Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Προελαύνουν οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στη Λιβύη και διώχνουν σταδιακά το ISIS

Reuters: Προελαύνουν οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στη Λιβύη και διώχνουν σταδιακά το ISIS
Οι απώλειες των λιβυκών δυνάμεων ήταν 14 άνδρες, αλλά το ISIS υπέστη ένα ακόμα πλήγμα μετά από αυτά στη Συρία και το Ιράκ
Φιλοκυβερνητικές στρατιωτικές μονάδες της Λιβύης κέρδισαν κι άλλο έδαφος στην προσπάθειά τους να απελευθερώσουν τη Σύρτη από το Ισλαμικό Κράτος, χάνοντας, ωστόσο, και 14 στρατιώτες στο πεδίο της μάχης, όπως μεταδίδει το Reuters.
Μετά από έξι μήνες μαχών και την υποστήριξη από τις ΗΠΑ με αεροπορικές επιδρομές οι λιβυκές δυνάμεις  - φίλα προσκείμενες στην κυβέρνηση της πρωτεύουσας Τρίπολης - είναι κοντά στο να καθαρίσουν και τα τελευταία απομεινάρια των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους από τη γενέτειρα του πρώην ηγέτη της χώρας Μuammar Gaddafi.
Οι σκληρές μάχες στην περιοχή Ghiza Bahriya περιλαμβάνουν τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα, αλλά και βαρύ πυροβολικό και αεροπορικές επιδρομές προκειμένου να καμφθεί η αντίσταση του ISIS.
Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις βρίσκονται στην πόλη Μisrata, όπου χτυπήθηκε και ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο από αεροπλάνα.
Στις μάχες της Παρασκευής 14/10 σκοτώθηκαν, ωστόσο, 14 στρατιώτες των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και τραυματίστηκαν άλλοι 20, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει το Reuters από το νοσοκομείο της Misrata.
H πτώση της Σύρτης θα είναι ένα ακόμα χτύπημα για το Ισλαμικό Κράτος που δέχεται ήδη μεγάλη πίεση στη Συρία και το Ιράκ.
Το ISIS είχε καταλάβει τη Σύρτη πριν ένα χρόνο εκμεταλλευόμενο το χάος που επικράτησε μετά την αποκαθήλωση του Gaddafi.
Αλλά η κυβέρνηση της Τρίπολης που έχει και τη στήριξη του ΟΗΕ προσπαθεί να εξαλείψει την επιρροή του σε οργανώσεις ανταρτών που ήταν κατά του Gaddafi στο παρελθόν.
Δυνάμεις από το λιμάνι της Misrata άρχισαν να επιχειρούν στη Σύρτη πριν από έξι μήνες, έχοντας βαριές απώλειες στην προσπάθειά τους να ανακαταλάβουν την πόλη.
Αλλά με τη στήριξη των αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ και ειδικών δυνάμεων από άλλες δυτικές χώρες έχουν κερδίσει τελευταία σημαντικό έδαφος.
Το Ισλαμικό Κράτος προσπαθεί να αναχαιτίσει τις δυνάμεις της Misrata με ελεύθερους σκοπευτές και βομβιστές αυτοκτονίας στην τελευταία περιοχή που του έχει απομείνει.
Με τις δυνάμεις της Misrata στη Σύρτη ο διοικητής Khalifa Haftar που αντιτίθεται στην κυβέρνηση της Τρίπολης, έχει αναλάβει τέσσερις βασικούς λιμένες πετρελαίου.
Αυτό επέτρεψε να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές πετρελαίου, αλλά προκαλεί και ανησυχίες για πιθανή αναζωπύρωση της σύγκρουσης.
Η Misrata είχε στηρίξει τα ισλαμικά γκρουπ το 2014 και είχε διακηρύξει τη δική της αυτόνομη κυβέρνηση, αναγκάζοντας το εκλεγμένο κοινοβούλιο να επιχειρήσει στα ανατολικά μαζί με τον Haftar.
Οι δυνάμεις της Misrata πλέον υποστηρίζουν την κυβέρνηση που έχει ορίσει ο ΟΗΕ στην Τρίπολη και μάχονται κατά αντίπαλων μονάδων.
Αλλά χωρίς τακτικό, εθνικό στρατό, οι ομάδες ανταρτών είναι συχνά πιο πιστές στην πόλη τους, παρά στην κεντρική κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης