Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Μετά τη Μοσούλη στο Ιράκ, αρχίζει η επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκα στη Συρία

Reuters: Μετά τη Μοσούλη στο Ιράκ, αρχίζει η επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκα στη Συρία
Σφίγγει ο κλοιός για το Ισλαμικό Κράτος στις δύο χώρες, παρά τον ανορθόδοξο πόλεμο που κάνει
Οι ειδικές δυνάμεις του Ιράκ άνοιξαν δρόμο προς τις ανατολικές περιοχές της Μοσούλης την Κυριακή 6/11, καθαρίζοντας θύλακες μαχητών του Ισλαμικού Κράτους που κρύβονταν ανάμεσα σε πολίτες και στόχευαν στρατιώτες με παγιδευμένα αυτοκίνητα, όπως μεταδίδει το Reuters.
Στρατεύματα από την ελίτ της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας μπήκαν στη Μοσούλη τη Δευτέρα 31/10 και έχουν πάρει αρκετές ανατολικές περιοχές της πόλης που τα δύο τελευταία χρόνια αποτελεί ένα ισχυρό προπύργιο του ISIS.
Η επιχείρηση της Μοσούλης που μπήκε στην τρίτη βδομάδα της έχει φέρει στο ίδιο στρατόπεδο στρατιώτες, δυνάμεις ασφαλείας, Σιίτες και Κούρδους μαχητές, που στηρίζονται από έναν συνασπισμό του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ με στόχο να συντρίψουν τους τζιχαντιστές στη μεγαλύτερη πόλη που ελέγχουν σε Ιράκ και Συρία.
Στα σύνορα, Σύροι μαχητές που στηρίζονται από τις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν την Κυριακή 6/11 ότι αρχίζουν τη δική τους εκστρατεία για ανακαταλάβουν το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, τη Ράκα.
Οι ταυτόχρονες επιθέσεις στη Ράκα και τη Μοσούλη μπορεί να φέρουν το τέλος του χαλιφάτου, που είχε διακηρύξει το 2014 ο ηγέτης του ISIS Abu Bakr al - Baghdadi από ένα μοναστήρι στη Μοσούλη.
Ο Baghdadi έχει πει, εξάλλου, στους ακόλουθούς του ότι δεν μπορούν να υποχωρήσουν σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο και οι μαχητές στη Μοσούλη θα αμυνθούν σκληρά.
Έχουν αναπτύξει πάρα πολλά παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα, διάσπαρτες βόμβες στους δρόμους, αλλά και ελεύθερους σκοπευτές για να πυροβολούν τα στρατεύματα, ενώ έχουν αφήσει και μαχητές ανάμεσα στους πολίτες σε περιοχές που έχει ήδη καταλάβει ο στρατός.
"Μερικές φορές σκαρφαλώνουν στις στέγες σπιτιών, όπου μένουν πολίτες, τους παίρνουν ομήρους και ανοίγουν πυρ εναντίον των δυνάμεών μας, γιατί ξέρουν ότι δεν θα κάνουμε αεροπορικές επιδρομές σε στόχους που έχουν αμάχους" περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί ο Sabah al - Noumani, εκπρόσωπος της CTS (Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας).
Οι μαχητές στοχεύουν με παγιδευμένα αυτοκίνητα τους στρατιώτες, ενώ συχνά κρατούν και λευκές σημαίες καθώς τους πλησιάζουν.
Ο στρατηγός Maan al - Sadi, διοικητής της CTS (Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας) είπε στην τοπική τηλεόραση ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν ανατινάξει πάνω από 100 αυτοκίνητα ενάντια στις δυνάμεις του στα ανατολικά, που είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέτωπα στη μάχη της Μοσούλης.
Αργά το βράδυ της Παρασκευής 4/11 μία μονάδα της Αντιτρομοκρατικής δέχτηκε επίθεση καθώς προχωρούσε προς την ανατολική Μοσούλη και οι τζιχαντιστές που βγήκαν από σπίτια την απομόνωσαν, αποκόπτοντας τις ενισχύσεις.
Περικυκλωμένοι και χωρίς πυρομαχικά οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής κρύφτηκαν σε σπίτια, από όπου βγήκαν τελικά το Σάββατο 5/11.
Το πρακτορείο Amaq που είναι φίλα προσκείμενο στο Ισλαμικό Κράτος, μετέδωσε ένα βίντεο την Κυριακή, το οποίο έδειχνε τζιχαντιστές να έχουν καταλάβει και να καταστρέφουν στρατιωτικά οχήματα, φωνάζοντας Allahu Akbar.
Το Amaq ανέφερε επίσης ότι το Ισλαμικό Κράτος ήταν πίσω από δύο βομβιστικές επιθέσεις στο Τικρίτ και τη Σαμάρα την Κυριακή 6/11 σκοτώνοντας 21 ανθρώπους.
Οι βομβιστές αυτοκτονίας οδηγούσαν ασθενοφόρα γεμάτα εκρηκτικά και χτύπησαν σε ένα πάρκινγκ αυτοκινήτων Σιιτών.
Τη στιγμή που ο στρατός και οι ειδικές δυνάμεις πιέζουν από τα ανατολικά της Μοσούλης, οι Κούρδοι πεσμεργκά κρατούν τα εδάφη τους στα βορειανατολικά και οι Σιίτες σσφραγίζουν τους έρημους δρόμους προς τη Συρία στα δυτικά.
Οι δυνάμεις ασφαλείας προελαύνουν επίσης από τα νότια και το Σάββατο 5/11 μπήκαν στην τελευταία πόλη πριν τη Μοσούλη, φτάνοντας στα 4 χιλιόμετρα πριν το αεροδρόμιό της.
Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει για μία πιθανή μαζική έξοδο προσφύγων από την πόλη, όπου παραμένουν 1,5 εκ. άνθρωποι.
Μέχρι στιγμής 34 χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.
Πολλοί είναι ακόμα παγιδευμένοι στη Μοσούλη, συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών που έχει μπει ο στρατός.
"Δεν μπορούμε ακόμα να βγούμε από τα σπίτια μας" είπε ένας κάτοικος τηλεφωνικά στο Reuters.
Παρόλο που δεν υπάρχουν μάχες στην περιοχή του, ανέφερε ότι άκουσε τις συγκρούσεις που γίνονται σε δύο γειτονιές νότια και βόρεια.
Στη βόρεια περιοχή της Malayeen αυτόπτης μάρτυρας είδε τους τζιχαντιστές να βάζουν φωτιές σε σπίτια για να αποπροσανατολίσουν με τον καπνό τα αεροπλάνα.
"Μπορώ να δω τις φλόγες, ενώ το Ισλαμικό Κράτος δεν αφήνει τους πυροσβέστες να σβήσουν τη φωτιά" ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αρκετοί αυτόπτες μάρτυρες στις δύο πλευρές του ποταμού Τίγρη είπαν ότι άκουσαν πυροβολισμούς, καθώς οι μαχητές λανθασμένα νόμιζαν ότι έκαναν αντεπίθεση κατά του στρατού.
"Ακούσαμε φωνές από ένα μοναστήρι ενός άνδρα που φώναζε "Allahu Akbar, γενναίοι στρατιώτες του χαλιφάτου ανέκτησαν τον έλεγχο στην Bartella και στην Qayyara" είπε ένας κάτοικος αναφερόμενος σε δύο βάσεις που χρησιμοποιούνται από ιρακινές δυνάμεις.
"Ξέρουμε, όμως, ότι λένε ψέματα" είπε ο ίδιος κάτοικος για τους τζιχαντιστές. "Η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης