Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Τα 2 εκλογικά σενάρια που μπορούν να προκαλέσουν χάος στις αγορές

El-Erian: Τα 2 εκλογικά σενάρια που μπορούν να προκαλέσουν χάος στις αγορές
Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz αναφέρθηκε στην επίδραση των εκλογών σε ΗΠΑ (2016), Γερμανία και Γαλλία (2017) αλλά και του ιταλικού δημοψηφίσματος
Στους κινδύνους που υπάρχουν για τις αγορές λόγω των αμερικανικών εκλογών, του ιταλικού δημοψηφίσματος αλλά και εκλογών σε Γαλλία και Γερμανία το 2017, αναφέρθηκε με συνέντευξη του στο Business Insider ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed El-Erian.
Όπως είπε ότι τη μεγαλύτερη επίδραση στις αγορές θα έχουν οι αμερικανικές εκλογές και συγκεκριμένα σε περίπτωση που οι Δημοκράτες αναλάβουν τον έλεγχο και του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου ή σε περίπτωση που ο Donald Trump κερδίσει την προεδρία και επιβάλει αμέσως εμπορικούς δασμούς στην Κίνα και το Μεξικό.
«Εάν από αυτά τα δυο συμβούν, τότε οι αγορές θα συμπεριφερθούν όπως μετά το βρετανικό δημοψήφισμα τον Ιούνιο του 2016» είπε χαρακτηριστικά.
Εν τω μεταξύ, εκτός από τις αμερικανικές εκλογές, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις αγορές είναι -σύμφωνα με τον El Erian- τα πολιτικά γεγονότα στην Ευρώπη, κυρίως το ιταλικό δημοψήφισμα (τον Δεκέμβριο του 2016) αλλά και οι γαλλικές και γερμανικές εκλογές (το 2017).
Παράλληλα, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz επεσήμανε ότι τα 2017 οι μετοχές θα είναι περισσότερο ευμετάβλητες καθώς γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τις κεντρικές τράπεζες να καταστείλουν τη χρηματοοικονομική αστάθεια.

Τα επιτόκια της Fed

Ερωτηθείς για επιτόκια της Fed αλλά και για το πόσες φορές θα μπορούσαν να αυξηθούν έως το τέλος του 2017, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz εκτίμησε ότι θα μπορούσαν να γίνουν τρεις αυξήσεις (μία το 2016 και δύο το 2017).
Σε κάθε περίπτωση, ο «οδηγός» θα είναι η αγορά απασχόλησης, η σταδιακή αύξηση του πληθωρισμού αλλά και η αναγνώριση ότι τα χαμηλά επιτόκια και πολύ καιρό αυξάνουν το ρίσκο της χρηματοπιστωτικής αστάθειας.
Πάντως, ο El-Erian τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει κάποια ασφαλής πρόβλεψη, λόγω της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής ρευστότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης