Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rossi (BoI): Οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες διάσωσης τραπεζών έχουν αρνητική επίδραση στον κλάδο

Rossi (BoI): Οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες διάσωσης τραπεζών έχουν αρνητική επίδραση στον κλάδο
Η συνδυασμένη επίδραση των νέων κανόνων και της στάσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ζήτημα της κρατικής συνδρομής σε προβληματικές τράπεζες «ήταν τελικά αρνητική, όχι μόνον για την Ιταλία»
Οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για την αντιμετώπιση των τραπεζικών κρίσεων στην ευρωζώνη επιδρούν αρνητικά σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χρηματο-πιστωτικό τομέα και όχι μόνον στην Ιταλία, όπως επεσήμανε την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016 ο γενικός διευθυντής της κεντρικής Τραπέζης Ιταλίας, Salvatore Rossi.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, που εφαρμόστηκαν σταδιακά τα τελευταία χρόνια, οι επενδυτές μιας τράπεζας σε κρίση - περιλαμβανομένων των ομολογιούχων λιανικής και των καταθετών με καταθέσεις άνω των 100 χιλ. ευρώ - πρέπει να συμμετάσχουν υποχρεωτικά στην αναδιάρθρωσή της, προτού εισφερθούν από την κυβέρνηση της χώρας της χρήματα φορολογούμενων για τη διάσωσή της.
Σε δηλώσεις του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο Rossi είπε, ότι ενώ ως ζήτημα αρχής είναι ορθή η προστασία των φορολογούμενων στις διασώσεις τραπεζών, στην πράξη η συμμετοχή των επενδυτών και καταθετών λιανικής σε αυτές «υποσκάπτει την επιστοσύνη στο [τραπεζικό] σύστημα και τελικά τη χρηματο-οικονομική σταθερότητα της χώρας και ολόκληρης της ευρωζώνης».
Ο ίδιος ανέφερε, ότι η συνδυασμένη επίδραση των νέων κανόνων και της στάσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ζήτημα της κρατικής συνδρομής σε προβληματικές τράπεζες «ήταν τελικά αρνητική, όχι μόνον για την Ιταλία».
Η Ιταλία περιλαμβάνεται στους σφοδρότερους επικριτές των νέων ευρωπαϊκών κανόνων τραπεζικής διάσωσης - που τέθηκαν σε πλήρη εφαρμογή εφέτος - καθώς οι προβληματικές της τράπεζες διαθέτουν δεκάδες χιλιάδες ιδιώτες μικρο-ομολογιούχους και μικρο-μετόχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης