Τελευταία Νέα
Διεθνή

IEA: Η εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου μπορεί να έρθει συντομότερα

IEA: Η εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου μπορεί να έρθει συντομότερα
Ο Οργανισμός εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να καταστεί δυνατό εάν «οι χώρες του ΟΠΕΚ παραμείνουν προσηλωμένες στον νέο τους στόχο»
Στο γεγονός ότι η εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου ενδέχεται να πραγματοποιηθεί συντομότερα απ’ ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί, αναφέρθηκε σήμερα (11/10) ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) στην καθιερωμένη μηνιαία του έκθεση, τονίζοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να καταστεί δυνατό μόνο εάν οι χώρες του ΟΠΕΚ παραμείνουν προσηλωμένες στον νέο τους στόχο για μείωση της παραγωγής.
Τα εν λόγω σχόλια του Οργανισμού έρχονται με αφορμή την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ στην Αλγερία για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, με τη Ρωσία να δηλώνει και αυτή έτοιμη να συμμετάσχει στις σχετικές διαπραγματεύσεις.
Μέσω της μηνιαίας αναφοράς, ο IEA δήλωσε ότι η παραγωγή αργού των χωρών του ΟΠΕΚ για το Σεπτέμβριο του 2016 σημείωσε άνοδο κατά 160.000 βαρέλια ημερησίως, στα 33,64 εκατ. βαρέλια συνολικά, γεγονός που σημαίνει ότι προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της συμφωνίας στην Αλγερία, η μείωση πρέπει να αφορά τα 640.000 με 1,14 εκατ. βαρέλια ημερησίως, προκειμένου να οδηγηθούμε στα όρια των 32,5 εκατ. με 33 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
«Ο ΟΠΕΚ έχει εγκαταλείψει αποτελεσματικά την πολιτική της ελεύθερης αγοράς που υιοθέτησε πριν από δύο χρόνια», σημειώνει ο Οργανισμός, προσθέτοντας ότι «τώρα ξεκινάει η πραγματική δουλειά».
Ωστόσο, αγκάθι στο όλο σχέδιο παραμένουν η Λιβύη, το Ιράν, η Νιγηρία, οι οποίες καθημερινά αυξάνουν όλο και περισσότερο την παραγωγή τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές μερίδιο στην ενεργειακή αγορά.
Περεταίρω αύξηση της παραγωγής των τριών χωρών, οι οποίες έχουν εξαιρεθεί από τη συμφωνία της Αλγερίας, θα σημαίνει ότι χώρες όπως η Σαουδική Αραβία πρέπει να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη περικοπή παραγωγής, προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία.
Παράλληλα, η συνολική παραγωγή πετρελαίου παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 600.000 βαρέλια ημερησίως τον Σεπτέμβριο, ωστόσο εκτιμά ότι κατά το 2017 η ζήτηση του μαύρου χρυσού θα αυξηθεί κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, γεγονός που θα ευνοήσει έως έναν βαθμό τις ενεργειακές τιμές.
«Εάν η αγορά αφεθεί στην τύχη της, μπορεί να παραμείνει σε υπερπροσφορά κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους», προειδοποιεί ο Οργανισμός, τονίζοντας ωστόσο ότι «εάν ο ΟΠΕΚ παραμείνει προσηλωμένος στο νέο του στόχο, η εξισορρόπηση της αγοράς θα μπορούσε να έρθει συντομότερα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης