Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: To 77% των Γερμανών «βλέπει» επιδείνωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ αν εκλεγεί ο Trump

Reuters: To 77% των Γερμανών «βλέπει» επιδείνωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ αν εκλεγεί ο Trump
Αντίθετα, το 67% των Γερμανών πιστεύει ότι οι στενοί δεσμοί με τις ΗΠΑ θα διατηρηθούν αν νικήσει η Clinton
Πάνω από τα 3/4 των Γερμανών πιστεύουν ότι οι δεσμοί με τις ΗΠΑ θα δοκιμαστούν αν νικητής των προεδρικών εκλογών στις 8 Νοεμβρίου αναδειχτεί ο Donald Trump, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο σχετική δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 6/11.
Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ και η έκτη μεγαλύτερη αγορά για τις αμερικάνικες εξαγωγές.
Οι δύο χώρες έχουν πολύ στενούς δεσμούς από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι ΗΠΑ βοήθησαν τη Γερμανία να σταθεί ξανά στα πόδια της.
Η Αngela Merkel εξακολουθεί να κρατάει κλειστό το στόμα της για τον Trump, παρά τις συνεχείς επιθέσεις που της κάνει εκείνος, επειδή δέχτηκε 1 εκ. πρόσφυγες στη Γερμανία το 2015.
Τον Σεπτέμβριο του 2016 χαρακτήρισε, ωστόσο, τη Merkel "μεγάλη ηγέτιδα".
Αλλά ο Γερμανός πρόεδρος Joachim Gauck εξέφρασε την ανησυχία του.
"Αυτό που μας κάνει ανήσυχους είναι ότι ο Trump είναι απρόβλεπτος και κανένας δεν ξέρει τι να περιμένει, αν εκλεγεί πρόεδρος".
Πολλοί Γερμανοί έχουν την ίδια άποψη με τον Gauck.
Μία νέα δημοσκόπηση έδειξε ότι το 77% των Γερμανών φοβούνται ότι θα υπάρξει ένταση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, αν εκλεγεί ο Trump.
Στον αντίποδα, το 67% θεωρεί ότι οι στενές σχέσεις Γερμανίας - ΗΠΑ θα παραμείνουν ως έχουν, σε περίπτωση νίκης της Hillary Clinton.
Aνάμεσα στις κορυφαίες ανησυχίες των Γερμανών είναι η στάση του Trump απέναντι στη Ρωσία και στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, που είναι μέλη τόσο η Γερμανία, όσο και οι ΗΠΑ.
Τον Ιούλιο του 2016 πολλοί είχαν σοκαριστεί όταν ο Trump είπε πως αν η Ρωσία επιτεθεί σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ, θα εξετάσει αν η χώρα που δέχτηκε την επίθεση έχει εκπληρώσει τις αμυντικές δεσμεύσεις της, πριν της παράσχει στρατιωτική βοήθεια.
Ο Norbert Roettgen, μέλος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικής πολιτικής της Γερμανίας, θεωρεί επίσης ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ θα βρεθούν υπό πίεση, αν ο Trump είναι ο νέος πρόεδρος.
"Η εκλογή του Trump ως προέδρου θα βάλει ένα ιστορικό βάρος στις σχέσεις ΗΠΑ - Γερμανίας" δήλωσε ο Roettgen στην εφημερίδα Bild am Sonntag.
"Θα είναι οι χειρότερες σχέσεις ΗΠΑ - Γερμανίας από τον πόλεμο του Βιετνάμ" συμπλήρωσε ο ίδιος.
Αλλά ο Horst Seehofer από τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), του αδερφικού κόμματος του CDU της Μerkel ανέφερε ότι η Βαυβαρία θα καλωσορίσει τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών, όποιος κι αν είναι αυτός.
"Αν ο αμερικάνικος λαός ψηφίσει έναν άνθρωπο σε δημοκρατικές εκλογές, οι δημοκράτες στη Γερμανία και τη Βαυβαρία πρέπει να το αποδεχτούν" υποστήριξε ο Seehofer στην Bild am Sonntag.
"Δεν μπορούμε να φερόμαστε σαν ο αφέντης όλου του κόσμου" πρόσθεσε ο Βαυβαρός πολιτικός.
Στην τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε νωρίς την Κυριακή 6/11 η Clinton συγκέντρωνε το 48% έναντι 43% του Trump.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης