Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Επιπλέον 177 δισ. ευρώ ετησίως θα απαιτηθούν για την ενέργεια και το κλίμα

Κομισιόν: Επιπλέον 177 δισ. ευρώ ετησίως θα απαιτηθούν για την ενέργεια και το κλίμα
«Σημαντικά κονδύλια της ΕΕ θα πρέπει να διοχετευθούν στην ενεργειακή μετάβαση»
Επιπλέον 177 δισ. ευρώ ετησίως σε επενδύσεις θα απαιτηθούν από το 2021 και μετά, μόνο για την προσέγγιση των στόχων της ΕΕ για την ενέργεια και το κλίμα.
Τα ανωτέρω δήλωσε ο Επίτροπος για το κλίμα και την ενέργεια M.A. Canete, μιλώντας σε εκδήλωση της Eurelectric την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας ότι μέχρι το 2030 το ενεργειακό μας σύστημα θα είναι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με το σημερινό, καθώς η μισή ηλεκτρική ενέργεια θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, κτίρια θα παράγουν ενέργεια και σπίτια θα είναι γεμάτα από «έξυπνες» εφαρμογές.
«Σημαντικά κονδύλια της ΕΕ θα πρέπει να διοχετευθούν στην ενεργειακή μετάβαση, όμως δεν υπάρχει περίπτωση μόνο τα κρατικά κεφάλαια να μπορέσουν να καλύψουν το πλήρες ποσό που απαιτείται», ανέφερε ο Επίτροπος.
«Θέλουμε» σημείωσε «να μεταρρυθμίσουμε την ίδια την αγορά, ώστε να μπορέσει να γίνει ένας οδηγός για την ενεργειακή μετάβαση και να παράσχει τα κατάλληλα κίνητρα, προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις σε βιώσιμες και καινοτόμες λύσεις».
Όπως τόνισε, γενικότερα, η ενεργειακή αγορά πρέπει να καταστεί ευέλικτη.
«Αυτό σημαίνει» συνέχισε «ότι οι τιμές τις αγοράς θα πρέπει να μπορούν να αυξάνονται όταν η ζήτηση είναι υψηλή ή όταν η παραγωγή είναι λιγοστή.
Οι καταναλωτές θα πρέπει να μπορούν να αντιδρούν σε αυτά τα “σήματα” τιμών, αλλάζοντας τα πρότυπα ενεργειακής κατανάλωσης τους ή μέσω (πληρωμένων) αλλαγών στην ζήτηση κατ’ αίτημα των διαχειριστών δικτύων».
Σύμφωνα με τον Επίτροπο οι αγορές θα πρέπει να δουλέψουν με μικρότερες προθεσμίες -τις λεγόμενες ενδοημερήσιες αγορές- και πρέπει να συντονίζονται από τα σύνορα της ΕΕ.
Αυτό θα επιτρέψει, για παράδειγμα, στο πλεόνασμα από ηλεκτρισμό που έχει παραχθεί από ΑΠΕ στην Γερμανία να εισρεύσει σε γειτονικές χώρες όπου η ζήτηση σε ηλεκτρισμό μπορεί να είναι υψηλότερη.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης της Eurelectric συζητήθηκε επίσης η υποστήριξη για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.
Οι πιο ανταγωνιστικές μορφές όπως η χερσαία αιολική ενέργεια έχουν αρχίσει να ανταγωνίζονται με τα παραδοσιακά ορυκτά καύσιμα.
Ωστόσο, νεότερες τεχνολογίες όπως η παραγωγή μέσω της ενέργειας των θαλασσών (ωκεάνεια ρεύματα, κύματα κτλ) θα χρειαστούν υποστήριξη για μεγαλύτερο διάστημα.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης