Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μήνυμα Draghi (EKT) - To QE θα συνεχιστεί και πέραν του Μαρτίου 2017 εάν χρειαστεί - Να μειωθούν τα NPLs των τραπεζών

tags :
Μήνυμα Draghi (EKT) - To QE θα συνεχιστεί και πέραν του Μαρτίου 2017 εάν χρειαστεί - Να μειωθούν τα NPLs των τραπεζών
Το τελευταίο διάστημα επικράτησε μεγάλη αναταραχή στις αγορές, λόγω των σεναρίων περί περιστολής του προγράμματος QE από την ΕΚΤ
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θα συνεχιστεί και πέραν του Μαρτίου 2017, εφόσον κριθεί απαραίτητο, επανέλαβε σήμερα ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, κατά την εισήγησή του στη Σύνοδο ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον. 
Όπως τόνισε, η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, στο πλαίσιο του καταστατικού της.
Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα επικράτησε μεγάλη αναταραχή στις αγορές, λόγω των σεναρίων περί περιστολής του προγράμματος QE από την ΕΚΤ. 
Το ύψος των μηνιαίων αγορών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ ανέρχεται σε 80 δισ. ευρώ. 
Όπως επανέλαβε, τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και χαμηλότερα επίπεδα, για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. 
O κεντρικός τραπεζίτης έστειλε εκ νέου μήνυμα στις κυβερνήσεις,  υπέρ της ανάγκης να εφαρμοστούν οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. 
Επίσης η ΕΚΤ θα διασφαλίσει την παροχή της απαραίτητης νομισματικής στήριξης.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ο Draghi εκτίμησε ότι οι τιμές καταναλωτή θα ανακάμψουν το 2017 και το 2018.
Επίσης διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα αποτρέψει έναν επιβλαβή δεύτερο γύρο επίδρασης στις τιμές.

Εφαρμόστε μεταρρυθμίσεις για να ανακάμψει η Ευρωζώνη

Η οικονομία της ζώνης του ευρώ συνεχίζει να επεκτείνεται με μέτριο και σταθερό ρυθμό, με ελαφρώς μικρότερο ρυθμό από ό, τι προβλέπεται, τόνισε ο Draghi.
Τα στοιχεία εξακολουθούν να υποδεικνύουν η οικονομία είναι ανθεκτική στην οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρώπη, καθώς και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Παρ 'όλα αυτά, οι προοπτικές για την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ παραμένουν μέτριες, ελαφρώς κάτω από 1¾% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ για το τρέχον έτος και τα επόμενα δύο χρόνια.
Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υποτονική εξωτερική ζήτηση, τις προαναφερθείσες αβεβαιότητες και την υποτονική εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ιδίως μια ισχυρότερη ανάκαμψη των επενδύσεων, καθώς και ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού.
O κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης έδειξε ανθεκτικότητα μετά το αποτέλεσμα στου δημοψηφίσματος στη Βρετανία.
Σε αυτό βοήθησε και η νομισματική πολιτική που εφαρμόζει η ΕΚΤ.
Ωστόσο οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη παραμένουν καθοδικοί.
Όσον αφορά τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, ο Draghi υπογράμμισε τη συνεισφορά τους στη χαλάρωση των όρων χρηματοδότησης.
Ακόμα και αν ορισμένες τράπεζες επλήγησαν περισσότερο αρνητικά, το άθροισμα των καθαρών εσόδων από τόκους των τραπεζών της ζώνης του ευρώ έδειξε ανθεκτικότητα το 2015.
Η μείωση του ακαθάριστου εισοδήματος από τόκους που παρατηρήσαμε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, σε μεγάλο βαθμό αντισταθμίστηκε από την πτώση της χρηματοδότησης και την απομείωση του κόστους των τραπεζών.

Πρέπει να μειωθούν τα NPLs των ευρωπαϊκών τραπεζών

Τα τελευταία χρόνια, οι τράπεζες έχουν ενισχύσει τις θέσεις του κεφαλαίου τους ουσιαστικά και την ανθεκτικότητα στρες έχει ενισχυθεί.
Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν, ιδίως όσον αφορά την κερδοφορία, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Η τρέχουσα αδύναμη προοπτική οικονομικής ανάπτυξης εξακολουθεί να αποτελεί βασικό ζήτημα, με το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων και επίπεδες καμπύλες αποδόσεων να έχουν ιδιαίτερα αντίκτυπο στις τράπεζες.
Οι τράπεζες θα πρέπει να προσαρμόσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα.
Παρά το γεγονός ότι η επιβάρυνση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) έχει γίνει κάπως ελαφρύτερη σε σύγκριση με τα υψηλά στα τέλη του 2013, η διαδικασία της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι πολύ σταδιακή και, ως εκ τούτου συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα ορισμένων τραπεζών να χορηγήσουν νέα δάνεια.
Αποφασιστική δράση από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς είναι απαραίτητη για την περαιτέρω μείωση των επιπέδων των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η ΕΚΤ έχει ξεκινήσει μια δημόσια διαβούλευση σχετικά με κατευθύνσεις για τις τράπεζες σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης