Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Επιβράδυνση στη βρετανική πιστωτική επέκταση και αύξηση στις χρεοκοπίες νοικοκυριών λόγω Brexit

WSJ: Επιβράδυνση στη βρετανική πιστωτική επέκταση και αύξηση στις χρεοκοπίες νοικοκυριών λόγω Brexit
Το τελευταίο τρίμηνο στη Βρετανία καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση από το δεύτερο τρίμηνο του 2009 στην αθέτηση αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων στα καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις
Επιβράδυνση στην πιστωτική επέκταση - δηλαδή στην παραγωγή νέων δανείων - του Ηνωμένου Βασιλείου καταγράφεται σχεδόν τέσσερις μήνες μετά το ιστορικό βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, γεγονός που αποδίδεται στο Brexit, καθώς προκαλεί διολίσθηση της στερλίνας, άνοδο του πληθωρισμού και διάβρωση των εισοδημάτων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της έγκριτης αμερικανικής εφημερίδος Wall Street Journal (WSJ), η κατάσταση σηματοδοτεί επερχόμενους κινδύνους τόσο για την κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), όσο και για τις εμπορικές τράπεζες της Βρετανίας.
Αν και η εφημερίδα αναφέρει, ότι οι τράπεζες θα δημοσιοποιήσουν περισσότερα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2016 από την ερχόμενη εβδομάδα, παράλληλα επισημαίνει, ότι το Brexit ήδη προκάλεσε αύξηση στην αθέτηση δανειακών υποχρεώσεων (default), ενώ ελλοχεύουν ακόμα μεγαλύτεροι κίνδυνοι από τα αυξανόμενα προβλήματα πιστώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο τρίμηνο καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση από το δεύτερο τρίμηνο του 2009 στην αθέτηση αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων στα καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, κάτι που προς το παρόν δεν έχει επεκταθεί σε άλλες κατηγορίες.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, αναμένονται περισσότερα προβλήματα από το 2017 και μετά, τόσο λόγω σταδιακής αύξησης των βρετανικών παρεμβατικών επιτοκίων, όσο και λόγω αύξησης του κόστους διαβίωσης και της επιβράδυνσης της οικονομίας.
Στο πλαίσιο του Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο καθίσταται ιδιαίτερα ευάλωτο λόγω της εξάρτησής του από ξένους επενδυτές για τη χρηματοδότηση του τεράστιου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών του, που διαμορφώνεται σε 6% του ΑΕΠ της.
Αν οι ξένοι επενδυτές αποχωρήσουν από τη Βρετανία, τότε η στερλίνα θα διολισθήσει περαιτέρω και οι αποδόσεις στα κρατικά βρετανικά ομόλογα θα αυξηθούν σημαντικά, ενώ οι ιδιαίτερα υψηλές τιμές στην αγορά ακινήτων θα πληγούν, εξελίξεις ιδιαίτερα αρνητικές για τα στεγαστικά και άλλα δάνεια.
Όπως εκτιμά η WSJ, μια αύξηση των επιτοκίων της BoE με σκοπό την προσέλκυση επενδυτών και την «υπεράσπιση» της στερλίνας θα αποτελούσε την έσχατη καταφυγή της κεντρικής Τραπέζης Αγγλίας, η οποία όμως θα αύξανε τις χρεοκοπίες νοικοκυριών με μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις, ιδίως τους πρόσφατους αγοραστές κατοικιών στο Λονδίνο και στη νοτιο-ανατολική Αγγλία.
Πάντως, μετά το βρετανικό δημοψήφισμα το Brexit φαίνεται να προκαλεί μικρότερη ζήτηση για δάνεια σε όλες τις κατηγορίες, αν και τον Σεπτέμβριο 2016 καταγράφηκε μικρή αύξηση στα επιχειρηματικά δάνεια που εικάζεται ότι θα είναι προσωρινή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης