Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Σαουδική Αραβία απειλεί ξανά με αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, παρά τη συμφωνία

Reuters: Η Σαουδική Αραβία απειλεί ξανά με αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, παρά τη συμφωνία
Η εν λόγω κίνηση θα υλοποιηθεί εάν το Ιράν αρνηθεί να προχωρήσει σε μείωση των αποθεμάτων του
Στο προσκήνιο έχουν επανέλθει ξανά οι αντιπαραθέσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, καθώς όπως ανέφεραν πηγές του ΟΠΕΚ στο Reuters, κατά την πρόσφατη συνάντηση των χωρών στη Βιέννη, η πλευρά του Ριάντ απείλησε με μία αύξηση παραγωγής πετρελαίου, εν μέσω μίας προσπάθειας του Οργανισμού να υλοποιήσει τη συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής.
Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε ιδιαιτέρως αρνητικό έδαφος, λόγω των πολέμων σε Συρία και Υεμένη, καθώς αμφότερες στηρίζουν διαφορετικές πλευρές στις σχετικές διενέξεις.
Ωστόσο, οι εντάσεις μεταξύ των δύο κρατών δείχνουν πλέον να επηρεάζει και τις ισορροπίες στον ΟΠΕΚ, παρά την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των χωρών – μελών προκειμένου να ανακάμψουν οι ενεργειακές τιμές.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τέσσερις πηγές του Οργανισμού, κατά τη συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδες, οι εκπρόσωποι των δύο χωρών συγκρούστηκαν ξανά, με αφορμή την επιθυμία του Ιράν να εξαιρεθεί από τη συμφωνία και να συνεχίσει να αυξάνει την παραγωγή του.
"Οι σαουδάραβες απείλησαν να αυξήσουν την παραγωγή τους στα 11 εκατ. βαρέλια ημερησίως ή ακόμα και στα 12 εκατ. βαρέλια ημερησίως, γεγονός που θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών", ανέφερε μία από τις πηγές που ήταν παρούσα, ενώ πρόσθεσε ότι η πλευρά της Σαουδικής Αραβίας απείλησε μέχρι και με αποχώρηση από τη συνάντηση.
Να σημειώσουμε ότι από το 2014, η Σαουδική Αραβία έχει προχωρήσει σε ρεκόρ παραγωγής πετρελαίου, στα 10,5 εκατ. με 10,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, γεγονός που χειροτερεύει το πρόβλημα της παγκόσμιας υπερπροσφοράς, ασκώντας τεράστιες πιέσεις στις τιμές.
"Αισθανθήκαμε ότι οι σαουδάραβες ήθελαν η συνάντηση να αποτύχει", σχολίασε χαρακτηριστικά μία ακόμα πηγή του ΟΠΕΚ που ήταν παρούσα στη συνάντηση, εντείνοντας την γενικής πεποίθηση της αγοράς ότι στην πραγματικότητα καμία χώρα δεν επιθυμεί να μειώσει την παραγωγή της για χάρη του συνόλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης