Τελευταία Νέα
Διεθνή

Associated Press: Οι τράπεζες - ζόμπι καταδιώκουν την οικονομία της Ευρώπης

Associated Press: Οι τράπεζες - ζόμπι καταδιώκουν την οικονομία της Ευρώπης
Οι τράπεζες συνεχίζουν να δανείζουν εταιρείες ζόμπι, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Associated Press
Με τους ζωντανούς-νεκρούς και τα ζόμπι χαρακτηρίζει το Associated Press τις τράπεζες, οι οποίες -όπως αναφέρεται σχετικό δημοσίευμα- ροκανίζουν την ευρωπαϊκή οικονομία.
Σχεδόν μια δεκαετία μετά την οικονομική κρίση που ρήμαξε την παγκόσμια οικονομία, οι αναλυτές και οι ανώτατοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι είναι πάρα πολλές οι τράπεζες στην Ευρώπη που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, τα οποία τις αποτρέπουν από τη χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ανάπτυξη.
Η αναγκαιότητα για τη λήψη αποφάσεων που θα διορθώσουν το πρόβλημα έχει τονιστεί από το ΔΝΤ, τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών αλλά και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Mario Draghi.
Όλοι τονίζουν ότι κάτι πρέπει να γίνει προκειμένου η οικονομία της Ευρώπης να ανακτήσει την αίγλη της και να μειωθεί η ανεργία.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τα επισφαλή δάνεια, οι τράπεζες-ζόμπι, η πτώση των μετοχών αλλά και οι χαμηλές κερδοφορίες «σιγοκαίνε» το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης πληγώνοντας την οικονομία.

Τα επισφαλή δάνεια

Τα επισφαλή δάνεια είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, κυρίως στην Ιταλία.
Δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο: η αργή οικονομία σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.
Αυτό αφήνει τις τράπεζες χωρίς ρευστότητα για τη χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ανάπτυξη της οικονομίας.
Η απαλλαγή από τα επισφαλή δάνεια είναι ένας αγώνας σε εξέλιξη, ενώ ενδεικτικά είναι η περίπτωση της ιταλικής Monte dei Paschi που προσπαθεί να ξεφορτωθεί 27,7 δισ. ευρώ επισφαλή δάνεια πουλώντας σε επενδυτές που θα το αγοράσουν με μεγάλο discount.

Τα ζόμπι

Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες υπό την οικονομική πίεση έχουν την τάση να στηρίζουν εταιρείες ζόμπι επεκτείνοντας τα δάνεια τους και μη πιέζοντας για την αποπληρωμή τους.
Μια ομάδα οικονομολόγων διαπίστωσε ότι οι τράπεζες υπό την πίεση τείνουν να διατηρούν τη γραμμή πίστωσης σε επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζονται ήδη ακόμα κι αυτές οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Πτώση των μετοχών

Οι χαμηλές τιμές των μετοχών για τις τράπεζες έχουν επιδεινώσει την κατάσταση, δεδομένου ότι γίνεται πιο δύσκολο η αύξηση κεφαλαίου.

Χαμηλές κερδοφορίες, μεγάλα προβλήματα

Όλα αυτά θα ήταν μικρής σημασίας εάν οι τράπεζες είχαν αρκετά χρήματα για το αποθεματικό τους.
Αλλά τα κέρδη έχουν επίσης υποχωρήσει σημαντικά.
Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι μέρος του προβλήματος είναι ότι η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο στο μηδέν, κάτι που συμπιέζει τα περιθώρια κέρδους της τράπεζας.

Πάρα πολλές τράπεζες

Η ΕΚΤ και το ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να καθορίσει τα υφιστάμενα επιχειρηματικά τους μοντέλα: το κόστος τους είναι πολύ υψηλό και έχουν πάρα πολλά υποκαταστήματα.
Αυτό -σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα- είναι αλήθεια πόσο μάλλον σε μία εποχή που οι περισσότερες τραπεζικές συναλλαγές γίνονται μέσω internet.
Η απάντηση στις «συμβουλές» των ειδικών μπορεί να οι συγχωνεύσεις και περικοπές θέσεων εργασίας πέραν των εθνικών συνόρων.

Όχι άλλες κρατικές διασώσεις

Η κατάσταση των τραπεζών περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από νέους περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις κρατικές διασώσεις.
Οι νέοι κανόνες, που τέθηκε σε ισχύ φέτος (2016) προστατεύουν τους φορολογούμενους σε περίπτωση που μια τράπεζα χρειαστεί διάσωση.
Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως της Ιταλικής Monte dei Paschi, μια διάσωση θα μπορούσε να σημάνει την απόφαση αποταμιεύσεων μιας ζωής για χιλιάδες μικροεπενδυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης