Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Κατηγορηματική η May ότι η διαδικασία για το Brexit θα αρχίσει τον Μάρτιο του 2017

Bloomberg: Κατηγορηματική η May ότι η διαδικασία για το Brexit θα αρχίσει τον Μάρτιο του 2017
Η εμπλοκή παρουσιάστηκε επειδή το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη ότι θα πρέπει οι βουλευτές να εγκρίνουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων
Η Theresa May επιμένει ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ δεν θα εμποδιστεί ούτε από δικαστές, ούτε από βουλευτές, αντιδρώντας σε μία συνταγματική απόφαση της περασμένης εβδομάδας, που βάθυνε το πολιτικό σχίσμα στη χώρα, όπως γράφει το Bloomberg.
"Τη στιγμή που άλλοι προσπαθούν να μας δέσουν τα χέρια, η κυβέρνηση κάνει ό,τι πρέπει για να υλοποιήσει την ετυμηγορία του βρετανικού λαού" ανέφερε η May στην κυριακάτικη Telegraph, απαντώντας ουσιαστικά στο Ανώτατο Δικαστήριο, που αποφάσισε ότι οι βουλευτές πρέπει να ψηφίσουν για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
"Οι βουλευτές και συνεργάτες που είναι λυπημένοι με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα πρέπει να αποδεχτούν ό,τι οι πολίτες αποφάσισαν".
Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου την Πέμπτη 3/11 προκάλεσε την Daily Mail να γράψει για "εχθρούς του λαού", απόδειξη του τοξικού κλίματος που υπάρχει στην πολιτική σκηνή.
Η May πέταξε για την Ινδία την Κυριακή 6/11 για να υπογράψει μία συμφωνία για τη μετά Βrexit εποχή, αφήνοντας τους βουλευτές να περιμένουν ως τη Δευτέρα 7/11 ενημέρωση για την νομική απάντησή της.
"Οι εφημερίδες φέρθηκαν αχάριστα κατά την άποψή μου" δήλωσε από την πλευρά της η Gina Μiller που πήγε την κυβέρνηση στο δικαστήριο και πρόσθεσε ότι "τα μαύρα σύννεφα μαζεύονται και είναι ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς, σεξισμός, ρατσισμός, ομοφοβία".
Ο πρώην ηγέτης του UKIP Nigel Farage παρατήρησε με τη σειρά του ότι "το θερμόμετρο ανεβαίνει" και ζήτησε "να μην γίνει καμία παρέκκλιση από τον στόχο της πλήρους ρήξης με την ΕΕ, διότι αυτό θέλει ο κόσμος".
"Υπάρχει μία πολιτική και οικονομική ελίτ που δεν είναι έτοιμη να δεχτεί το δημοκρατικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Farage και συνέχισε σε σκληρό ύφος.
"Αν οι άνθρωποι αυτής της χώρας θεωρήσουν ότι πας να τους εξαπατήσεις, ότι πας να τους προδώσεις, τότε θα δούμε πολιτικό θυμό που δεν θα έχουμε ξαναδεί ποτέ σε αυτή τη χώρα".
Τα σχόλιά του υπογραμμίζουν τη δηλητηριώδη ατμόσφαιρα που υπάρχει, καθώς το Brexit γίνεται ένα θέμα συνταγματικής βαρύτητας, κι ενώ δεν υπάρχει κανένα νομικό προηγούμενο για αυτό.
Κι ενώ μία τέτοια ασάφεια έχει δείξει τη δυναμική ιδρυμάτων, όπως της Τράπεζας της Αγγλίας σε προηγούμενους αιώνες, πλέον η δυναμική που δημιουργήθηκε από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, αφήνει ανοιχτές πληγές στο δικαστικό σώμα.
Οι επιθέσεις που δέχτηκε το Ανώτατο Δικαστήριο από κάποιες εφημερίδες, οδήγησαν το αρμόδιο Συμβούλιο να ζητήσει να καταδικαστούν.
"Τους δικαστές πρέπει να τους σέβονται όλοι" ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων David Lidington, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι "και η ελευθερία του Τύπου είναι σημαντική".
Ο Lidington είπε στη Βουλή ότι περιμένει ενημέρωση τη Δευτέρα 7/11 για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.
Οι βουλευτές της θα κάνουν έφεση στο Ανώτερο Δικαστήριο και η May υποστηρίζει ότι θα θέσει το χρονοδιάγραμμα για να αρχίσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις τον Μάρτιο του 2017.
Αυτή η στάση μπορεί να συναντήσει την αντίσταση από το Εργατικό Κόμμα και ήδη ο Jeremy Corbyn είπε ότι δεν θα υποστηρίξει τις διαπραγματεύσεις της May αν δεν υπάρξει πρόβλεψη για τη διατήρηση των δικαιωμάτων που παρέχει η ΕΕ στους εργαζόμενους.
"Ζούμε σε μία δημοκρατία και η κυβέρνηση πρέπει να ανταποκρίνεται στο Κοινοβούλιο" ήταν τα λόγια του.
O Farage ανέφερε από την πλευρά του ότι αν οι βουλευτές πιέσουν τη May για να διαπραγματευτεί ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα την κρατήσει στην ενιαία αγορά, τότε θα πρέπει να γίνουν εκλογές.
Ο υπουργός Υγείας Jeremy Hunt είπε στο BBC ότι μία τέτοια ψηφοφορία δεν είναι ούτε πιθανή, ούτε επιθυμητή.
"Οι γενικές εκλογές είναι το τελευταίο που αυτή η κυβέρνηση χρειάζεται" δήλωσε κατηγορηματικά.
Στο μεταξύ το ενδεχόμενο συνεχόμενων ψηφοφοριών από τους βουλευτές για να εγκρίνουν τις διαπραγματεύσεις της May ίσως κάνει τη Βουλή και ειδικά την Άνω Βουλή μελλοντικό στόχο των οπαδών του Brexit.
"Υπάρχουν 104 δημοκρατικοί και φιλελεύθεροι σχηματισμοί που θέλουν να καθυστερήσουν τη διαδικασία του Brexit, όσο περισσότερο γίνεται" παρατήρησε ο Farage και προειδοποίησε ότι "αν γίνει αυτό, θα είναι το τέλος της Βουλής των Λόρδων".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης