Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να υποχωρήσουν κάτω από τα 30 δολ. ανά βαρέλι το 2017

CNBC: Οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να υποχωρήσουν κάτω από τα 30 δολ. ανά βαρέλι το 2017
Η αναποφασιστικότητα του ΟΠΕΚ θα μπορούσε να επαναφέρει τις τιμές στα χαμηλά του Φεβρουαρίου
Το τελευταίο διάστημα, η αγορά πετρελαίου παίζει ένα παιχνίδι "συμφωνίας ή μη συμφωνίας", με τον ΟΠΕΚ και ορισμένες χώρες εκτός Οργανισμού να προσπαθούν απεγνωσμένα να σωθούν οικονομικά, επιτυγχάνοντας μία συμφωνία για μείωση της παραγωγής.
Ως συνήθως, ηγέτης της εν λόγω προσπάθειας υπήρξε η Σαουδική Αραβία, η οποία με τη βοήθεια ορισμένων χωρών-κλειδιά, όπως είναι η Ρωσία, καταβάλουν προσπάθειες να εφαρμόσουν τη συμφωνία του περασμένου μήνα στο Αλγέρι.
Το μόνο πρόβλημα ωστόσο είναι ότι πολλές από αυτές τις χώρες αρνούνται να μειώσουν τη δική τους παραγωγή, ωστόσο καλωσορίζουν τις σχετικές προσπάθειες των υπολοίπων χωρών.
Αδιαμφισβήτητα, οι πράξεις του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας δε δείχνουν μέχρι στιγμής να δικαιολογούν τις προθέσεις τους, καθώς αμφότερες καταγράφουν ρεκόρ παραγωγής το τελευταίο διάστημα, και μάλιστα σε επίπεδα πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με το στόχο που έχουν θέσει.
Παράλληλα, χώρες όπως το Ιράν, το Ιράκ, η Λιβύη και η Νιγηρία, οι οποίες επιθυμούν να εξαιρεθούν από τη συμφωνία, προσθέτουν ακόμα περισσότερα βαρέλια στη συνολική ημερήσια παραγωγή, γεγονός που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο της υπόλοιπες χώρες του Οργανισμού με μία επιπλέον μείωση.
Σε όλη αυτή τη διαδικασία, η Ρωσία εμφανίζεται ως η πιο διπρόσωπη, με ορισμένους αξιωματούχους της να βεβαιώνουν ότι θα στηρίξουν τη συμφωνία, ενώ την ίδια στιγμή η παραγωγή βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, χωρίς να υπάρχει άμεση προοπτική μείωσης.
Επιπροσθέτως, η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ βιώνει περίοδο αναγέννησης, γεγονός που αυξάνει την παραγωγή και εντείνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα της παγκόσμια υπερπροσφοράς.
Παρά τον αρχικό ενθουσιασμό της αγοράς στην ανακοίνωση της συμφωνίας, γεγονός που δημιούργησε μία προσωρινή τόνωση των τιμών του πετρελαίου, πλέον αρκετοί έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται την "μπλόφα" του ΟΠΕΚ, που ενδέχεται να είχε ως στόχο μία τόνωση της ενεργειακής αγοράς.
Παράλληλα, η παραδοσιακή ζήτηση που παρατηρείται στο βόρειο ημισφαίριο κατά τους χειμερινούς μήνες καθιστά την άμεση μείωση της παραγωγής ως δυσμενές σενάριο, καθώς καμία μεγάλη χώρα δεν είναι ουσιαστικά διατεθειμένη να απολέσει το μερίδιό της στην αγορά.
Για τους παραπάνω λόγους, οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται τους επόμενους μήνες να οδηγηθεί τουλάχιστον στη ζώνη των 30 δολ. ανά βαρέλι, επαναφέροντας τα χαμηλά του Φεβρουαρίου (στα 26 δολ. ανά βαρέλι) ξανά στο προσκήνιο.
Όλα δείχνουν ότι το 2017 θα αποτελέσει μία ακόμα χρονιά-πρόκληση για τη βιομηχανία ενέργειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης