Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμφύλιος πόλεμος στην Τουρκία; - «Πασχίζουμε να τον αποτρέψουμε», δηλώνει το HDP

Εμφύλιος πόλεμος στην Τουρκία; - «Πασχίζουμε να τον αποτρέψουμε», δηλώνει το HDP
Αν οι Κούρδοι της Τουρκίας δε μπορούν να εκφραστούν μέσω της νόμιμης πολιτικής διαδικασίας, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό να καταφύγουν στη βία, σημειώνει αμερικανικό think tank 
Ολοένα και πιο κοντά σε μια ανυπέρβλητη κρίση εμφανίζεται η Τουρκία, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.
Την ώρα που ο «σουλτάνος» Erdogan κάνει επίδειξη ισχύος, το φιλοκουρδικό κόμμα HDP - ανώτατα στελέχη του οποίου βρέθηκαν στο στόχαστρο του πρώτου - εμφανίζεται να δηλώνει πως «πασχίζει να αποτρέψει τον εμφύλιο πόλεμο».
Ειδικότερα, στον απόηχο της σύλληψης 11 βουλευτών του κόμματος, μεταξύ των οποίων και οι δύο συμπρόεδροι, το HDP εξέφρασε ανακοίνωση, με την οποία ζητά την αλληλεγγύη του έθνους, όχι για το κόμμα, αλλά για την πρόληψη του εμφυλίου πολέμου στη χώρα και τη διάσωση της δημοκρατίας στη χώρα.
Στελέχη του κόμματος τόνισαν πως είναι διατιθέμενοι να συνεχίσουν να αντιστέκονται, αλλά και πως δε θα αποσύρουν τις απαιτήσεις τους για ελευθερία.
Σύμφωνα με το αμερικάνικο think tank (δεξαμενή σκέψης) American Enterprise Institute (AEI), ο Erdogan, με το να τα βάλει με το μεγαλύτερο φιλικουρδικό κόμμα και τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της Τουρκίας, έριξε λάδι στη φωτιά.
Αν οι Κούρδοι της Τουρκίας δε μπορούν να εκφραστούν μέσω της νόμιμης πολιτικής διαδικασίας, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό να καταφύγουν στη βία.
Η ανανεωμένη βία θα έχει ως πεδίο όλη την Τουρκία και θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο, προειδοποιεί το AEI.
Μια τέτοια εξέλιξη, βέβαια, θα είχε σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για το μέλλον της Τουρκίας, αλλά και για τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, το ΝΑΤΟ και την περιοχή συνολικά.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης