Τελευταία Νέα
Διεθνή

La Repubblica: Ψήφος εμπιστοσύνης προς τον Renzi το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου

La Repubblica: Ψήφος εμπιστοσύνης προς τον Renzi το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου
Το «Οχι» εμφανίζεται να προηγείται στις 28 από τις 29 δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν τον τελευταίο μήνα
Η 4η Δεκεμβρίου, ημέρα του δημοψηφίσματος για την Ιταλία, θα είναι η ώρα της αλήθειας για τον Matteo Renzi καθώς όλα συνάδουν στο ότι δεν πρόκειται για την αλλαγή ή όχι του Συντάγματος αλλά για μια ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης των ιταλών στον πρωθυπουργό τους.
Όπως αναφέρει η La Repubblica μπορεί ο Ιταλός πρωθυπουργός να έβαλε τέλος στα σενάρια αναβολής του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου και να δηλώνει έτοιμος να μείνει στην εξουσία ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, ωστόσο η κοινή γνώμη θα στείλει το δικό της ηχηρό μήνυμα.
Ίσως αυτό το μήνυμα να φοβήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών A. Alfano ο οποίος είχε λάβει σοβαρά υπόψη του το ενδεχόμενο αναβολής του δημοψηφίσματος, με την αιτιολογία των καταστροφικών σεισμών εφόσον το ζητήσει και η αντιπολίτευσης.
Η πρόταση του Alfano δεν απορρίφθηκε μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από την αντιπολίτευση, με τον R. Brunnetta , αρχηγό της κεντροδεξιάς «Φόρτσα Ιτάλια» στη Βουλή των Αντιπροσώπων, να χαρακτηρίζει την πρόταση περί καθυστέρησης «τρελή και ανεύθυνη». O Alfano, ο οποίος ηγείται ενός μικρού κεντρώου κόμματος που συμμετέχει στην παρούσα ιταλική κυβέρνηση, ξεκαθάρισε τη θέση του κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης, τονίζοντας ότι δεν εξέφρασε την παραπάνω άποψη ως κυβερνητικός υπουργός και καθιστώντας σαφές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει καμία πρωτοβουλία από μόνη της στο συγκεκριμένο θέμα.
Μολαταύτα, οι δηλώσεις στάθηκαν αρκετές για να προκληθεί μικρή αναστάτωση στις αγορές, στις οποίες ενυπάρχει έντονη ανησυχία αναφορικά με τις συνέπειες και την πολιτική αστάθεια που θα φέρει μια πιθανή πτώση της κυβέρνησης Renzi σε περίπτωση επικράτησης του «Οχι» στο δημοψήφισμα.
Η ήττα του πάντως φαντάζει εξαιρετικά πιθανή, καθώς το στρατόπεδο του «Οχι» εμφανίζεται να προηγείται στις 28 από τις 29 δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν τον τελευταίο μήνα, με διαφορές που κυμαίνονται από μία μέχρι εννέα ποσοστιαίες μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης