Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Ο εφησυχασμός των αμερικανικών αγορών πλησιάζει στο τέλος του

tags :
MarketWatch: Ο εφησυχασμός των αμερικανικών αγορών πλησιάζει στο τέλος του
Οι παράγοντες που μπορούν να ανατρέψουν το κλίμα στις αγορές
Στο τέλος του πλησιάζει ο «εφησυχασμός» που επικρατεί στις αμερικανικές αγορές, που πέρασαν ένα από τα πιο ήσυχα καλοκαίρια σε μια δεκαετία, σύμφωνα με το MarketWatch.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δυο μηνών (Ιούλιος και Αύγουστος) δεν υπήρχε ούτε μία μέρα όπου ο S&P 500 έκλεισε πάνω από 1% υψηλότερα ή χαμηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης μέρας.
Την ίδια στιγμή, εξαιρετικά χαμηλή ήταν η ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα.
«Το χρηματιστηριακό καλοκαίρι ήταν συνήθως ήρεμο, με χαμηλό όγκο συναλλαγών, αλλά αυτό το επίπεδο ηρεμίας είναι ακραίο» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, υπάρχει πολύ εφησυχασμός στην αγορά και αυτή η ιδιαίτερα χαμηλή μεταβλητότητα απλά δεν βιώσιμη.
Κατά ένα περίεργο τρόπο, τόσο οι ταύροι (bulls) όσο και οι αρκούδες (bear) ενεργούν πολύ ήρεμα.
Δεδομένου ότι η αγορά δεν μπορεί να είναι γαλήνια για πάντα…

Πλούσιες αποτιμήσεις

Κατά κοινή ομολογία, οι αμερικανικές μετοχές είναι αρκετά ή πλήρως υπερτιμημένες αλλά όχι με άκομψο τρόπο, δηλ. δεν είμαστε σε μία φούσκα, αλλά είναι περισσότερο πιθανό οι μετοχές να κινηθούν χαμηλότερα παρά υψηλότερα από αυτό το σημείο.

Τα κέρδη περιορίζονται

Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς, τα κέρδη ανά μετοχή για τις εταιρείες του S&P 500 αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 2% το τρίτο τρίμηνο του 2016 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2015.
Ωστόσο, τα έσοδα ανά μετοχή το τρίτο τρίμηνο του 2016 αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,6% σε σχέση με το 2015, για πρώτη φορά από το τέταρτο τρίμηνο του 2014.
Καθώς, οι αμερικανικές εταιρείες είναι μάστερ στη διαχείριση των προσδοκιών για κέρδη «έκπληξη» και οι αναλυτές της Wall Street έχουν την τάση να αγοράζουν με βάση αυτό, δεν αποκλείεται τελικά τα κέρδη ανά μετοχή αντί να μειωθούν κατά 2% να σημειώσουν την πρώτη τους αύξηση έπειτα από πέντε συνεχόμενα τρίμηνα πτώσης.
Αυτό θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει ένα μικρό ράλι της αγοράς, εμπνευσμένο από την πεποίθηση ότι τα εταιρικά κέρδη έχουν τελικά πιάσει πάτο και επιστρέφουν στην αύξηση.
Αλλά υπάρχει μια σκοτεινή πλευρά σε αυτή την όμορφη εικόνα.
Ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος παραδοσιακά είναι οι μήνες της «αποκάλυψης» όπου οι εταιρείες αρχίζουν να ανακοινώνουν τις προβλέψεις για τα κέρδη για το επόμενο έτος.
Με τις τρέχουσες εκτιμήσεις για το 2017 όσον αφορά στην αύξηση των κερδών να είναι «ρόδινες» -κάνουν λόγο για αύξηση 13,5% σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2016- οι αγορές ενδεχομένως να το έρθουν αντιμέτωπες με ένα απότομο ξύπνημα.

Τα επιτόκια είναι στατικά

Σύμφωνα με το ίδιος δημοσίευμα, υπάρχουν δύο ακόμα συνεδριάσεις της Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς της Fed για το 2016.
Δεδομένου ότι τον Νοέμβριο αναμένονται οι εκλογές των ΗΠΑ, εκτιμάται ότι η Fed δεν θα προχωρήσει τότε σε αύξηση των επιτοκίων.
Στο πλαίσιο αυτό, απομένει μόνο η συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.
Ωστόσο δεδομένης της διστακτικότητας της Janet Yellen όσον αφορά στην αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα με το MarketWatch ούτε τότε τον Δεκέμβριο θα αυξηθούν τα επιτόκια.
Ακόμα όμως και αν τα αυξήσει δεν αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για τις αγορές.

Εκλογές 

Αυτή είναι η πραγματική οικονομική άγρια κάρτα, κυρίως επειδή υπάρχει μια ισχυρή άποψη ότι οι αγορές αντιδρούν αρνητικά σε αβεβαιότητα.
Σήμερα, η γενική άποψη είναι ότι η Hillary Clinton θα κερδίσει την προεδρία, οι Ρεπουμπλικάνοι θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Βουλής και οι Δημοκρατικοί τον έλεγχο της Γερουσίας.
Το πρόβλημα εδώ, και πάλι, είναι ο εφησυχασμός.
Η διαφορά μετά Clinton και ο Donald Trump είναι μικρή.
Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η Clinton θα κερδίσει την προεδρία και ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Βουλής.
Έτσι μια νίκη του Trump μπορεί να ανατρέψει τους υπολογισμούς της αγοράς.
Ωστόσο, το πιο ανησυχητικό είναι ότι επειδή και δύο υποψήφιοι είναι αντιδημοφιλείς υπάρχει ο κίνδυνος της χαμηλής προσέλευσης των ψηφοφόρων την ημέρα των εκλογών, κάτι που θα κάνει περισσότερο απρόβλεπτο το αποτέλεσμα των εκλογών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης