Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η ΕΕ χάνει την υπομονή της με την Ελλάδα στο προσφυγικό – Ασφυκτική η κατάσταση στα νησιά

Reuters: Η ΕΕ χάνει την υπομονή της με την Ελλάδα στο προσφυγικό – Ασφυκτική η κατάσταση στα νησιά
Μόλις 700 άτομα έχουν επιστραφεί στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας
Οι Βρυξέλλες έχουν αρχίσει και χάνουν την υπομονή τους με τους χειρισμούς της Αθήνας στο πολύ σημαντικό ζήτημα του προσφυγικού, σχολιάζει σε σχετικό του δημοσίευμα το πρακτορείο Reuters.
Όπως αναφέρεται, επτά μήνες μετά τη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Άγκυρας για επαναπροώθηση παράτυπων μεταναστών στη γειτονική μας χώρα, ελάχιστοι πρόσφυγες έχουν σταλεί πίσω, γεγονός που έχει δημιουργήσει μία ασφυκτική κατάσταση στα ελληνικά νησιά.
Αφού κάνει μία αναδρομή στα συμφωνηθέντα μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας τον περασμένο Μάρτιο, το πρακτορείο σημειώνει πως οι υπόλοιπες βαλκανικές χώρες έχουν κλείσει τα σύνορα τους στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, με αποτέλεσμα αυτοί να παγιδευτούν στην Ελλάδα.
«Πρέπει να υπάρξει μία αποτροπή.
Αν αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι στέλνονται πίσω, μπορεί να αναγκαστούν να το σκεφτούν καλύτερα κάποιοι άλλοι πριν καν το προσπαθήσουν», υποστηρίζει ο James Ker-Lindsay, ειδικός στα ζητήματα της Νότιας Ευρώπης, στο London School of Economics.
Προς το παρόν, μόλις 700 άτομα έχουν επιστραφεί στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν είχαν καν σκοπό να ζητήσουν άσυλο στη χώρα μας.
Οι υπόλοιποι δεκάδες χιλιάδες παραμένουν στην Ελλάδα, σχολιάζει το δημοσίευμα, περιμένοντας κάποιον διακινητή να τους μεταφέρει στη βόρεια Ευρώπη…
Η Κομισιόν τονίζει πως στην Ελλάδα βρίσκονται πάνω από 61.000 πρόσφυγες, με τις δομές στα νησιά να φιλοξενούν πλέον τον τριπλάσιο αριθμό ανθρώπων, σε σύγκριση με την εποχή που υπεγράφη η συμφωνία και τον διπλάσιο από την επίσημη χωρητικότητά τους…
«Ο στόχος της εξασφάλισης των επιστροφών, παρεμποδίστηκε από τον αργό ρυθμό επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου σε πρώτο βαθμό από την ελληνική υπηρεσία Ασύλου και από την επεξεργασία των εφέσεων από τη νεοσύστατη αρμόδια ελληνική αρχή.
Απαιτούνται επειγόντως περαιτέρω προσπάθειες της ελληνικής διοίκησης για τη δημιουργία μίας σημαντικά ενισχυμένης και σταθερής ικανότητας επιστροφής των μεταναστών που φτάνουν, που θεωρείται ο βασικός αποτρεπτικός παράγοντας για τους παράτυπους μετανάστες και τους λαθροδιακινητές», αναφέρει η σχετική έκθεση της Κομισιόν.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης