Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανακάμπτει η στερλίνα πάνω από τα 1,23 δολ. - Η May δέχεται συζήτηση στη Βουλή για το Brexit

Ανακάμπτει η στερλίνα πάνω από τα 1,23 δολ. - Η May δέχεται συζήτηση στη Βουλή για το Brexit
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Theresa May, δέχθηκε να συζητηθεί στη Βουλή η διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ
Πάνω από τα 1,23 δολ. ανακάμπτει η στερλίνα, σημειώνοντας άνοδο 1,5%, μετά από τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε το τελευταίο διάστημα λόγω της ανησυχίας για το «σκληρό» Brexit.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Theresa May, δέχθηκε να συζητηθεί στη Βουλή η διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ, υπό τον όρο ότι δεν θα «υπονομεύσουν» τις διαπραγματεύσεις της με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.
Οι φόβοι ότι η Βρετανία θα χάσει την πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ε.Ε προκειμένου να επιβάλει τους μέγιστους ελέγχους στα σύνορά της – ένα σενάριο γνωστό «σκληρό Brexit» - οδήγησαν τη στερλίνα σε χαμηλό 31 ετών την περασμένη εβδομάδα.
Το βρετανικό νόμισμα έφτασε να υποχωρεί πρόσκαιρα έως το 1,1491 δολ. μετά το flash crash στις συναλλαγές της Ασίας.
Πάντως οι αναλυτές της Morgan Stanley αναμένουν μεγαλύτερες απώλειες για τη στερλίνα, καθώς η προοπτική ενός σκληρού Brexit συνεχίζει να υπάρχει. 
Η αποχώρηση από την ενιαία αγορά θα μπορούσε να οδηγήσει σε δραματική πτώση των εξαγωγών, εκ των οποίων το 46% είναι στη Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Ο κίνδυνος είναι ότι οι επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο θα υποχωρήσουν στα επόμενα δύο τρίμηνα, μειώνοντας περαιτέρω τις εισροές στη Βρετανία και κατά συνέπεια αποδυναμώνοντας την στερλίνα» επισημαίνουν οι αναλυτές της Morgan Stanley.
Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες δεν αποκλείεται να επιφέρουν ακραία αβεβαιότητα που θα επηρεάσει τη στερλίνα, ακόμα κι αν η τελική συμφωνία είναι «μαλακότερη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης