Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Διακριτικές συνομιλίες» με τις αμερικανικές αρχές επιδιώκει το Βερολίνο για τη Deutsche Bank

«Διακριτικές συνομιλίες» με τις αμερικανικές αρχές επιδιώκει το Βερολίνο για τη Deutsche Bank
Στόχος της γερμανικής κυβέρνησης ένας «γρήγορος συμβιβασμός», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters
«Διακριτικές συνομιλίες» με τις αμερικανικές αρχές, με στόχο έναν γρήγορο συμβιβασμό για την υπόθεση της Deutsche Bank, επιδιώκει το Βερολίνο, σύμφωνα με πληροφορίες, που έχει στη διάθεσή του το πρακτορείο Reuters.
Μπορεί έως τώρα η γερμανική κυβέρνηση να επιχειρεί να υποβαθμίσει τον ρόλο της στην υπόθεση, τονίζοντας ότι είναι θέμα της τράπεζας ο συμβιβασμός με τις ΗΠΑ, εντούτοις επιθυμεί πάση θυσία να αποφύγει την κρατική βοήθεια (bailout) στη Deutsche Bank πριν τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα, το φθινόπωρο του 2017.
Υπενθυμίζεται πως το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ζητά από τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας 14 δισ. δολάρια, για τον διακανονισμό κατηγοριών για καταχρηστικές πωλήσεις «τοξικών» στεγαστικών δανείων, πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Μιλώντας στο Reuters υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, Γερμανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως στόχος είναι μια γρήγορη συμφωνία που θα «αγοράσει» χρόνο για την ανασυγκρότηση της Deutsche Bank.
Μάλιστα, ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους, τόνισε πως υπάρχει «επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα», μεταξύ των Γερμανών και των Αμερικανών.
Έτερη πηγή επισήμανε πως ο Wolfgang Schaeuble, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, δε σχεδιάζει να συναντηθεί με αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατά την διάρκεια του ταξιδιού του στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα, για τις ετήσιες συνόδους της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής συζητήσεων, που, άλλωστε, «δεν απαιτούν την παρουσία του υπουργού».
Η επίλυση της κρίσης μέσω μειωμένου διακανονισμού είναι ζωτικής σημασίας για την καγκελάριο Angela Merkel, η οποία αντιμετωπίζει ομοσπονδιακές εκλογές το επόμενο έτος. Η διάσωση μιας τράπεζες θα μπορούσε να αποδειχθεί πολιτικό δηλητήριο για την κυβέρνηση Merkel. Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η οποία απασχολεί περίπου 100.000 άτομα, δεν πρέπει να αφεθεί να αποτύχει.
«Όλοι γνωρίζουν τη σημασία της τράπεζας», δήλωσε χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος.
Η ιδανική λύση για τη Γερμανία μακροπρόθεσμα θα ήταν μια συγχώνευση ανάμεσα στη Deutsche Bank και στην Commerzbank, τόνισε ένας από τους αξιωματούχους, προσθέτοντας πως η διάσωση της Deutsche Bank δεν θα είναι δημοφιλής.
Η κυβέρνηση της Γερμανίας έχει αποφύγει να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τυχόν συγχωνεύσεις τραπεζών, σημειώνει το Reuters.
«Καμία κυβέρνηση στον κόσμο δεν θέλει να αναλάβει τη διάσωση τράπεζας πριν από εκλογές. Αλλά δεν πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα είναι απαραίτητο» πρόσθεσε ο ίδιος.
«Δεν είναι η Αυστρία», είπε ένας από τους αξιωματούχους.
«Είμαστε η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς του κόσμου. Χρειαζόμαστε μια μεγάλη τράπεζα με ευρωπαϊκή και διεθνή παρουσία, αλλά το οποίο είναι αγκυροβολημένηεδώ στη Γερμανία», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Μάλιστα, ανέφερε πως η συγχώνευση με άλλη ευρωπαϊκή τράπεζα θα ήταν θετική καταρχήν, υπό την προϋπόθεση η νέα οντότητα να ελέγχεται από τη Γερμανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης