Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ακριβή στοιχεία για την έκθεση των βρετανικών τραπεζών στην Deutsche Bank και την Monte dei Paschi ζητά η BoE

Ακριβή στοιχεία για την έκθεση των βρετανικών τραπεζών στην Deutsche Bank και την Monte dei Paschi ζητά η BoE
Υπό κανονικές συνθήκες η έκθεση των τραπεζικών ιδρυμάτων σε άλλες τράπεζες αποκαλύπτονται στις ρυθμιστικές Αρχές μόνο στο πλαίσιο των «stress tests»
Ακριβή στοιχεία για την έκθεση των βρετανικών τραπεζικών ιδρυμάτων στην Deutsche Bank και τις ιταλικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Monte dei Paschi di Siena, ζητά η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England, BoE).
Ο γερμανικός κολοσσός «τα έχει βρει σκούρα» με το (διαπραγματεύσιμο) πρόστιμο των 14 δισ. δολ. που του έχει επιβάλει το αμερικανικό υπουργείο Διακαιούσης, ενώ η Monte dei Paschi, η οποία κατέγραψε τις χειρότερες επιδόσεις στα «stress tests» της EBA, αντιμετωπίζει έλλειμμα κεφαλαίων αλλά και το πάγιο πρόβλημα των ιταλικών τραπεζών, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Όπως αναφέρουν στο σχετικό τους δημοσίευμα οι Financial Times, η BoE ανησυχεί ιδιαίτερα για τις αρνητικές εξελίξεις και τη νευρικότητα στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Ευρώπης, με αποτέλεσμα η αρμόδια Αρχή της (Prudential Regulation Authority, PRA) να προτείνει την λεπτομερή εξέταση της σύνδεσης που έχουν οι βρετανικές τράπεζες μαζί του.
Προς το παρόν η Αρχή δεν έχει σχολιάσει το δημοσίευμα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά του δημοσιεύματος πως η PRA είχε ζητήσει επίσης λεπτομερή στοιχεία από τις εγχώριες τράπεζες πριν λίγα χρόνια, αυτή τη φορά όμως σχετικά με την έκθεση τους προς τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες τότε αντιμετώπιζαν έντονα προβλήματα.
Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι υπό κανονικές συνθήκες η έκθεση των τραπεζικών ιδρυμάτων σε άλλες τράπεζες αποκαλύπτονται στις ρυθμιστικές Αρχές μόνο στο πλαίσιο των «stress tests», σε καμία άλλη περίπτωση.
Οι Διεθνείς Κανόνες αναφέρουν πως μία τράπεζα μπορεί να κατέχει έως και το 25% του κεφαλαίου μίας άλλης, ενώ αν το ποσοστό αυτό είναι πάνω από 10%, πρέπει να γνωστοποιείται στις ρυθμιστικές Αρχές.
Ως αποτέλεσμα, όταν τα κεφάλαια που κατέχονται είναι κάτω του 10%, είναι δύσκολο να αποκαλυφθούν.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης