Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατάρρευση 10% για τη στερλίνα στην Ασία λόγω «τεχνικού λάθους» - Έρευνα από τη BoE

Κατάρρευση 10% για τη στερλίνα στην Ασία λόγω «τεχνικού λάθους» - Έρευνα από τη BoE
Η στερλίνα έφτασε να υποχωρεί 10% στα 1,1378 δολ. προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στους traders
(upd) Τις συνθήκες υπό τις οποίες κατέρρευσε η στερλίνα στις πρωινές συναλλαγές της Ασίας θα ερευνήσει η Bank of England, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας. 
Η ραγδαία πτώση έως 10% οφείλεται πιθανότητα σε τεχνικό λάθος κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. 
Να σημειωθεί ότι το επίμαχο trade ακυρώθηκε, ενώ επικράτησε πανικός στα dealing rooms έως ότου αποσαφηνιστεί τι συνέβη. 
Η στερλίνα έφτασε να υποχωρεί 10% στα 1,1378 δολ. προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στους traders, που προσπαθούσαν να ξεδιαλύνουν τι συνέβη ώστε να δικαιολογεί τη ραγδαία πτώση στο βρετανικό νόμισμα, όπως μεταδίδει ο Guardian.
Στη συνέχεια ανέκαμψε στα 1,2415 δολ. 



Αρχικά ως αιτία της πτώσης θεωρήθηκαν οι δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας, Francois Hollande περί σκληρών διαπραγματεύσεων με τη Μ. Βρετανία για την έξοδό της από την Ε.Ε.
Όπως σχολιάζει αναλυτής της Think Markets, αυτό που συνέβη ήταν παρανοϊκό.
«Μπορείτε να το αποκαλέσετε flash crash αλλά αυτή η κίνηση καταδεικνύει πραγματικά πόσο χαμηλά μπορεί να υποχωρήσει το νόμισμα», τονίζει σε σχετικό σημείωμα σύμφωνα με το Bloomberg.
«Το σκληρό Brexit στοιχειώνει τη στερλίνα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Παρά το γεγονός ότι τα οικονομικά στοιχεία έδειχναν, πως η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ανθεκτική μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, η στερλίνα άρχισε να κατρακυλά σε νέα χαμηλά 31 ετών, μετά τη δέσμευση της πρωθυπουργού Theresa May, ότι οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit θα ξεκινήσουν έως τον Μάρτιο του 2017.
Η λίρα έχει πλέον χάσει το 15,5% της αξίας της έναντι του δολαρίου μετά την απόφαση του δημοψηφίσματος και βρίσκεται σε 5ετές χαμηλό έναντι του ευρώ.

Οι ανησυχίες στην Ουάσιγκτον

Το Brexit βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχαν οι τραπεζίτες και οι φορείς χάραξης πολιτικής που συγκεντρώθηκαν στην Ουάσιγκτον για τις ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Κάποιοι στην Ουάσιγκτον χαρακτήρισαν το Brexit ως τη νέα έκδοση της ελληνικής κρίσης με την οποία έχουν δώσει αρκετά χρόνια μάχης.
Η σήψης της αγοράς τονίστηκε από τον Rupert Harrison, πρώην αξιωματούχο του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών.
«Οδεύετε προς ένα σκληρό Brexit σε συνδυασμό με πολύ λεπτομερείς διμερείς διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο Harrison ο οποίος τώρα είναι επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής μακροοικονομικών της BlackRock.
Παράλληλα, η Stephanie Flanders της JP Morgan δήλωσε ότι οι μακροπρόθεσμες οικονομικές εκτιμήσεις της τώρα βασίζονται στην πιθανότητα ενός σκληρότερου Brexit.

Η BofA Merrill Lynch είχε προειδοποιήσει για το σοκ στη στερλίνα - Το φάντασμα της ρευστότητας

Το flash crash στη στερλίνα έγινε λίγες ημέρες αφού η Bank of America Merrill Lynch προειδοποίησε ότι οι όροι συναλλαγών στις αγορές συναλλάγματος τρίζουν, σύμφωνα με τους Financial Times.
Όπως είχε προειδοποιήσει οι traders είχαν υποτιμήσει τους κινδύνους για σοκ στις αγορές.
«Το φάντασμα της ρευστότητας στοιχειώνει την αγορά» -προειδοποίησε η Bank of America Merrill Lynch- δημιουργώντας μια «ψευδαίσθηση σταθερότητας».
Σύμφωνα με την τράπεζα, αυτή τη στιγμή οι συναλλαγές στο FX έχουν 60% μεγαλύτερο αντίκτυπο στις τιμές από ό,τι το 2014.
«Η τάση αυτή είναι ανησυχητικό, διότι η ρευστότητα δεν μπορεί να υπάρχει όταν οι επενδυτές πρέπει να συναλλάσσονται με επείγοντα χαρακτήρα» είχε αναφέρει.
Στο πλαίσιο αυτό, η αγορά δεν κρεμόταν ποτέ σε λεπτότερο σχοινί, αν κρίνουμε από ένα βασικό δείκτη.
Το χάσμα ανάμεσα στις τιμές στις οποίες τα νομίσματα αγοράζονται και πωλούνται (το γνωστό «bid-ask spread») περιορίζεται σταθερά για αρκετά χρόνια.
Σύμφωνα όμως με την τράπεζα, τα μικρά spreads στις οθόνες είναι δύσκολο εκτελεστούν στην πραγματική ζωή, ιδιαίτερα όταν οι πραγματικοί όγκοι συναλλαγών εξατμίζονται.
«Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του Brexit είδαμε επίπεδα ρεκόρ στα bid-ask spread και στη μεταβλητότητα, παρά τους κάπως αυξημένους όγκους.
Αυτό υποδηλώνει μαζική διολίσθηση σε περιόδους μεταβλητότητας και κενά στη διαμόρφωση των τιμών» έγραψε η τράπεζα.

Guardian: Τι προκάλεσε το flash crash

Οι traders είναι σε αμηχανία από το flash crash της στερλίνας, με τις θεωρίες να δίνουν και να παίρνουν σχετικά με το τι συνέβη και το βρετανικό νόμισμα βυθίστηκε.
Η στερλίνα υποχώρησε κατά 6% στα 1.1378 δολ., αφού μειώθηκε κατά 10%.
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι πιθανές αιτίες μπορεί να ένα τεχνικό πρόβλημα, μια περίπτωση «fat finger» και τα σκληρά σχόλια από τον Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Ωστόσο, οι πιο δημοφιλείς θεωρίες αφορούν τις αλγοριθμικές συναλλαγές, που είναι γνωστές ως το «μαύρο κουτί» των συναλλαγών.
Οι traders στις χρηματοπιστωτικές αγορές επηρεάζονται από το συναίσθημα και το ένστικτο, ενώ τα όρια του ανθρώπινου εγκεφάλου και του σώματος σημαίνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να συναλλάσσονται μόνο σε μια ορισμένη ταχύτητα και συχνότητα.
Οι αλγοριθμικές συναλλαγές αποσκοπούν στην εξάλειψη των ανθρώπινων λαθών προγραμματίζοντας ένα computer να πραγματοποιήσει συναλλαγές βάσει οδηγιών προσαρμοσμένων σε μια σειρά σεναρίων.
Αρκετοί σχολιαστές της αγοράς πιστεύουν ότι ο «υπερβάλλων ζήλος» ενός αλγόριθμού μπορεί να ήταν εν μέρει υπεύθυνος για τη συντριβή της στερλίνας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το «fat finger»

Ωστόσο κάποιοι παρατηρητές της αγοράς μιλάνε και για την περίπτωση ενός fat finger, όπου κάποιους κατά λάθος παραλείπει υποδιαστολή ή γράφει λάθος τον αριθμό.

Πρώτη ενημέρωση: 09:40, Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης