Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε δίκη για απάτη 100 εκατ. ευρώ ο πρώην πρόεδρος της πτωχευθείσας Anglo Irish Bank

Σε δίκη για απάτη 100 εκατ. ευρώ ο πρώην πρόεδρος της πτωχευθείσας Anglo Irish Bank
Η συγκάλυψη των τεράστιων προσωπικών δανείων που λάμβανε ο FitzPatrick από την Anglo Irish Bank την περίοδο που ήταν επικεφαλής της, πραγματοποιούταν μέσω «προσωρινής αναχρηματοδότησής τους» από την Irish Nationwide Building Society
Ξεκίνησε η δίκη του πρώην προέδρου της - πτωχευθείσας, πλέον - ιρλανδικής τραπέζης Anglo Irish Bank, Sean FitzPatrick, σήμερα Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016, αντιμετωπίζοντας σοβαρές κατηγορίες παραπλάνησης των ορκωτών ελεγκτών της τραπέζης αναφορικά με προσωπικά του δάνεια αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που είχε χορηγήσει η τράπεζα προς τον ίδιο και την οικογένειά του.
Συγκεκριμένα, ο FitzPatrick κατηγορείται, ότι μόνο για μερικές εβδομάδες πριν την εκπνοή κάθε οικονομικού έτους της τραπέζης, «μείωνε τεχνητά» την αξία προσωπικών δανείων δεκάδων εκατ. ευρώ που του χορηγούσε η Anglo Irish Bank, ούτως ώστε να αποφεύγει την εμφάνισή τους στην πλήρη αξία τους στις ετήσιες οικονομικές της καταστάσεις.
Η δίκη του FitzPatrick αποτελεί μια από τις δίκες στην Ιρλανδία που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη δημοσιότητα, μεταξύ όσων σχετίζονται με την καταστροφική τραπεζική κρίση της χώρας το 2008, η οποία και την οδήγησε το 2010 σε επώδυνο τριετές μνημόνιο προσαρμογής.
Τα προσωπικά δάνεια για τα οποία κατηγορείται ότι παραπλανούσε συστηματικά τους ελεγκτές της τραπέζης ο επικεφαλής της, δεκαπλασιάστηκαν από περίπου 10 εκατ. ευρώ το 2002 σε 100 εκατ. ευρώ το 2007 και η πραγματική χρήση τους προοριζόταν για την ανάπτυξη εμπορικών ακινήτων προς όφελός του, η οποία στην επίμαχη περίοδο ήταν εξαιρετικά προσοδοφόρος.
Ο FitzPatrick αρνείται κάθε μία από τις 27 κατηγορίες που τον βαρύνουν, όμως επισημαίνεται, ότι μόλις τον Ιούλιο του 2016 δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Anglo Irish Bank ήταν μεταξύ τριών Ιρλανδών τραπεζιτών που καταδικάστηκαν σε φυλάκιση μεταξύ 24 και 42 μηνών ως ένοχοι συνομωσίας εξαπάτησης επενδυτών.
Η Anglo Irish Bank εθνικοποιήθηκε το 2009 όμως τελικά λύθηκε και εκκαθαρίστηκε το 2011, αποτελώντας μέρος μιας γιγαντιαίας για τα ιρλανδικά οικονομικά δεδομένα διάσωσης των ιρλανδικών τραπεζών με 64 δισ. ευρώ δημοσίων κεφαλαίων, γεγονός που την οδήγησε στο τριετές μνημόνιό της.
Η συγκάλυψη των τεράστιων προσωπικών δανείων που λάμβανε ο FitzPatrick από την Anglo Irish Bank την περίοδο που ήταν επικεφαλής της, πραγματοποιούταν μέσω «προσωρινής αναχρηματοδότησής τους» από το ειδικό χρηματο-πιστωτικό ίδρυμα Irish Nationwide Building Society, λίγες εβδομάδες πριν τη λήξη κάθε έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης