Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΠΕΚ: Παραμένουμε αισιόδοξοι σχετικά με την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας

tags :
ΟΠΕΚ: Παραμένουμε αισιόδοξοι σχετικά με την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας
Η ασυνήθιστη ανακοίνωση του Οργανισμού έρχεται μετά την ισχυρή πτώση -8% που κατέγραψε το πετρέλαιο
Την αισιοδοξία του ότι η συμφωνία για το πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου θα οριστικοποιηθεί κατά το τέλος του μήνα εξέφρασε το βράδυ της Πέμπτης (3/11) ο ΟΠΕΚ, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, απορρίπτοντας παράλληλα τους επικριτές του Οργανισμού, οι οποίοι αμφισβητούν την υλοποίηση της συμφωνίας.
Η ασυνήθιστη ανακοίνωση του Οργανισμού έρχεται μετά την ισχυρή πτώση -8% που κατέγραψε εντός της εβδομάδας το πετρέλαιο, μετά τις συναντήσεις μελών του ΟΠΕΚ, οι οποίες δεν επέφεραν κάποιο δραστικό αποτέλεσμα.
"Παραμένουνε βαθιά αισιόδοξοι αναφορικά με την πιθανότητα η συμφωνία τους Αλγερίου να ολοκληρωθεί πλήρως" τόνισε ο Οργανισμός μέσω σχολιασμού που πραγματοποίησε στο μηνιαία περιοδικό του, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη συμφωνία ως "αποφασιστική κίνηση μεταξύ όλων των παραγωγών".
Πρόκειται για μία ακόμα δήλωση από πλευράς ΟΠΕΚ η οποία στηρίζει τις πιθανότητας επίτευξης συμφωνίας στις 30 Νοεμβρίου, ωστόσο η αγορά παρουσιάζεται πλέον αρκετά δύσπιστη απέναντι στον Οργανισμό.
Παράλληλα, η ανακοίνωση από πλευράς ΗΠΑ ότι τα αποθέματα σχιστολιθικού αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 30 ετών, έρχεται να προστεθεί στο ήδη τεράστιο πρόβλημα της παγκόσμιας υπερπροσφοράς που έχει ταράξει τις ισορροπίες της ενεργειακής αγοράς.
Στις ήδη αυξημένες φωνές προβληματισμού έρχεται να προστεθεί και αυτή του πρώην υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Ali Al-Naimi, ο οποίος παρουσιάστηκε απαισιόδοξος αναφορικά με το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας, τονίζοντας ότι και το 2014, παρά την υποτιθέμενη πρόθεση των χωρών να συνεργαστούν, εν τέλει η μείωση της παραγωγής δεν επήλθε ποτέ.
Να σημειώσουμε ότι η πλειοψηφία των αναλυτών αναμένει η τιμής του πετρελαίου να ενισχυθεί εντός του 2017, ωστόσο εκτιμά ότι δε θα ξεπεράσει τα 60 δολ. ανά βαρέλι, με τις προβλέψεις να ενδέχεται να αναθεωρηθούν επί τα χείρω, εφόσον δεν υπάρξει τελικά συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης