Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi: Στις αρχές του 2017 ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα κινηθεί προς το 1%

Draghi: Στις αρχές του 2017 ο πληθωρισμός  στην ευρωζώνη θα κινηθεί προς το 1%
Σταθεροποιείται και η ανάπτυξη στην ευρωζώνη, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ΕΚΤ
(upd): Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης μπορεί να πλησιάσει τον στόχο της ΕΚΤ στα τέλη του 2018, αρχές του 2019 και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική οδηγεί σε τιμές φούσκες είπε το Σάββατο 8/10 ο Mario Draghi, όπως μεταδίδει το Reuters.
Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του ΔΝΤ ο επικεφαλής της ΕΚΤ πρόσθεσε και ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο χαμηλός πληθωρισμός επηρέασε τον καθορισμό των τιμών.
"Στο τέλος του 2016 ή, στις αρχές του 2017 ο πληθωρισμός θα κινηθεί ανοδικά προς το 1% και αργότερα πάνω από το 1%, κάτι που οφείλεται στις ενεργειακές τιμές" δήλωσε ο Draghi σε μία συνέντευξη τύπου.
Και στη συνέχεια ο δείκτης του πληθωρισμού μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι να φτάσει τον στόχο μας στο τέλος του 2018 ή, στις αρχές του 2019".
Η ΕΚΤ έχει θέσει ως στόχο για τον πληθωρισμό το 2% εδώ και 3,5 χρόνια, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι η πολιτική της μπορεί να χάνει την αξιοπιστία της, καθώς οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά χάνουν την εμπιστοσύνη τους προς αυτήν, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολο το έργο της στο μέλλον.
Παλεύοντας με τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια σε αρνητικές τιμές, προσφέρει στις τράπεζες ελεύθερα δάνεια και έχει ήδη αγοράσει πάνω από 1 τρισ. δολάρια περιουσιακών στοιχείων, ελπίζοντας να τονώσει τη δανειοδότηση, την οικονομική ανάπτυξη και να επαναφέρει τον πληθωρισμό.
Ο μεγάλος της φόβος είναι ότι μετά από χρόνια που δεν πιάνει τον στόχο του πληθωρισμού, οι επιχειρήσεις χάνουν την εμπιστοσύνη τους σχετικά με την ικανότητά της να υλοποιήσει την εντολή της, μειώνουν τον ρυθμό αύξησης των μισθών και επηρεάζουν το εισόδημα της ανάπτυξης.
Ο Draghi πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης έχει σταθεροποιηθεί και βλέπει ότι θα παραμείνει σταθερή στον τρέχοντα ρυθμό μέχρι το τέλος του 2016.
Η προοπτική της αντιμετωπίζει ακόμα καθοδικούς κινδύνους, κυρίως από γεωπολιτικούς κινδύνους και χαμηλότερη του αναμενομένου ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου.
Κι ενώ παραδέχτηκε ότι οι πολιτικές της ΕΚΤ κρύβουν κινδύνους και αρνητικές επιδράσεις, ο Draghi υποστήριξε ότι δεν θεωρεί ότι οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων μπορούν να χαρακτηριστούν φούσκες.

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη σύντομα θα κινηθεί αποφασιστικά ανοδικά και μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο χαμηλός πληθωρισμός επηρέασε τον καθορισμό των μισθών δήλωσε το Σάββατο 8/9 ο Mario Draghi, σύμφωνα με το Reuters.
Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του ΔΝΤ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη φαίνεται να σταθεροποιείται.

(Πρώτη ενημέρωση 21:34, Σαββάτο 8 Οκτωβρίου 2016)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης