Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: «Αδύναμες» οι τράπεζες σε ΕΕ και ΗΠΑ – Η αύξηση των επιτοκίων δε θα δώσει λύση

ΔΝΤ: «Αδύναμες» οι τράπεζες σε ΕΕ και ΗΠΑ – Η αύξηση των επιτοκίων δε θα δώσει λύση
Η αδύναμη κερδοφορία τους αποτελεί ακόμα και τώρα πρόκληση για τις τράπεζες...
Το ένα τρίτο των μεγαλύτερων τραπεζών στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου είναι τόσο αδύναμες, που τα προβλήματά τους δε μπορούν να λυθούν, ακόμα και αν υπάρξει ανάκαμψη και αύξηση των επιτοκίων.
Την ανησυχητική αυτή εκτίμηση διατύπωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεση που δημοσίευσε σήμερα 5/10.
Όπως αναφέρεται, το ένα τρίτο των ευρωπαϊκών τραπεζών, με συνολικά 8,5 τρισ. δολ. περιουσιακά στοιχεία και το ένα τέταρτο των αμερικανικών, με 3,2 τρισ. δολ. περιουσιακά στοιχεία, εντάσσονται στην κατηγορία του Ταμείου με τα αδύναμα (too-weak-to-recover) τραπεζικά ιδρύματα.
«Αυτό καταδεικνύει την ανάγκη για ριζικές αλλαγές και στα επιχειρηματικά μοντέλα των τραπεζών και τη συνολική δομή του τραπεζικού συστήματος», αναφέρει το ΔΝΤ.
Παρόλα αυτά, η έκθεση διαπιστώνει ότι οι ισολογισμοί των τραπεζών είναι σε γενικές γραμμές ισχυρότεροι από ότι ήταν πριν το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008.
Ωστόσο, η αδύναμη κερδοφορία τους αποτελεί ακόμα και τώρα πρόκληση για τις τράπεζες.
Όπως τονίζεται, τα κέρδη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διατηρηθούν τα ισχυρά κεφάλαια, τα οποία θα κρατήσουν όρθια την εκάστοτε τράπεζα σε περιόδους διαταραχών.
Το Ταμείο επισημαίνει επίσης και το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στα ευρωπαϊκά τραπεζικά ιδρύματα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ένα πρόβλημα που περιορίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τέλος, παρά τους ισχυρισμούς πως η αύξηση των εποπτικών κεφαλαίων τόνωσε την κερδοφορία μετά την κρίση του 8%, παρατηρείται πτώση 11,4% στην συνολική απόδοση των ιδίων κεφαλαίων για τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, με το αντίστοιχο ποσοστό για τις ΗΠΑ να βρίσκεται στο 3%.

Το σχετικό διάγραμμα της έκθεσης: 


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης