Τελευταία Νέα
Διεθνή

Thomsen για Ελλάδα: Το ΔΝΤ θα στήριζε προγράμματα με πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ - Η επιστολή στη Lagarde

Thomsen για Ελλάδα: Το ΔΝΤ θα στήριζε προγράμματα με πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ - Η επιστολή στη Lagarde
Σχετικά με το χρέος, δεν ασπάστηκε τις χθεσινές δηλώσεις του Wolfrang Schauble, ο οποίος διαμήνυσε πως το «χρέος της Ελλάδας δεν είναι πρόβλημα»
Τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για υποστήριξη προγραμμάτων με πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα, επανέλαβε ο Poul Thomsen.
Ωστόσο, τόνισε πως αν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αθήνα θέλουν να θέσουν πιο φιλόδοξους στόχους μέσω μεταρρυθμίσεων, τότε το Ταμείο θα μπορούσε να το εξετάσει.
Υπενθυμίζεται πως η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρεται σε μείωση πλεονασμάτων από το 3,5% του ΑΕΠ σήμερα σε 2,5% του ΑΕΠ το 2019, και σε 2% του ΑΕΠ το 2020.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο αξιωματούχος του Ταμείου επισήμανε πως στην Ελλάδα πρέπει να υλοποιηθούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, οι οποίες ακόμα δεν έχουν γίνει, ενώ έκανε λόγο για ελλείμματα στον ασφαλιστικό τομέα και προβλήματα στο φορολογικό σύστημα.
Σαν παράδειγμα ανέφερε πως κάποιοι φορολογικοί νόμοι εξαιρούν ακόμα και το 60% του συνολικού πληθυσμού.
Επίσης, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ επισήμανε πως η Ελλάδα χρειάζεται μέσω μεταρρυθμίσεων να κτίσει ένα πιο μοντέρνο κράτος, με καλύτερο σύστημα προστασίας για τους αδύναμους.
Σχετικά με το χρέος, δεν ασπάστηκε τις χθεσινές δηλώσεις του Wolfgang Schauble, ο οποίος διαμήνυσε πως το «χρέος της Ελλάδας δεν είναι πρόβλημα».
«Πιστεύουμε πως η Ελλάδα έχει πρόβλημα με τη βιωσιμότητα χρέους», σχολίασε ο κ.Thomsen.
Όταν ρωτήθηκε για το πότε θα δημοσιοποιηθεί η νέα έκθεση του ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (DSA), ο κ.Thommsen υποστήριξε πως αυτό θα γίνει το Δεκέμβριο του 2016, όταν θα συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου η ετήσια έκθεση βάσει του «άρθρου 4».
Απαντώντας σε ερώτηση για τη διάρκεια που θα μπορούσε να έχει ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ, τόνισε πως αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να εξεταστεί.
Αναφορικά με τα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου κατά τα οποία ζήτησε με επιστολή του προς την κ.Lagarde την πλήρη αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε:
«Δεν έχω ιδέα για ποιο πράγμα μιλάτε.
Δεν σχολιάζω εσωτερικές συνομιλίες.
Σε κάθε περίπτωση αυτές δεν γίνονται με επιστολές».
Κλείνοντας το θέμα της Ελλάδας, επισήμανε πως το πολύ σε δύο εβδομάδες θα επιστρέψει στην Αθήνα η αποστολή του Ταμείου για να συμμετάσχει στη διαδικασία της β' αξιολόγησης.
«Ελπίζουμε ότι οι συζητήσεις αυτές θα έχουν έγκαιρη κατάληξη», σχολίασε.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το σύνολο της ζώνης του ευρώ, ο αξιωματούχος υπογράμμισε πως τουλάχιστον 10 κράτη αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ανεργία, ενώ αναγνώρισε ως κύρια προβλήματα για την ανάπτυξη το προσφυγικό και το Brexit.
Ωστόσο, σχολίασε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σοβαρές οικονομικές συνέπειες από το Brexit.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης