Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο επίκεντρο του διεθνούς τύπου το φιάσκο της ελληνικής κυβέρνησης με τα κανάλια και το ΣτΕ

Στο επίκεντρο του διεθνούς τύπου το φιάσκο της ελληνικής κυβέρνησης με τα κανάλια και το ΣτΕ
O διεθνής Τύπος κάνει λόγο για πλήγμα στην κυβέρνηση που είχε αναδείξει τη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών ως ένα κομμάτι της εκστρατείας της κατά της διαφθοράς
Κόλαφος για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
O διεθνής Τύπος κάνει λόγο για πλήγμα στην κυβέρνηση που είχε αναδείξει τη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών ως ένα κομμάτι της εκστρατείας της κατά της διαφθοράς.

NEW YORK TIMES - ASSOCIATED PRESS

Για ισχυρό πλήγμα της κυβέρνησης από την ακύρωση της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών κάνει λόγο η εφημερίδα New York Times σε δημοσίευμα σχετικό με τη χθεσινή (26/10/2016) απόφαση του ΣτΕ.
Αναπαράγοντας το άρθρο του Associated Press, η εφημερίδα επισημαίνει ότι «η δημοπρασία του Σεπτέμβρη κρίθηκε αντισυνταγματική, καθώς παρέκαμψε την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή».
Όπως αναφέρεται η απόφαση του ΣτΕ ανατρέπει μια πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα και μια από τις κυριότερες προεκλογικές υποσχέσεις του, καθώς παρουσιαζόταν ως μέρος της μάχης κατά της διαφθοράς.
«Ο Τσίπρας είχε θέσει τη δημοπρασία στο επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων του.
Υποστήριξε ότι θα διακόψει μια διεφθαρμένη σχέση μεταξύ παραδοσιακά ισχυρών πολιτικών κομμάτων και των βιομηχάνων οι οποίοι χρησιμοποίησαν την ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης για να αναζητήσουν προσοδοφόρες κρατικές συμβάσεις» αναφέρεται.
Τέλος, στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει χαρακτηρίσει τη δημοπρασία «ένα αποτυχημένο πραξικόπημα στον χώρο των ΜΜΕ» αλλά και ότι «η ΝΔ κάλεσε τον Τσίπρα να παραιτηθεί και να προχωρήσει σε εκλογές».

REUTERS

Στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, αναφέρεται δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.
O πλειστηριασμός περιόρισε τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας σε τέσσερις από οκτώ, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι οποίοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση για τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου.
Μετά την απόφαση του ΣτΕ, η κυβέρνηση πρέπει να επιστρέψει στους τέσσερις υπερθεματιστές, το ποσό των 246 εκατ. ευρώ που κατέβαλαν για την πρώτη δόση.
Όπως τονίζει το Reuters, υπεύθυνος για τη διαδικασία ήταν ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρας, Νίκος Παππάς.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο, η δικαστική απόφαση ενδέχεται να καθορίσει τις επόμενες πολιτικές κινήσεις του πρωθυπουργού και να ανοίξει τον δρόμο για τον ανασχηματισμό.

WALL STREET JOURNAL

Για «μεγάλη ντροπή για την ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» κάνει λόγο η εφημερίδα Wall Street Journal σε δημοσίευμα της σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η κυβέρνηση προχώρησε στις αρχές Σεπτεμβρίου στον πλειστηριασμό μόνο τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, με αποτέλεσμα αρκετοί υφιστάμενοι τηλεοπτικοί σταθμοί να έρχονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο του κλεισίματος.
«Η απόφαση του δικαστηρίου ακυρώνει τη δημοπρασία της κυβέρνησης και απομακρύνει την απειλή των αναγκαστικών κλεισιμάτων» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Στο δημοσίευμα περιλαμβάνονται και οι χθεσινοβραδινές δηλώσεις (26/10/2016) της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, η οποία επεσήμανε ότι η απόφαση του ΣτΕ για την ακύρωση των εσόδων (255 εκατ. ευρώ) της δημοπρασίας, θα στερήσει τους παιδικούς σταθμούς από 15.000 παιδιά ενώ εμποδίζει και την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία.
«Τις τελευταίες ημέρες, η διαφαινόμενη
ήττα από το Δικαστήριο ανάγκασε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να υπερασπιστεί δημοσίως τον αμφιλεγόμενο συνεργάτη του, τον Νίκο Παππά, ο οποίος χειρίστηκε την δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών και θεωρείται ο πιο ισχυρός σύμβουλος του πρωθυπουργού» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί πλήγμα για την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ ως μια νέα σκούπα που θα καθαρίσει την πολιτική στην Ελλάδα.

Η υπόθεση του Ράντου και η διαρροή των e-mails

«Ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου, ο οποίος είχε διοριστεί επί ΣΥΡΙΖΑ, είχε αντισταθεί στις προσφυγές των ιδιοκτητών ΜΜΕ για τη δημοπρασία των αδειών.
Ωστόσο, αντιμετώπισε την αντίσταση των άλλων δικαστών, μεταξύ των οποίων ο Αθανάσιος Ράντος» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Στη συνέχεια, όμως, η Wall Street Journal αναφέρει ότι «στις 13 Οκτωβρίου emails που διέρρευσαν σχετικά με την ιδιωτική ζωή του κ. Ράντου δημοσιεύθηκαν σε μια ελληνική ειδησεογραφική ιστοσελίδα και στη συνέχεια το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης διέταξε πειθαρχική έρευνα κατά του δικαστή.
Οι άλλοι δικαστές έγιναν έξω φρενών.
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε μια δήλωση κάνοντας λόγο για ΄΄προσπάθεια εκβιασμού του Ανώτατου Δικαστηρίου΄΄ με τακτικές που ΄΄θυμίζουν μεθόδους που χρησιμοποιούνται από φασιστικά καθεστώτα΄΄.
Η δήλωση δεν προσδιόρισε κάποιο ένοχο».

Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία

Εν τω μεταξύ, στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται και αναφορά στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κίνημα με ρίζες στην αντικαπιταλιστική διαδήλωση, ανέβηκε στην εξουσία το 2015, εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, υποσχόμενος ριζική αλλαγή στη χώρα και στην Ευρώπη.
Έδωσε μάχη και στα δύο μέτωπα.
Πέρυσι, ο κ. Τσίπρας πάλεψε και απέτυχε να ανατρέψει τις σκληρές συνθήκες λιτότητας της διεθνούς διάσωσης στην Ελλάδα.
Οι πιστωτές, υπό τη γερμανική ηγεσία, τον ανάγκασε να υπογράψει μια σκληρή νέα συμφωνία διάσωσης, διαφορετικά η Ελλάδα θα έβγαινε από το ευρώ» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Όσον αφορά στο νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες η εφημερίδα αναφέρεται στις κριτικές που δέχθηκε η κυβέρνηση ότι οι μεταρρυθμίσεις στο τομέα των ΜΜΕ μοιάζουν περισσότερο μια προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει το δικό του δίκτυο σχέσεων εξουσίας με τους νέους ιδιοκτήτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης