Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Το ΝΑΤΟ και η Ρωσία επισκιάζουν τις σημερινές εκλογές (16/10) στο Μαυροβούνιο

Reuters: Το ΝΑΤΟ και η Ρωσία επισκιάζουν τις σημερινές εκλογές (16/10) στο Μαυροβούνιο
Βουλευτικές εκλογές σήμερα στο Μαυροβούνιο
Το κυβερνών κόμμα του Μαυροβουνίου είναι μπροστά σε μία σκληρή δοκιμασία στις εθνικές εκλογές της Κυριακής 16/10, ελπίζοντας ότι η υπόσχεσή του να φέρει τη χώρα στο ΝΑΤΟ και πιο κοντά στην ΕΕ, θα υπερκεράσει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για διαφθορά, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο πρωθυπουργός Milo Djukanovic, 54 ετών, παρουσίασε τις εκλογές ως μία επιλογή ανάμεσα στην περαιτέρω ενσωμάτωση στη Δύση, όπως θέλει το κόμμα του των Σοσιαλδημοκρατών ή, σε μετατροπή της χώρας σε μία ρώσικη αποικία κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο επιδιώκει η αντιπολίτευση.
Αλλά η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες που της προσάπτει ότι χρηματοδοτείται από τη Μόσχα είναι ψεύτικες,  αλλά και προπέτασμα καπνού για να καλυφθεί η υποκουλτούρα της ευνοιοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, που έχει ανθίσει στη διάρκεια της 25χρονης κυριαρχίας του.
Το ΝΑΤΟ προσκάλεσε το 2015 τη μικρή βαλκανική χώρα των 620 χιλιάδων κατοίκων να γίνει μέλος του, κυρίως εξαιτίας της ανησυχίας του για τη ρώσικη επιρροή στο Μαυροβούνιο που έχει στενούς εμπορικούς και πολιτισμικούς δεσμούς με τη Ρωσία.
Οι υποστηρικτές της κίνησης λένε ότι θα φέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια και διαφάνεια.
Αλλά παραμένει διχαστικό το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ βομβάρδισε το Μαυροβούνιο το 1999, όταν αυτό ήταν ακόμα μέλος της Σερβίας.
Η έλλειψη αξιόπιστων δημοσκοπήσεων κάνει ακόμα πιο δύσκολο να προβλέψει κανείς το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά οι επί σειρά ετών σύμμαχοί του, έχουν εγκαταλείψει τον Djukanovic, δείχνοντας ότι η αντιπολίτευση έχει ρεύμα.
Ένας 50χρονος ψηφοφόρος, ο Vojislav Grujovic αρνήθηκε να πει ποιον θα επιλέξει σήμερα Κυριακή 16/10.
"Θα ψηφίσω χωρίος άγχος, γιατί όλοι υπόσχονται καλύτερη ζωή και διαφάνεια, κι έτσι θα είμαστε σε κάθε περίπτωση κερδισμένοι" είπε αστειευόμενος φυσικά.
Η οικονομία της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας αναπτύχθηκε κατά +3,2% την τελευταία δεκαετία, κυρίως χάρη στις ξένες επενδύσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι από τη Ρωσία, την Κίνα και την Ιταλία και στοχεύουν στην ενέργεια, τις εξορύξεις και τον τουρισμό, αφού το Μαυροβούνιο φημίζεται για τα βουνά και τις ακρογιαλιές του.
Σε μία συγκέντρωση της αντιπολίτευσης στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα το Σάββατο 15/10 εκατοντάδες υποστηρικτές του Δημοκρατικού Μετώπου ανέμιζαν σέρβικες, ρώσικες και μαυροβούνιες σημαίες και είχαν σλόγκαν το "εμείς ή, αυτός".
"Djukanovic πρέπει να αποχωρήσεις ήρεμα την Κυριακή 16/10 αν αγαπάς το Μαυροβούνιο" είπε ο Nebojsa Medojevic ένας φιλοδυτικός πολιτικός και ηγέτης του Δημοκρατικού Μετώπου.
Οι κάλπες θα κλείσουν στις 18:00 τοπική ώρα, με τα πρώτα αποτελέσματα να αναμένονται κατά τις 19:00.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης