Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nowotny: Σε καλό δρόμο η Ελλάδα, αλλά χρειάζονται ακόμα πολλές αποφάσεις για μια μακροπρόθεσμη λύση

Nowotny: Σε καλό δρόμο η Ελλάδα, αλλά χρειάζονται ακόμα πολλές αποφάσεις για μια μακροπρόθεσμη λύση
«Δεν υπάρχει κίνδυνος για μια ευρωπαϊκή Lehman Brothers», σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη της Αυστρίας
Την εκτίμηση πως η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά χρειάζονται ακόμα πολλές αποφάσεις για μια μακροπρόθεσμη λύση, διατύπωσε σήμερα, Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, ο Ewald Nowotny, μέλος του Συμβουλίου Διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας.
Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας τραπεζικής κατάρρευσης τύπου Lehman Brothers επί ευρωπαϊκού εδάφους, αν και, όπως είπε, η ενιαία εποπτεία έχει αποκαλύψει τα προβλήματα ορισμένων τραπεζών.
Ο Ευρωπαίος τραπεζίτης εμφανίστηκε καθησυχαστικός, μιλώντας σε συνέδριο ιδιωτών επενδυτών στην Αυστρία, ενώ υπεραμύνθηκε της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, τονίζοντας πως «ως αποτέλεσμα του QE η πιστωτική επέκταση έχει ανακάμψει».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 0,2% το 2016 και στο 1% το 2017.
«Εισερχόμαστε σε μία περίοδο κανονικοποίησης του πληθωρισμού», υποστήριξε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως τα χαμηλά επιτόκια θα διατηρούν για κάποιο διάστημα.
«Δε θα ήταν σωστό να υποσχεθούμε γρήγορη αύξηση των επιτοκίων», επισήμανε ο Nowotny.
Πάντως, ο Αυστριακός τραπεζίτης κατέστησε σαφές πως «θα ήταν λογικό τα επιτόκια των δανείων να μην βρεθούν σε αρνητικό επίπεδο».
Την ανάγκη δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη επανέλαβε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, υποστηρίζοντας πως η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν είναι αρκετή.
Μάλιστα, ανέφερε πως οι ΗΠΑ έχουν κάνει περισσότερες προσπάθειες σε επίπεδο πολιτικής, σε αντίθεση με τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης