Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στο Περού σε διαδήλωση κατά της λειτουργίας ορυχείου χαλκού

Reuters: Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε  στο Περού σε διαδήλωση κατά της λειτουργίας ορυχείου χαλκού
Πρόκειται για τον πρώτο διαδηλωτή που πεθαίνει σε ταραχές επί προεδρίας του Pablo Κuczynski
Ένας αγρότης σκοτώθηκε την Παρασκευή 14/10 στο Περού κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων σε μία απομακρυσμένη πόλη των Άνδεων ενάντια στο ορυχείο χαλκού Las Bambas, όπως μεταδίδει το Reuters.
Πρόκειται για τον πρώτο διαδηλωτή που πεθαίνει σε ταραχές επί προεδρίας του Pablo Κuczynski.
Το περιστατικό συνέβη στα υψίπεδα του Αpurimac, καθώς η αστυνομία προσπάθησε να ανοίξει έναν δρόμο που είχαν αποκλείσει οι διαδηλωτές εδώ και μία εβδομάδα, με συνέπεια τον θάνατο ενός 42χρονου άνδρα.
Το μέλος του Κογκρέσο Richard Arce στο Apurimac είπε ότι ο άνδρας πυροβολήθηκε από την αστυνομία, ενώ αρκετοί ακόμα τραυματίστηκαν.
Υπάρχει και φωτογραφία ενός άνδρα να κείτεται αιμόφυρτος σε ένα χωράφι.
Οι διαδηλωτές ήταν απηυδισμένοι με τη σκόνη και τον θόρυβο στον δρόμο από τα φορτηγά της κινέζικης εταιρίας στην οποία ανήκει το ορυχείο άνθρακα.
"Σε μία πρόσφατη επίσκεψη είδα 97 φορτηγά να μεταφέρουν 30 τόνους υλικών σε 22 λεπτά περνώντας μπροστά από τα σπίτια των ανθρώπων, κάτι που θα εξόργιζε τον οποιονδήποτε" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Arce.
To υπουργείο Εσωτερικών του Περού καταδίκασε το συμβάν με τον θάνατο του ανθρώπου και υποστήριξε ότι τραυματίστηκαν και 20 αστυνομικοί, εκ των οποίων ένας κινδυνεύει να χάσει το μάτι του, καθώς χτυπήθηκε από πέτρα.
Οι συγκρούσεις έγιναν 40-50 χιλιόμετρα μακριά από το ορυχείο και ο δρόμος που αποκλείστηκε δεν εμπόδισε τελικά τα φορτηγά που ακολούθησαν μία εναλλακτική διαδρομή.
Η οικονομία του Περού ανακάμπτει το 2016 μετά την έκρηξη παραγωγής από το Las Bambas και άλλα ορυχεία, που θα κάνουν τη χώρα δεύτερη δύναμη στις εξαγωγές χαλκού.
Το Las Bambas παρήγαγε 35 χιλιάδες τόνους χαλκού τον Αύγουστο του 2016, το 1/5 της συνολικής εγχώριας παραγωγής.
Πριν από έναν χρόνο άλλοι τρεις διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για το Las Bambas είχαν σκοτωθεί σε ταραχές.
Ο Kuczynski που ανέλαβε την εξουσία στις 28 Ιουλίου 2016 υποσχέθηκε να μειώσει την πολεμική που υπάρχει για τα ορυχεία στο Περού, δίνοντας στις τοπικές κοινωνίες κάποια οφέλη πριν αυτά χτιστούν.
Αλλά η κεντρώα κυβέρνησή του έχει κληρονομήσει βαθιά ριζωμένες διαμάχες σε απομακρυσμένες περιοχές, που περιλαμβάνουν διαμαρτυρίες για τη ρύπανση από το πετρέλαιο στον βόρειο Αμαζόνιο, μετά από διαρροή σε κεντρικό αγωγό αργού φέτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης