Τελευταία Νέα
Διεθνή

Skynews: Η Τουρκία προτείνει ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων στο Χαλέπι

Skynews: Η Τουρκία προτείνει ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων στο Χαλέπι
Επιφυλακτική η διεθνής ενότητα για το σχέδιο της Τουρκίας που απαιτεί και συναίνεση της Ρωσίας
Τη στιγμή που η πολιορκία στο Χαλέπι συνεχίζεται και η βομβαρδισμοί εντείνονται, περίπου 100 μίλια βόρεια βρίσκεται η πρόσφατα απελευθερωμένη πόλη της Jarabulus, στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, όπου οι Τούρκοι θέλουν να αποτελέσει μία ασφαλή ζώνη, όπως γράφει το Sky News.
Ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan είναι υπέρμαχος αυτής της ιδέας και σε πρόσφατη ομιλία του είχε πει ότι "το πρόβλημα της τρομοκρατίας και το προσφυγικό θα λυθούν αν διασφαλίσουμε το συριακό έδαφος βήμα, βήμα".
Αυτή η μικρή πόλη που ήταν στην κατοχή του Ισλαμικού Κράτους για πάνω από τρία χρόνια, τώρα θεωρείται "ασφαλής".
Ούτε βομβαρδισμοί, ούτε μάχες, ούτε ISIS.
Περίπου 1.500 μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), που υποστηρίζονται από τις τούρκικες δυνάμεις πήραν την πόλη ήρεμα και χωρίς πολλή προσπάθεια, αφού το ISIS εξαϋλώθηκε εκεί.
Τώρα είναι αυτόνομη και κάτω από την ασφάλεια των μαχητών του FSA και υπό τον έλεγχο των τούρκικων δυνάμεων.
Ο πληθυσμός της Jarabulus επέστρεψε και απολαμβάνουν τα προνόμια της τούρκικης παρουσίας, νέο νοσοκομείο, σχολεία, σπίτια και κυρίως ειρήνη.
Η ζώνη ασφαλείας έγινε πιο συγκεκριμένη με την Jarablus, αλλά η διεθνής κοινότητα παραμένει αναποφάσιστη σχετικά με το τούρκικο σχέδιο.
Ο Εrdogan πιέζει για τη βιωσιμότητα του σχεδίου του και είπε στη G20 ότι μία ζώνη στην οποία θα απαγορεύονταν οι πτήσεις θα μπορούσε να υπάρξει εκεί και αυτή ήταν η πρότασή του τόσο στον Obama, όσο και στον Putin.
Αλλά ενώ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Boris Johnson και οι ομόλογοί του της ΕΕ εξετάζουν τις επιλογές του για το Χαλέπι, οι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν ήδη εφαρμόσει ένα σχέδιο για ασφαλή ζώνη δυτικά της Jarabulus στα σύνορα με τη Συρία και για 55 μίλια.
Η ασφαλής ζώνη θα μπορούσε να επεκταθεί για 37 μίλια μέσα στη Συρία, κάτι που θα έφερνε τους αντάρτες του FSA σε απόσταση αναπνοής από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που πολιορκούν το Χαλέπι.
Αλλά υπάρχουν προβλήματα.
Μία ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων θα έσκαβε τον λάκκο σε οποιοδήποτε έθνος επιχειρεί ενάντια στη νέα φίλη της Τουρκίας, τη Ρωσία και φυσικά την πολεμική αεροπορία του Bashar al - Assad.
Το σχέδιο αντιμετωπίζεται επίσης με καχυποψία από τους Κούρδους και θέλει τη στήριξη μίας νευρικής διεθνούς κοινότητας και της Ρωσίας για να είναι βιώσιμο.
Η επαναπροσέγγιση Τουρκίας - Ρωσίας μπορεί, πάντως, να αναθερμάνει τις ελπίδες, τη στιγμή που οι εντάσεις ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση αυξάνονται.
Με την επιχείρησή της στον Ευφράτη, η Τουρκία έχει δείξει ότι θέλει να γίνει μέρος της λύσης στο συριακό πρόβλημα.
Αν μπορέσει να δώσει μία λύση για να φτάσει η βοήθεια στο Χαλέπι πριν αυτό καταστραφεί εντελώς, τότε η διεθνής κοινότητα μπορεί να ανακουφιστεί από ένα δικό της βάρος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης