Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Monte dei Paschi «διώχνει» νέους επενδυτές 2 δισ. ευρώ - Δεν δέχεται έλεγχο due dilligence

Η Monte dei Paschi «διώχνει» νέους επενδυτές 2 δισ. ευρώ - Δεν δέχεται έλεγχο due dilligence
Ο χρόνος ζωής της Monte dei Paschi έχει σχεδόν τελειώσει, καθώς χρειάζεται επειγόντως - πριν το τέλος του 2016, κατ' απαίτηση της ΕΚΤ - τη συγκέντρωση νέων κεφαλαίων 5 δισ. ευρώ και την πώληση σημαντικού μέρους των NPLs της
Παιχνίδια με την επιβίωσή της δείχνει να «παίζει» η βαθύτατα προβληματική, τρίτη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi di Siene, καθώς εμφανίζεται να αγνοεί επιδεικτικά ένα δεύτερο σχέδιο διάσωσής της που παρουσίασε ο Ιταλός πρώην υπουργός Βιομηχανίας, Corrado Passera.
Ο χρόνος ζωής της Monte dei Paschi έχει σχεδόν τελειώσει, καθώς χρειάζεται επειγόντως - πριν το τέλος του 2016, κατ' απαίτηση της ΕΚΤ - τη συγκέντρωση νέων κεφαλαίων 5 δισ. ευρώ και την πώληση σημαντικού μέρους του χαρτοφυλακίου δανείων της σε οριστική καθυστέρηση, διαφορετικά αντιμετωπίζει τον άμεσο κίνδυνο λύσης και εκκαθάρισής της.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, ο Passera συντονίζει ένα πρόγραμμα διάσωσης της τραπέζης, έχοντας έτοιμους - ως ισχυρίζεται - επενδυτές που προτίθενται να τοποθετήσουν νέα κεφάλαια 2 δισ. ευρώ στην Monte dei Paschi.
Όμως, η υπομονή τους εξαντλείται και απειλούν να αποσύρουν το σχέδιο διάσωσης της Monte dei Paschi, καθώς ζητούν απεγνωσμένα από την τράπεζα προνομιακή πρόσβαση στα οικονομικά της στοιχεία για την ορθή αποτίμηση της μελλούμενης επένδυσής τους (due dilligence) - μια διαδικασία συνηθισμένη σε αντίστοιχες περιπτώσεις - την οποία η ιταλική τράπεζα αρνείται να παράσχει.
Οι επενδυτές που συντονίζει ο Passera φέρονται έτοιμοι να αποχωρήσουν σε περίπτωση που δεν αποκτήσουν την πρόσβαση που ζητούν στα βιβλία της τραπέζης, καθώς ο χρόνος που απομένει μέχρι την επόμενη γενική συνέλευση των μετόχων της στις 24 Νοεμβρίου 2016 - που καλείται να εγκρίνει την αύξηση στο μετοχικό της κεφάλαιο - επαρκεί οριακά για τον απαιτούμενο ενδελεχή έλεγχο της Monte dei Paschi.
Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της τραπέζης είχε εξουσιοδοτηθεί στο μέσον Οκτωβρίου του 2016 να εξετάσει την πρόταση των επενδυτών που εκπροσωπεί ο Passera, όμως η τράπεζα δεν έχει ακόμα λάβει επίσημη θέση επ' αυτής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης