Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες άνω του 4% για το νοτιο-αφρικανικό ραντ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ λόγω πολιτικής κρίσης

Απώλειες άνω του 4% για το νοτιο-αφρικανικό ραντ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ λόγω πολιτικής κρίσης
Η Νότιος Αφρική βρίσκεται αντιμέτωπη με φυγή ξένων επενδυτών, ασθενείς τιμές των εμπορευματικών αγαθών, ξηρασία και μεγάλες - ενίοτε βίαιες - διαδηλώσεις μεταξύ άλλων για δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση
Μεγάλη πτώση περισσότερο από 4% κατέγραψε το νοτιο-αφρικανικό ραντ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ σήμερα Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016, μετά την είδηση, ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες απάτης εναντίον του υπουργού Οικονομικών της Νοτίου Αφρικής, Pravin Gordhan, οδηγώντας σε νέα πολιτική αβεβαιότητα και περιδίνηση.
Οι σημερινές ημερήσιες απώλειες του ραντ είναι οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί από τις 24 Ιουνίου 2016, ημέρα που ανακοινώθηκε η επικράτηση του Brexit στο μοιραίο βρετανικό δημοψήφισμα.
Συγκεκριμένα, σήμερα το ραντ κατήλθε σε χαμηλό τεσσάρων εβδομάδων έναντι του δολαρίου, για να διολισθήσει μέχρι τα 14,39 ZAR.
Ο Gordhan φέρεται να βρίσκεται σε πολιτική διαμάχη με τον πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής, Jacob Zuma, ο οποίος ήταν και αυτός που τον επανέφερε για δεύτερη θητεία τον Δεκέμβριο του 2015, ελπίζοντας να καθησυχάσει τις αγορές μετά την κατάρρευση του ραντ σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.
Αν η οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα στην Νότιο Αφρική επιμείνει, η χώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο η πιστοληπτική της αξιολόγηση να υποβαθμιστεί σε «σκουπίδια» (junk) από τους διεθνείς οίκους.
Μεταξύ των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Νότιος Αφρική είναι η φυγή των ξένων επενδυτών, η ανεργία 27%, η οικονομική κρίση, οι ασθενείς τιμές των εμπορευματικών αγαθών, η ξηρασία και οι μεγάλες, ενίοτε βίαιες διαδηλώσεις, μεταξύ άλλων για δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης