Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Μόλις εισήλθαμε στην «ευεργετική περίοδο» για τις τιμές του πετρελαίου

CNBC: Μόλις εισήλθαμε στην «ευεργετική περίοδο» για τις τιμές του πετρελαίου
Κατά τον αναλυτή της Wall Street, Tom Kloza, η Ρωσία δε θα συνεργαστεί στη συμφωνία του ΟΠΕΚ για το πάγωμα παραγωγής
Στο γεγονός ότι το πετρέλαιο μόλις εισήλθε στην "ευεργετική του περίοδο" από την οποία μάλιστα δε θα εξέλθει σύντομα, αναφέρθηκε ένας από τους κορυφαίους αναλυτές της Wall Street, o Tom Kloza, μέσω δηλώσεων που παραχώρησε στο δίκτυο CNBC.
Συγκεκριμένα, η περασμένη εβδομάδα, η οποία χαρακτηρίστηκε από ποικίλες εξελίξεις, είδε το αργό να σημειώνει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλειά του από το μέσα του Σεπτεμβρίου, με το Brent να βρίσκεται κάτω από το "ψυχολογικό όριο" των 50 δολ. ανά βαρέλι.
"Υπάρχει πιθανός ένα ανώτατο όριο μεταξύ των 50-55 δολ. ανά βαρέλι, ωστόσο θεωρώ ότι πρέπει να ετοιμαστούμε για κάποιου είδους απογοήτευση από τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ", εξηγεί ο Kloza στο CNBC, εκτιμώντας ότι το πάγωμα πετρελαίου εν τέλει θα παραμείνει μόνο στα λόγια.
Ωστόσο, οι μέχρι στιγμής συζητήσεις έχουν αποδειχθεί φτωχές, με τους εμπόρους του αργού να εκφράζουν τις αμφιβολίες τους κατά πόσο ο ΟΠΕΚ θα είναι σε θέση να τηρήσει τα σχέδια του για μείωση της παραγωγής, γεγονός που οδήγησε και στην πτώση των τιμών.
Παράλληλα, κατά τον Kloza, η Ρωσία δε θα συνεργαστεί στη συμφωνία του ΟΠΕΚ για το πάγωμα παραγωγής, μία εξέλιξη που θα αυξήσει την πίεση προς την Σαουδική Αραβία προκειμένου να απορρίψει τους όρους της συμφωνίας.
Λαμβάνοντας υπόψη το βάρος των εν λόγω εξελίξεων, ο Kloza εξηγεί ότι βλέπει τα 50 δολ. ανά βαρέλι ως τη "δίκαιη" τιμή του πετρελαίου για το υπόλοιπο του έτους, κρίνοντας ότι αυτή θα είναι η "ευεργετική περίοδός του", ωστόσο πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να σημειωθούν και λίγες περισσότερες αναταραχές πριν από το τέλος του έτους.
Παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν τις τιμές πάνω από τα 50 δολ. ανά βαρέλι, τόσο η διαφαινόμενη αποτυχία της συμφωνίας του ΟΠΕΚ, όσο και η παγκόσμια υπερπροσφορά, ενδεχομένως να ασκήσουν ισχυρές πιέσεις στον μαύρο χρυσό.
"Υπάρχει μία εποχιακή τάση για το πετρέλαιο ώστε να σφυρηλατηθεί κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών του έτους", σημειώνει ο αναλυτής της Wall Street, ο οποίος πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια του 2017 οι τιμές θα σημειώσουν άνοδο, ωστόσο για τις επόμενες 40 ημέρες "θα υπάρχει πρόβλημα".
Να σημειώσουμε ότι από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2014 και του 2015, οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν κατά μέσο όρο -27%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης