Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ενοχλημένοι στις ΗΠΑ για τις εισαγωγές άνθρακα της Κίνας από τη Βόρεια Κορέα

Reuters: Ενοχλημένοι στις ΗΠΑ για τις εισαγωγές άνθρακα της Κίνας από τη Βόρεια Κορέα
Οι Κινέζοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το αμυντικό πυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ που έχει αναπτυχθεί στη Ν. Κορέα
Οι εισαγωγές άνθρακα της Κίνας από τη Βόρεια Κορέα αντιβαίνουν τις διεθνείς κυρώσεις, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο δήλωση που έκανε το Σάββατο 29/10 αξιωματούχος των ΗΠΑ.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ένα πυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ που αναπτύχθηκε στη Νότια Κορέα, θα έπρεπε να κινητοποιήσει το Πεκίνο για να ασκήσει πίεση στην Πιονγκγιάνγκ για το πυρηνικό της πρόγραμα.
Οι εξαγωγές άνθρακα της Βόρειας Κορέας στην Κίνα είναι ζωτικές για τη χώρα και εκλαμβάνονται από τις ΗΠΑ σαν μία κομβική περιοχή, όπου το Πεκίνο έχει επιρροή στον γείτονά του, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει μία σειρά πυρηνικών δοκιμών περιφρονώντας τις διεθνείς κυρώσεις.
Η Κίνα είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο του 2016 ότι θα σταματήσει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Βόρεια Κορέα για να συμμορφωθεί με τις διεθνείς κυρώσεις, αλλά παρόλα αυτά έκαν εξαιρέσεις για "σκοπούς ζωτικής σημασίας".
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Anthony Blinken είπε στους δημοσιογράφους ότι η Κίνα αντέστρεψε το βάρος της απόδειξης που προέβαλε στο ψήφισμα 2270 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που υιοθετήθηκε τον Μάρτιο του 2016 σε απάντηση για την πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας.
"Το ψήφισμα 2270 ξεκαθαρίζει ότι οι εξαγωγές άνθρακα ή, η εισαγωγή άνθρακα στην περίπτωση της Κίνας απαγορεύεται, εκτός αν μπορείς να αποδείξεις ότι η συναλλαγή είναι ζωτικής σημασίας για τον λαό της Β. Κορέας" ανέφερε ο Blinken στο Πεκίνο, μετά τις επισκέψεις του στην Ιαπωνία και τη Ν. Κορέα.
"Oι Κινέζοι αντέστρεψαν αυτό το ψήφισμα και υποστήριξαν ότι το εμπόριο άνθρακα απαγορεύεται, εκτός αν μπορείς να αποδείξεις ότι γίνεται για το πρόγραμμα εξοπλισμών, αλλά δεν πρόκειται για αυτό που λέει το 2270" εξήγησε ο ίδιος.
Ο άνθρακας είναι σημαντικός για την οικονομία της Βόρειας Κορέας γιατί είναι από τις μοναδικές πηγές εσόδων της σε σκληρό νόμισμα.
Η Κίνα έκανε εισαγωγές άνθρακα αξίας 1 δισ. δολαρίων το 2015 από τη Β. Κορέα και το Πεκίνο φοβάται ότι αν γίνουν πιο αυστηρές οι κυρώσεις και καταρρεύσει η γειτονική χώρα, ένα κύμα προσφύγων θα φτάσει στα σύνορά της.
Πιστεύει επίσης ότι έχουν ευθύνη οι ΗΠΑ και η Ν. Κορέα για την ένταση στην περιοχή.
Η τέταρτη πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας τον Ιανουάριο του 2016, ακολουθήθηκε από μία εκτόξευση δορυφόρου, διάφορων πυραύλων και μία πέμπτη πυρηνική δοκιμή τον Σεπτέμβριο του 2016.
Η Κίνα έχει εκφράσει επανειλημμένα την οργή της στις ΗΠΑ και τη Ν. Κορέα για το αμερικάνικο αμυντικό σύστημα που αναπτύχθηκε στην περιοχή για να αντιμετωπιστούν απειλές από τη Β. Κορέα.
O Blinken υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο σύστημα είναι το πιο πρόσφατο, αλλά όχι και το τελευταίο αποφασιστικό βήμα που θα κάνουν οι ΗΠΑ αν συνεχιστεί η πυρηνική απειλή της Β. Κορέας.
Συνέστησε επίσης στην Κίνα να αλλάξει την επαφή της με το καθεστώς της Β. Κορέας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης