Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώληση όπλων αξίας πολλών δισ. ευρώ διαπραγματεύεται με τη Σ. Αραβία η βρετανική BAE Systems

Πώληση όπλων αξίας πολλών δισ. ευρώ διαπραγματεύεται με τη Σ. Αραβία η βρετανική BAE Systems
Για περισσότερα από δύο χρόνια, η BAE Systems διαπραγματεύεται με τη Σαουδική Αραβία ένα πενταετές συμβόλαιο με επίκεντρο την πώληση προς αυτήν 48 Eurofighter Typhoon
Διαπραγματεύσεις με τη Σαουδική Αραβία για την πώληση όπλων αξίας πολλών δισ. ευρώ αποκάλυψε ότι διεξάγει αυτήν την περίοδο η βρετανική πολυεθνική εταιρεία οπλικών συστημάτων, αεροδιαστημικής και ηλεκτρονικών συστημάτων BAE Systems, με τη συνδρομή της βρετανικής κυβέρνησης.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές οπλικών συστημάτων στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας τα τελευταία 40 χρόνια, περιλαμβανομένης μιας κολοσσιαίας συμφωνίας όπλων αξίας 40 δισ. στερλίνων τη δεκαετία του 1980, η οποία στην πραγματικότητα διέσωσε την BAE Systems από τεράστια χρηματο-οικονομική κρίση.
Σύμφωνα με πρόσφατη εκπομπή Newsnight του βρετανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου BBC, μια ειδική βρετανική επιτροπή έχει συντάξει προσχέδιο έκθεσης ζητώντας την απαγόρευση όλων των εξαγωγών βρετανικών οπλικών συστημάτων στη Σαουδική Αραβία, αν και ακόμα δεν έχει εκδώσει επισήμως την τελική της έκθεση.
Σύμφωνα με επισημάνσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Boris Johnson στο βρετανικό Κοινοβούλιο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αποδεχθεί διαβεβαιώσεις της Σαουδικής Αραβίας, ότι η χρήση των βρετανικών οπλικών συστημάτων που παραλαμβάνει πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διεθνούς νομοθεσίας.
Όπως γράφει το BBC, σε περίπτωση που η BAE Systems καταφέρει να έλθει σε συμφωνία για την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, αυτό θα αποτελούσε προάγγελο νέου συμβολαίου πώλησης μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon προς αυτήν.
Για περισσότερα από δύο χρόνια, η BAE Systems διαπραγματεύεται με τη Σαουδική Αραβία ένα πενταετές συμβόλαιο με επίκεντρο την πώληση προς αυτήν 48 Eurofighter Typhoon, το οποίο θα αναζωογονούσε σημαντικά τη μειούμενη παραγωγή της εταιρείας στη ΒΔ Αγγλία στο Warton του Lancashire, λόγω έλλειψης ικανών παραγγελιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης