Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Οι χαμηλές αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων τα καθιστούν μη επιλέξιμα από την ΕΚΤ

Bloomberg: Οι χαμηλές αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων τα καθιστούν μη επιλέξιμα από την ΕΚΤ
Η ΕΚΤ αποκλείει τον εαυτό της από την αγορά εταιρικών ομολόγων
Εκτός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ φαίνεται πως θα βγουν κάποια στιγμή τα εταιρικά ομόλογα, καθώς οι όλο και πιο χαμηλές αποδόσεις τους, τα καθιστούν μη επιλέξιμα από την ευρωτράπεζα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το πρωτοφανές πρόγραμμα αγορών εταιρικών ομολόγων του επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi έχει οδηγήσει τα κόστη δανεισμού σε ιστορικά χαμηλά και πλέον οι αποδόσεις σε ορισμένα χρεόγραφα είναι τόσο χαμηλές που δεν πληρούν τα κριτήρια της ΕΚΤ.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι αποδόσεις στα ομόλογα των δημόσιων συγκοινωνιών του Παρισιού (Regie Autonome des Transports Parisiens) έχουν ήδη υποχωρήσει κάτω από το όριο επιλεξιμότητας του -0,4%, ενώ αυτά της γερμανικής Siemens AG και των γαλλικών SNCF και Sagess προσεγγίζουν το επίπεδο αυτό.

Τα ερωτήματα σχετικά με τις ικανότητες της ΕΚΤ

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, προκύπτουν νέα ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της ΕΚΤ να κάνει περισσότερα στις αγορές για να τονώσει την ανάπτυξη.
Επισημαίνεται ότι οι αποδόσεις σε κυβερνητικό χρέος 2,6 τρισ. ευρώ στην Ευρώπη έχουν ήδη διολισθήσει σε αρνητικό έδαφος μετά την αγορά από την κεντρική τράπεζα περιουσιακών στοιχείων 1,3 τρισ. ευρώ, περιλαμβανόμενων 32 δισ. ευρώ σε εταιρικά ομόλογα.
Η ΕΚΤ αγοράζει κατά μέσο όρο περίπου 7,4 δισ. ευρώ το μήνα σε εταιρικά χρεόγραφα επενδυτικής βαθμίδας, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Commerzbank AG και της Morgan Stanley για αγορές κοντά στα 5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, αυτό οδήγησε τη μέση απόδοση στα εταιρικά ομόλογα στο ιστορικό χαμηλό του 0,59% τον προηγούμενο μήνα, ενώ στα μέσα αυτής της εβδομάδας η απόδοση ήταν στο 0,75%.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, αν και το έργο της ΕΚΤ αναμένεται να γίνει ακόμα πιο δύσκολο στην περίπτωση που οι αποδόσεις υποχωρήσουν περαιτέρω, φαίνεται να υπάρχουν ακόμα 671 δισ. ευρώ σε εταιρικά ομόλογα που μπορεί να αγοράσει η κεντρική τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης