Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 33 μηνών ο μεταποιητικός κλάδος τον Οκτώβριο 2016 – Στις 53,5 μονάδες ο PMI

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 33 μηνών ο μεταποιητικός κλάδος τον Οκτώβριο 2016 – Στις 53,5 μονάδες ο PMI
Ολλανδία και Γερμανία ηγήθηκαν της ανάπτυξης του κλάδου μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ
Περεταίρω ανάπτυξη κατέγραψε τον Οκτώβριο του 2016 ο μεταποιητικός κλάδος στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με το σχετικό δείκτη της Markit, με όλους τους τομείς του κλάδου να καταγράφουν άνοδο.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI βρέθηκε στις 53,5 μονάδες, έναντι 52,6 μονάδων τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας υψηλό 33 μηνών, ενώ παράλληλα ξεπέρασε και τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ο κλάδος να βρεθεί στις 53,3 μονάδες.
Αναλυτικότερα, στην κορυφή της σχετικής λίστας βρέθηκε η Ολλανδία, η οποία κατέγραψε υψηλό 15 μηνών, στις 55,7 μονάδες, ενώ στις 55 μονάδες βρέθηκε ο κλάδος στη Γερμανία, καταγράφοντας υψηλό 33 μηνών, δείγμα της δυναμικής που διατηρούν οι οικονομίες των δύο χωρών.
Οι Αυστρία, Ισπανία και Ιρλανδία βρέθηκαν επίσης σε θετικό έδαφος, σημειώνοντας σταθερή ανάπτυξη κατά την έναρξη του τετάρτου τριμήνου, ενώ χαρακτηριστική είναι και η ανάκαμψη της Γαλλίας, με τον κλάδο να καταγράφει υψηλό 31 μηνών.
Στον αντίποδα, η Ελλάδα παρέμεινε σε ύφεση, με τον μεταποιητικό κλάδο να καταγράφει το δεύτερο συνεχόμενο μήνα συρρίκνωσης, στις 48,6 μονάδες, σημειώνοντας μάλιστα και χαμηλό πέντε μηνών.
Τόσο η ζήτηση στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό βελτιώθηκε αισθητά, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, με τον ταχύτερο μάλιστα ρθυμό των τελευταίων 2,5 ετών.
Η δημιουργία νέων εργασιών αυξήθηκε τον Οκτώβριο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 5,5 ετών, ενώ ταχύτερος ήταν ο ρυθμός απασχόλησης σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, που ταλαιπωρούνται έντονα τα τελευταία χρόνια από το ζήτημα της ανεργίας.




wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης