Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Η χώρα που αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το τραπεζικό σύστημα

Bloomberg: Η χώρα που αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το τραπεζικό σύστημα
Σύμφωνα με το Bloomberg, η επόμενη μεγάλη κρίση αναμένεται να ξεκινήσει από την Κίνα
Το επόμενο έτος τελειώνει στον αριθμό: 7, όπως και τα περισσότερα έτη που σημειώθηκαν οικονομικές κρίσης, σύμφωνα με το Bloomberg.
H μεγαλύτερη πτώση σε μία συνεδρίαση στη Wall Street έγινε το 1987.
Η κρίση της Ασίας, το 1997.
Η μεγαλύτερη κρίση έπειτα από την εποχή του Μεγάλου Κραχ έγινε το 2007.
Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σαφήνεια πότε θα έρθει η επόμενη κρίση, η αλήθεια είναι ότι μικρές κρίσεις υπάρχουν πάντα, ενώ τα προαπαιτούμενα για την επόμενη μεγάλη φαίνεται πως σιγά-σιγά «ικανοποιούνται».
Για παράδειγμα, το ΔΝΤ στην έκθεση του για την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα (που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο) δεν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αλλά εκφέρει ανησυχία.
Τα βραχυπρόθεσμα ρίσκα έχουν μειωθεί, αλλά τα μεσοπρόθεσμα συνεχίζουν και αυξάνονται μεταξύ των οποίων το ασταθές πολιτικό σκηνικό.
Τα ρίσκα τα οποία δεν εκτονώνονται άμεσα μπορεί να γιγαντωθούν.
Το χρέος, το οποίο είναι πυροδοτεί κάθε οικονομική κρίση αυξάνεται ανησυχητικά, ενώ αν και υποστηρίζει την ανάπτυξη, κάνει και τους δανειολήπτες ευάλωτους.
Οι οφειλέτες συνεχίζουν να χρωστούν ακόμη κι όταν δεν μπορούν να αποπληρώσουν.
Εάν χρεοκοπήσουν, οι δανειστές ζημιώνονται και χρεοκοπούν μερικές φορές και οι ίδιοι, και έτσι το ντόμινο αρχίζει να πέφτει.
Οι τράπεζες του παγκόσμιου συστήματος είναι πιο δυνατές σε σχέση με την προηγούμενη κρίση, αλλά υπάρχουν και σημαντικές παραλήψεις στη λίστα αυτή, όπως η πρόσφατη κρίση που ταλανίζει την Deutsche Bank.
Ακόμη και στις ΗΠΑ, όμως, οι επενδυτές δεν θεωρούν τις τράπεζες περισσότερο σταθερές σε σχέση με την προηγούμενη κρίση.
Οι μετοχές των τραπεζών βρίσκονται ανησυχητικά χαμηλά.
Τα χαμηλά επιτόκια δεν βοηθούν στην αντίσταση των τραπεζών ενάντια σε πιθανές κρίσεις.
Μειώνουν τα έσοδα αφού πιέζουν πτωτικά τα επιτόκια δανεισμού προς τους καταναλωτές.

Το μεγαλύτερο ρίσκο είναι η Κίνα

Σε κάθε περίπτωση το μεγαλύτερο ρίσκο στον ορίζοντα είναι η Κίνα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η ανάπτυξη της έχει υποστηριχθεί από μία μη-βιώσιμη ανάπτυξη του δανεισμού σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Η κυβέρνηση έχει αναφέρει πως θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε σταδιακή απομόχλευση.
Οι κινεζικές τράπεζες αποτελούν «το μεγαλύτερο κίνδυνο, ένα πιθανό ΄΄μηχανισμό εκπυρσοκρότησης΄΄» λέει ο Samuel Malone της Moody's.
O ίδιος εστίασε στο μέγεθος, στην εύθραυστη κατάσταση τους αλλά και στη σχέση των κινεζικών τραπεζών με τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου.
Ο ίδιος κατάληξε στο συμπέρασμα ότι οι «γειτονικές» τράπεζες της Σιγκαπούρης και οι λοιποί γείτονες της νοτιοανατολικής Ασίας είναι οι πιο άμεσα εκτεθειμένες.
Το σκιώδες τραπεζικό σύστημα της Κίνας είναι τεράστιο και δυσνόητο, ενώ οι ζημίες που θα υποστεί θα μπορούσαν πολύ γρήγορα να εξαπλωθούν και στις υπόλοιπες τράπεζες του συστήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης