Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN Money: Ο χρυσός «βυθίζεται» - Οι επενδυτές κατευθύνονται προς την έξοδο - Κακό σημάδι για τον Trump;

CNN Money: Ο χρυσός «βυθίζεται» - Οι επενδυτές κατευθύνονται προς την έξοδο - Κακό σημάδι για τον Trump;
Η τιμή του χρυσού κινείται ανάλογα με την πορεία του Trump στις δημοσκοπήσεις
Η τιμή του χρυσού έχει υποχωρήσει κάτω από 1.300 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ είναι η πρώτη φορά μετά το βρετανικό δημοψήφισμα που το κίτρινο μέταλλο βρίσκεται κάτω από αυτό το επίπεδο.
Σύμφωνα με το CNN Money, κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι τα τελευταία προβλήματα του Donald Trump μπορεί να είναι ένας από τους λόγους για την πορεία του πολύτιμου μετάλλου.
Αν και οι τιμές του χρυσού εξακολουθούν να είναι έως και 20% αυξημένες φέτος, έχουν μειωθεί περισσότερο από 6% από τότε που χτύπησαν υψηλό 52 εβδομάδων στις αρχές Ιουλίου.
Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, η Hillary Clinton ως πρόεδρος δεν είναι τόσο καλή για τον χρυσό όσο ο Donald Trump.
Μάλιστα, ο χρυσός όπως και η ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά και το μεξικανικό πέσο, έχουν τάση να ενισχύονται ή να πέφτουν ανάλογα με την πορεία του Trump στις δημοσκοπήσεις.
Οι χρηματιστηριακές αγορές εξακολουθούν να βλέπουν τον Trump με περίσκεψη, ενώ η απρόβλεπτη φύση του είναι τρομακτική.
Ως γνωστόν άλλωστε οι επενδυτές μισούν την αβεβαιότητα. Κι ο Trump είναι η αβεβαιότητα με όλα τα γράμματα κεφαλαία.
«Αναμένουμε ότι οι πολιτικές του Trump θα είναι εσωστρεφείς και θα αποδυναμώσουν τις βασικές αρχές της αμερικανικής οικονομίας.
Επιπλέον, η ρητορική του και οι ενδεχόμενες πολιτικές δράσεις του θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εγχώρια και διεθνή αβεβαιότητα, στην καλύτερη περίπτωση, και αναταραχή στη χειρότερη περίπτωση», ανάφερε η AMB Amro σε έκθεση νωρίτερα το καλοκαίρι.
Στις αρχές της προεκλογικής περιόδου κάποιοι είχαν προβλέψει ότι ο χρυσός θα μπορούσε να φτάσει στα 1.900 δολ. ανά ουγγιά από το 2011 υπό την προεδρία του Trump.
Ωστόσο, η πορεία του Trump έχει αρχίσει να καταγράφει μια κάμψη και μαζί με το αυτόν και οι τιμές του χρυσού, προς το παρόν τουλάχιστον.
Εν τω μεταξύ, η Fed θα μπορούσε να σκοτώσει για τα καλά το ράλι του χρυσού, ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι ο νικητής των αμερικανικών εκλογών.
Αύξηση των επιτοκίων + ισχυρότερο δολάριο = κακό για το χρυσό.
Επισημαίνεται ότι η Fed έχει υπαινιχθεί ότι μια αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να γίνει τον Δεκέμβριο, ενώ κάποιοι αξιωματούχοι μιλάνε για το ενδεχόμενο τα επιτόκια να αυξηθούν τον Νοέμβριο.
Ωστόσο, σύμφωνα με το CNN Money δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Fed να κινηθεί πριν τις αμερικανικές εκλογές.
Αλλά ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να υποδεχθεί με μια αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο.
Ωστόσο, αυτό δεν είναι καλό για το χρυσό.
Τα χαμηλά επιτόκια έχουν βοηθήσει τον χρυσό τον τελευταίο καιρό, καθώς οι επενδυτές είχαν ελάχιστους λόγους για να είναι κάτοχοι αμερικανικών ομολόγων, οι αποδόσεις των οποίων είναι κοντά στο… τίποτα.
Έτσι, εάν η Fed αυξήσει τα επιτόκια, ξαφνικά τα ομόλογα θα γίνουν πιο ελκυστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης