφαση».
Νωρίτερα, κατά την άφιξή του στο εκλογικό κέντρο, σημειώθηκε επεισόδιο κατά το οποίο δύο γυναίκες σήκωσαν τις μπλούζες τους και φώναξαν συνθήματα κατά του Trump.
Η αστυνομία τις συνέλαβε.





Στη Νέα Υόρκη ψήφισε η Clinton - «Θα κάνω το καλύτερο για τη χώρα μας»

Στο εκλογικό κέντρο της Τσαπάκουα στη Νέα Υόρκη, όπου κατοικεί, ψήφισε η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, Hilary Clinton.
Την Clinton υποδέχθηκαν στο δημοτικό σχολείο της γειτονιάς της που λειτουργεί ως εκλογικό κέντρο περίπου 150 άτομα που την περίμεναν επί μία ώρα.
Ψήφισε συνοδευόμενη από τον σύζυγό της και πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Bill Clinton.
«Οι άνθρωποι μετρούν τόσο πολύ στο αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, πράγμα που σημαίνει ότι για τη χώρα μας θα κάνω το καλύτερο που μπορώ εάν έχω την τύχη να κερδίσω σήμερα», δήλωσε η Clinton κατά την έξοδό της από το εκλογικό κέντρο.





Ρεκόρ συμμετοχής στην πρώιμη ψηφοφορία - Οι ισπανόφωνοι μπορούν να δώσουν τη νίκη στην Clinton - Οι πολιτείες - κλειδιά

Αριθμός ρεκόρ Αμερικανών έχει ψηφίσει στην πρώιμη ψηφοφορία των εκλογών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του Associated Press.
Παράλληλα, η υψηλή κινητοποίηση της κοινότητας των ισπανόφωνων μπορεί να είναι ενθαρρυντικό στοιχείο για τη Hilary Clinton. 
Επίπεδα ρεκόρ συμμετοχής έχουν καταγραφεί σε 28 πολιτείες και στην Περιφέρεια της Κολούμπια, ενώ εκατομμύρια ψήφοι δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μείωση της συμμετοχής των μαύρων ψηφοφόρων στη Βόρεια Καρολίνα, έπειτα από τα ιστορικά επίπεδα που σημειώθηκαν στην συμμετοχή της μαύρης κοινότητας που ψήφισε τον Obama το 2008 και το 2012. 
Ωστόσο η ενίσχυση της συμμετοχής της ισπανόφωνης κοινότητας , που συνήθως ψηφίζει το Δημοκρατικό Κόμμα, είναι ενθαρρυντική εξέλιξη για την Clinton.
Για να κερδίσει τις εκλογές, ο Trump πρέπει να νικήσει και στην Φλόριντα και στη Βόρεια Καρολίνα.

Ποιες πολιτείες θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Οι πολιτείες στις οποίες το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο θα κρίνουν το νικητή της μάχης για την προεδρική καρέκλα των Ηνωμένων Πολιτειών, με τους δύο υποψήφιους να επικεντρώνουν εκεί το ενδιαφέρον τους τις τελευταίες ώρες της καμπάνιας τους.
Οι πλέον «κρίσιμες» περιοχές είναι το Κολοράντο, η Φλόριντα, η Αϊόβα, το Μίσιγκαν, η Νεβάδα, η Τζώρτζια, το Νιου Χάμσάιρ, η Βόρειος Καρολίνα, το Οχάιο, η Πενσιλβάνια, η Βιρτζίνια, το Μισούρι και το Ουισκόνσιν, καθώς δεν εκλέγουν παραδοσιακά τον υποψήφιο του ίδιου κόμματος.
Μεγαλύτερης βαρύτητας θεωρείται η πολιτεία της Φλόριντα, όπου αν τελικά ο Ρεπουμπλικάνος δεν κερδίσει, ουσιαστικά «αποχαιρετά» την υπόθεση νίκη στις εκλογές.
Αναλυτικότερα, ο κατάλογος με τις πολιτείες που πρόσκειται στους Δημοκρατικούς – Ρεπουμπλικάνους (σε παρένθεση ο υπολογιζόμενος αριθμός των εκλεκτόρων):

Πολιτείες που παραδοσιακά πρόσκεινται στους Ρεπουμπλικάνους

Αλαμπάμα (9), Αλάσκα (3), Αρκάνσας (6), Άινταχο, (4),Ιντιάνα (11),Κάνσας (6),Κενάκι,(8), Λουιζιάνα (8), Μισισίπι (6), Μισούρι (10) , Μοντάνα (3), Νεμπράσκα (4), Βόρεια Ντακότα (3), Οκλαχόμα (7), Νότια Καρολίνα (9), Νότια Ντακότα (3), Τενεσί (11), Τέξας (38), Δυτική Βιρτζίνια, (5), Γουαιόμινγκ (3)

Σύνολο: 157

Πολιτείες στις οποίες έχουν προβάδισμα οι Ρεπουμπλικάνοι

Τζόρτζια (16), Αιόβα (6), Μέιν (1), Οχάιο (18), Γιούτα (6)

Σύνολο: 47

Πολιτείες τις οποίες διεκδικούν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι

Αριζόνα (11),Φλόριντα (29), Νεβάδα (6),Νεμπράσκα (1), Νιου Χαμσάιρ (4), Βόρεια Καρολίνα (15)

Σύνολο: 66

Πολιτείες όπου έχουν το προβάδισμα οι Δημοκρατικοί

Κολοράντο (9), Μίσιγκαν (16), Πενσιλβάνια (20), Βιρτζίνια (13), Ουισκόνσιν (10)

Σύνολο: 68

Πολιτείες που παραδοσιακά πρόσκεινται στους Δημοκρατικούς

Καλιφόρνια (55), Κονέκτικατ,Ντελαγουέρ (3), DC (3), Χαβάη (4), Ιλινόις (20), Μέιν (3), Μέριλαντ (10), Μασαχουσέτη (11), Νιου Τζέρσει (14), Νέα Υόρκη (29), Όρεγκον (7), Ροντ Άιλαντ (4), Βερμόντ (3), Ουάσινγκτον (12), Μινεσότα (10), Νιου Μέξικο (5).

Σύνολο: 200



Δημοσκόπηση Reuters/Ipsos: Ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ «να πάρει πίσω τη χώρα από τους πλούσιους και ισχυρούς»

Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι επιθυμούν ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ «να πάρει πίσω τη χώρα από τους πλούσιους και ισχυρούς», σύμφωνα με εθνική δημοσκόπηση που διενήργησαν οι οργανισμοί Reuters/Ipsos, ανήμερα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.
Στη δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 10 χιλ. ψηφοφόροι που είχαν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα, η πλειονότητα των συμμετεχόντων εξέφρασαν ανησυχία για το μέλλον τους, ενώ αμφισβήτησαν την ικανότητα και τη βούληση των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ να βελτιώσουν την κατάστασή τους.
Επίσης, οι περισσότεροι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση θεωρούν, ότι η αμερικανική οικονομία είναι δομημένη με τρόπο που ευνοεί τους πλούσιους των ΗΠΑ.

Έρευνα NBC News: Αρνητική άποψη για την Clinton έχει το 54% των πολιτών – Στο 61% το ποσοστό για τον Trump

Αρνητική άποψη για την Hillary Clinton εκφράζει το 54% των Αμερικανών πολιτών, σύμφωνα με την έρευνα που έφερε τα ξημερώματα της 9ης Νοεμβρίου το NBC News.
Ωστόσο, όπως φαίνεται και παρακάτω, το αντίστοιχο ποσοστό για τον Donald Trump είναι ακόμα μεγαλύτερο, στο 61%.
Θετική άποψη για τη Δημοκρατική υποψήφια έχει το 44% των ερωτηθέντων, ενώ μόλις το 37% συμπαθεί τον Ρεπουμπλικάνο.
Επίσης, από τη δημοσκόπηση απορρέει πως το μείζον ζήτημα για τους Αμερικανούς πολίτες είναι η οικονομία και μετά η τρομοκρατία.

Αναλυτές για τις αμερικανικές εκλογές:

JPMorgan: Άνοδος έως και 4% στον S&P 500 αν κερδίσει η Clinton - Θετική για τις τράπεζες η επικράτηση Trump

Άνοδο της τάξης του 3 με 4% στο δείκτη – βαρόμετρο S&P 500 αναμένουν οι αναλυτές της JPMorgan, σε περίπτωση που η Hillary Clinton κερδίσει τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου 2016.
Επίσης, στ σχετικό τους σημείωμα, οι αναλυτές τόνισαν πως εξακολουθούν να θεωρούν πιο πιθανή τη νίκη της Δημοκρατικής υποψήφιας έναντι του Donald Trump.
«Πιστεύουμε πως αν κερδίσει ο Trump οι αγορές θα υποχωρήσουν περαιτέρω, χωρίς ωστόσο να ανακάμπτουν άμεσα, όπως έγινε στο Brexit», αναφέρουν σχετυικά οι αναλυτές, σχολιάζοντας ωστόσο πως η επικράτηση του Ρεπουμπλικάνου θα είναι μία θετική εξέλιξη για τις τράπεζες.

Citigroup: Μικρές απώλειες στη Wall Street αν κερδίσει ο Trump, έως και -5% ο S&P 500

Μικρές απώλειες της τάξης του 3 – 5% προβλέπει για τον S&P 500 ο επικεφαλής αναλυτής μετοχών της Citigroup, Tobias Levkovich, στην περίπτωση που ο Donald Trump κερδίσει τις προεδρικές εκλογές.
Σημειώνεται πως ο δείκτης βαρόμετρο κλείνει με αρνητικό πρόσημο στις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις, με τη συνολική απώλεια να είναι περίπου 3%.
Μάλιστα, ο αναλυτής επισήμανε πως ορισμένοι επενδυτές θεωρούν ως «απειλή» για την αμερικανική οικονομία και τις αγορές τη νίκη της Hillary Clinton, ενώ αποτίμησε αρνητικά μία σαρωτική «νίκη» των Δημοκρατικών στη Γερουσία.
«Στη περίπτωση του Trump, το πρόβλημα είναι πως δεν ξέρουμε τις πολιτικές του.
Υπάρχει έντονη ανησυχία για το εμπόριο.
Όμως, δεν είναι εμφανές το αν οι Δημοκρατικοί θα αποτελέσουν μία θετική εξέλιξη για το εμπόριο», ανέφερε χαρακτηριστικά, σχολάζοντας πως ο καλύτερος τρόπος να αποτιμηθεί ο αντίκτυπος τω εκλογών στις αγορές είναι να μελετηθούν οι επιμέρους κλάδοι που θα ευνοηθούν ή θα πληγούν σε κάθε περίπτωση.
Επίσης, ο κ.Levkovich εκτίμησε επίσης πως μία νίκη του Ρεπουμπλικάνου θα ωθήσει υψηλότερα τις αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ.

Barclays: Ο S&P 500 θα χάσει ακόμα και 13% αν κερδίσει ο Trump την 8η Νοεμβρίου

Με απώλειες από 11% έως και 13% απειλείται ο δείκτης – βαρόμετρο S&P 500, σε περίπτωση που ο Donald Trump κερδίσει την πολύ κρίσιμη αναμέτρηση.
Αυτό υποστηρίζουν οι αναλυτές της Barclays, τονίζοντας μάλιστα πως αν αυξηθεί μέχρι αύριο στο 50% η πιθανότητα νίκης του, ο S&P θα χάσει έως και το 5% της αξίας του.
Τα κριτήρια για τα παραπάνω συμπεράσματα είναι η αντίδραση της αμερικανικής αγοράς, αμέσως μετά τα debate μεταξύ των δύο φαβορί για την προεδρική καρέκλα των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και την είδηση πως το FBI ανοίγει εκ νέου την έρευνα για τα e-mails της Hillary Clinton.
Ωστόσο, ο Keith Parker, ένας εκ των αναλυτών της βρετανικής τράπεζας, εκφράζει την άποψη πως μετά το sell-off που θα ακολουθήσει τη νίκη του Ρεπουμπλικάνου, οι μετοχές ίσως ανακάμψουν το επόμενο διάστημα, όπως δηλαδή με το Brexit.
«Οι πολιτικές του Trump για τη μετανάστευση και το εμπόριο θέτουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη της (αμερικανικής) οικονομίας, σε αντίθεση με τις φορολογικές και δημοσιονομικές του πολιτικές», σχολίασε σχετικά.

Morgan Stanley: Προετοιμαστείτε για μεταβλητότητα

«Προετοιμαστείτε για μεταβλητότητα» αναφέρει ο Michael Zezas της Morgan Stanley.
«Πιστεύουμε ότι αυτή η εβδομάδα θα είναι ασταθής, αλλά σε αντίθεση με πριν από ένα μήνα, τα ριψοκίνδυνα assets αντικατοπτρίζουν πλέον ένα premium φόβου» επισημαίνει ο ίδιος.

Deutsche Bank: Ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ξεπεραστεί η αβεβαιότητα αυτή τη φορά.

Ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ξεπεραστεί η αβεβαιότητα αυτή τη φορά.
Η Deutsche Bank επισημαίνει ότι το παραδοσιακό ράλι μετά τις εκλογές θα διαρκέσει, παρ' όλο που η αβεβαιότητα θα διαρκέσει λίγο περισσότερο από το συνηθισμένο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μερικοί οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι τα assets που αποτελούν ασφαλή επενδυτικά καταφύγια θα μπορούσαν να ενισχυθούν.

Commerzbank: Με επικράτηση Clinton στις αμερικανικές εκλογές έρχεται πτώση για τον χρυσό

Πτώση της τιμής του χρυσού, σε περίπτωση που η Hillary Clinton επικρατήσει στις αμερικανικές, προεδρικές εκλογές, προβλέπει η γερμανική, επενδυτική τράπεζα Commerzbank.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η αναλύτρια Barbara Lambrecht, εφόσον η Hillary Clinton καταφέρει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ, τότε ο χρυσός θα χάσει τα κέρδη που εξασφάλισε στο β’ μισό του Οκτωβρίου.
Όπως αναφέρει, ο χρυσός έχει ενισχυθεί στα 1.300 δολάρια ανά ουγγιά, με ώθηση από το αδύναμο δολάριο και την επενδυτική αποστροφή για ρίσκο, ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει.
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού αναμένεται στην έρευνά του να διαπιστώσει πως το γ’ τρίμηνο του 2016 μειώθηκαν οι επενδυτικές απαιτήσεις για το μέταλλο, σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο του 2016, σημειώνει η Lambrecht.
Παράλληλα, υποστηρίζει πως η υποχώρηση θα επιταχυνθεί, αν η Hillary Clinton εκλεγεί, καθώς η νίκη της θα μειώσει την αποστροφή προς τον κίνδυνο, θα κάνει μια αύξηση των επιτοκίων της Fed τον Δεκέμβριο πιθανότερο ενδεχόμενο και θα οδηγήσει σε ενίσχυση το δολάριο.
Όλα αυτά θα κάνουν τον χρυσό μια λιγότερο ελκυστική επιλογή, καταλήγει η αναλύτρια της Commerzbank.

Citigroup: Οι αμερικανικοί δείκτες θα αυξήσουν την αξία τους, ανεξάρτητα με το ποιος κερδίσει τις εκλογές

Η Wall Street θα καταγράψει άνοδο μετά τις εκλογές της 8ςη Νοεμβρίου ανεξάρτητα με το ποιος θα είναι ο νικητής, υποστηρίζει ο στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων της Citi, David Bailin.
«Η αβεβαιότητα που έχει καταβάλει τους επενδυτές θα λήξει όταν εκλεχτεί ο νέος Πρόεδρος.
Οι πολίτες θα ρίξουν περισσότερα χρήματα στην αγορά μετά το τέλος των εκλογών, καθώς θα επιστρέφει η ισορροπία», δήλωσε στο CNBC ο αναλυτής, σχολιάζοντας πως μία νίκη της Hillary Clinton σημαίνει σταθερότητα, γι' αυτό και είναι κάτι επιθυμητό για τους επενδυτές.
Επίσης, η νίκη της Δημοκρατικής υποψήφιας θα δώσει ώθηση και στις αναδυόμενες αγορές.
Σε περίπτωση ωστόσο που επικρατήσει ο Donald Trump, ο κ.Bailin αναμένει μία άμεση διόρθωση μετά την μικρή αναταραχή που θα ακολουθήσει.

RBC Capital Markets: Άμεση άνοδος έως και 4% στις αγορές αν κερδίσει η Clinton – Πτώση 12% σε αντίθετη περίπτωση

Άνοδο της τάξης του 3 με 4% αναμένει για τις αμερικανικές αγορές η RBC Capital Markets, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της νίκης Clinton.
Η καναδική τράπεζα κινείται και αυτή με την πλειοψηφία των αναλύσεων που προβλέπουν θετική άμεση αντίδραση της Wall Street, σε περίπτωση που επικρατήσει η Δημοκρατική υποψήφια.
Ωστόσο, αν τελικά επικρατήσει ο Donald Trump στη σημερινή πολύ κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, η RBC αναμένει ένα μικρό χάος, με τους αμερικανικούς δείκτες να υποχωρούν από 10 έως και 12%.
«Τα γεγονότα των δύο τελευταίων εβδομάδων μας έδωσαν μία τέλεια εικόνα για το πως οι αγορές θα αντιδράσουν στο αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών», σχολίασε σχετικά ο στρατηγικός αναλυτής της τράπεζας για τις Ηνωμένες Πολιτείες, Jonathan Golub.

UBS: Αρνητική εξέλιξη για τις αγορές η νίκη Trump και η επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο

Αρνητικά αποτιμά για τις αγορές μία ενδεχόμενη νίκη του Donald Trump στις σημερινές (8/11) προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών ο αναλυτής της UBS, Art Cashin.
«Προς το παρόν φαίνεται πως οι αγορές ποντάρουν σε μία νίκη της Hillary Clinton, ωστόσο αυτό δεν είναι εξασφαλισμένο», δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNBC, τονίζοντας πως το ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα όσα ακολουθήσουν μετά την εκλογή του Ρεπουμπλικάνου:
«Μετά τη νίκη Trump θα διατηρήσουν ή θα κερδίσουν επιπλέον έδαφος στη Βουλή των Αντιπροσώπων και το Κογκρέσο, κάτι που θα είναι αρνητικό για τις αγορές».
Παρ' όλα αυτά, ο αναλυτής υποστηρίζει πως θα υπάρχουν και κερδισμένοι αν η παραπάνω υπόθεση γίνει πραγματικότητα, όπως οι φαρμακευτικές εταιρίες και οι τράπεζες.

Από την πληθώρα των αναλύσεων που έγιναν κρατάμε την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και αισιόδοξη άποψη του γνωστού αναλυτή Tom Lee.
Όπως αναφέρει ο ιδρυτής της Fundstrat Global Advisors, βρισκόμενος έτσι σε αντίθετο κλίμα με τη γενικότερη άποψη που επικρατεί, η δημοτικότητα του εκάστοτε Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών επηρέασε ελάχιστα κατά το παρελθόν την πορεία των αγορών.
«Οι Πρόεδροι που δεν είναι δημοφιλείς (σσ Donald Trump) δε σήμαιναν και κακές επιδόσεις στις αγορές», αναφέρει η σχετική έρευνα του αναλυτή, ο οποίος μάλιστα προβλέπει πως η Wall Street βρίσκεται μπροστά ενός ράλι, λόγω του sell-off των προηγούμενων ημερών.
Όπως σχολίασε, μόνο αν συμβεί κάποια σοβαρή εμπλοκή στην εκλογική διαδικασία της 8ης Νοεμβρίου δεν θα επαληθευτούν οι bullish προβλέψεις του.
Ο κ.Lee θεωρεί εφικτή μία άνοδο ακόμα και της τάξης του 10% στον S&P 500.
Σε τιμές, ο δείκτης – βαρόμετρο μπορεί να ξεπεράσει τις 2.300 μονάδες μετά την 8η Νοεμβρίου…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης