Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα του Bloomberg: Ο Draghi πρέπει να επεκτείνει το QE πριν το μειώσει

Έρευνα του Bloomberg: Ο Draghi πρέπει να επεκτείνει το QE πριν το μειώσει
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, η επέκταση του προγράμματος αναμένεται να αποφασιστεί τον Δεκέμβριο
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi θα πρέπει να επεκτείνει πρώτα το QE πριν αποφασίσει να το περιορίσει, τονίζει οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg.
Με τις τιμές καταναλωτή να αυξάνονται ελάχιστα και την ανάκαμψη να εξακολουθεί να είναι εύθραυστη, η πλειονότητα των ερωτηθέντων σε έρευνα του Bloomberg προβλέπουν ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα επιμηκύνει την αφορά ομολόγων.
Η απόφαση είναι πιο πιθανό να ληφθεί τον Δεκέμβριο -και όχι αυτή την εβδομάδα- και οι περισσότεροι αναλυτές λένε ότι το πρόγραμμα δεν θα αρχίσει να περιορίζεται πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2017.
Ακόμη και τότε, η ΕΚΤ αναμένεται μόνο να ενεργήσει αν ο πληθωρισμός της ευρωζώνης είναι άνω του 1,5%.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ βρίσκονται υπό πίεση για να αποκαλύψουν τη στρατηγική τους για το QE, που αναμένεται να συνεχιστεί έως το Μάρτιο του 2017.
Πλέον το ερώτημα που προκύπτει είναι πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει το πρόγραμμα τη στιγμή που έχουν ήδη παρουσιαστεί ελλείψεις σε κάποιες αγορές.
«Οι κεντρικοί τραπεζίτες πρέπει να σκεφτούν πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και είναι πολύ σημαντικό ο Draghi να φανεί ευέλικτος» δήλωσε ο Maxime Sbaihi
Το 78% των εκ των 50 οικονομολόγως που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg (πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 14 Οκτωβρίου) η ΕΚΤ θα ανακοινώσει νέα κίνητρα, ενώ εννέα στους δέκα από αυτούς λένε ότι αυτό θα συμβεί το Δεκέμβριο, το νωρίτερο.
Λίγοι αναμένουν κάποια αλλαγή στη συνεδρίαση της Πέμπτης (20/10/2016).
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η επέκταση του QE είναι πολύ πιθανή.
Η απόφαση αυτή, όμως, θα χρειαστεί να συμπίπτει με αλλαγή στους κανόνες του προγράμματος.
Το ΔΣ έδωσε την εντολή να μελετηθούν τέτοιες πιθανότητας, μετά από τις αναφορές του Benoit Coeure για τον αντίκτυπο του προγράμματος.
Ο Draghi έχει υπογραμμίσει πως το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από αρκετή ελαστικότητα για να καταφέρει και να πετύχει το στόχο του πληθωρισμού κοντά στο 2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης