Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN Money: O χάρτης για το Brexit - Στα σκουπίδια το σχέδιο της May - Τι θα συμβεί στη συνέχεια

CNN Money: O χάρτης για το Brexit - Στα σκουπίδια το σχέδιο της May - Τι θα συμβεί στη συνέχεια
Η απόφαση του Δικαστηρίου της Αγγλίας ανατρέπει τα δεδομένα, σύμφωνα με το CNN Money
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεκινήσει τις διαδικασίες του Brexit εάν δεν πάρει την έγκριση από το βρετανικό κοινοβούλιο, πετώντας ουσιαστικά στα σκουπίδια τα σχέδια της May.
Στο πλαίσιο αυτό το CNN Money παρουσιάζει έναν «οδηγό» για το τι μέλλει γενέσθαι:

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Η κυβέρνηση θα προσφύγει κατά της απόφασης.
Το Ανώτατο Δικαστήριο είναι πιθανό να εκδικάσει την υπόθεση στις αρχές Δεκεμβρίου και να εκδώσει απόφαση στις αρχές Ιανουαρίου.
Το διακύβευμα: Η κυβέρνηση θέλει να ξεκινήσει τις επίσημες διαπραγματεύσεις για την έξοδο με την ΕΕ μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2017, ενεργοποιώντας το άρθρο 50.
Αν η απόφαση του Δικαστηρίου ανατραπεί, η May θα μπορεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 50, όποτε θέλει.
Αλλά αν η απόφαση επικυρωθεί, η May θα πρέπει να επιδιώξει την έγκριση από τα μέλη του κοινοβουλίου πριν κάνει το πρώτο βήμα.
Αυτό θα μπορούσε να εκτροχιάσει την κατάσταση.
Πολλοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων και η May, ήταν αντίθετοι με την έξοδο από την ΕΕ, οπότε θεωρητικά μπορούν να ψηφίσει τον τερματισμό του Brexit.
Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί επειδή η πλειοψηφία του βρετανικού κοινοβουλίου υποστήριξε το Brexit στο δημοψήφισμα τον Ιούνιο.

Η μάχη στη Βουλή

Εάν η May αναγκαστεί να πάρει την έγκριση του Κοινοβουλίου, έχει δύο επιλογές, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.
Θα μπορούσε να ζητήσει ένα απλό ναι ή όχι από τους βουλευτές ή να καταθέσει νομοσχέδιο που στη συνέχεια θα μπορούσε να τροποποιηθεί.
«Το Κοινοβούλιο μπορεί να είναι σε θέση να δέσει τα χέρια της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις (ΕΕ)» έγραψε ο Anand Menon του King's College London σε μια πρόσφατη έκθεση.
Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να αναγκάσει την κυβέρνηση να επιδιώξει την παραμονή στην ενιαία αγορά μετά το Brexit ή να δώσει στις κοινοβουλευτικές επιτροπές την εξουσία να επανεξετάσουν τις συνομιλίες.

Η προθεσμία των δύο ετών

Αν υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση λάβει τελικά την κοινοβουλευτική έγκριση για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 και η May πατήσει το κουμπί του Brexit, τότε θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευτεί για θέματα που σχετίζονται με το εμπόριο, τις επενδύσεις και το μεταναστευτικό.
Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, η διαδικασία αυτή διαρκεί ακριβώς δύο χρόνια.
Στη συνέχεια, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αφήσει επίσημα την ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης