Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: NPLs και χαμηλή κερδοφορία τα βασικά προβλήματα των τραπεζών στην Ευρώπη, όχι η ΕΚΤ

ΔΝΤ: NPLs και χαμηλή κερδοφορία τα βασικά προβλήματα των τραπεζών στην Ευρώπη, όχι η ΕΚΤ
Εάν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και η εκκαθάριση των ισολογισμών από προβληματικά στοιχεία, η κερδοφορία μπορεί να αυξηθεί κατά 40 δισ. δολάρια ετησίως
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να σταματήσουν να κατηγορούν τα χαμηλά και αρνητικά επιτόκια για τα προβλήματά τους και, αντ’ αυτού, να προχωρήσουν σε ριζικές μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουν τη χαμηλή κερδοφορία και τους φόβους των αγορών για το τραπεζικό μέλλον.
Την προτροπή αυτή απευθύνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στις ευρωπαϊκές τράπεζες, μέσω της τελευταίας έκδοσης της Έκθεσης για τη Σταθερότητα του Παγκόσμιου Χρηματοπιστωτικού Συστήματος (Global Financial Stability Report), στην οποία τονίζει πως η νομισματική πολιτική που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απειλεί την υγεία του κλάδου, εντούτοις δεν είναι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες της περιοχής.
Μάλιστα, το ΔΝΤ εκτιμά πως, ακόμα και αν η ΕΚΤ αυξήσει τα επιτόκια και οι οικονομικές συνθήκες βελτιωθούν, οι τράπεζες στην Ευρώπη θα παραμένουν ευάλωτες.
Παράλληλα, το Ταμείο καλεί τις τράπεζες να αναλάβουν άμεσα δράσεις για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), αλλά και το ζήτημα της κερδοφορίας.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η χαμηλή κερδοφορία σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και υποτονικής ανάπτυξης μπορεί να διαβρώσει τα «μαξιλάρια ασφαλείας» των ευρωπαϊκών τραπεζών.
«Ο υπερβολικός όγκος NPLs και διαρθρωτικών προβλημάτων στην κερδοφορία απαιτούν άμεση δράση», σύμφωνα με το ΔΝΤ, το οποίος καθιστά σαφές πως η μείωση των NPLs και η αντιμετώπιση των κεφαλαιακών προβλημάτων πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα για τις τράπεζες, ιδίως τις πιο αδύναμες.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος θα πρέπει να αναθεωρήσει το μοντέλο λειτουργίας του, μειώνοντας το κόστος και λαμβάνοντας δράση για την ενίσχυση της κερδοφορίας.
Μάλιστα, εκτιμώντας ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και η εκκαθάριση των ισολογισμών από προβληματικά στοιχεία, η κερδοφορία μπορεί να αυξηθεί κατά 40 δισ. δολάρια ετησίως.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο τραπεζικός κλάδος θα πρέπει να προσαρμόσει τα μοντέλα λειτουργίας του σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, το οποίο εντείνει τις προκλήσεις για την κερδοφορία του.
Όπως διαπιστώνει η δομή των χρηματοπιστωτικών αγορών έχει αλλάξει σημαντικά.
Η συνεχιζόμενη χρηματοπιστωτική καινοτομία, αποδυνάμωσε τους ισολογισμούς των τραπεζών μετά την οικονομική κρίση, ενώ οι αλλαγές στα επιχειρηματικά μοντέλα και το ρυθμιστικό πλαίσιο του κλάδου, έχουν δημιουργήσει περισσότερες προκλήσεις.
Αυτό επέτρεψε στα μη τραπεζικά ιδρύματα, όπως οι ασφαλιστικές εταιρείες, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο.
Έχει όμως αυτή η άνοδος του μη τραπεζικού κλάδου καταστήσει τη νομισματική πολιτική λιγότερο ισχυρή;, αναρωτιέται το ΔΝΤ.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο αντίκτυπος της δράσης της νομισματικής πολιτικής στην οικονομική δραστηριότητα έχει μειωθεί λόγω του ότι ένα από τα παραδοσιακά μέσα μετάδοσης του τραπεζικού δανεισμού έχει γίνει λιγότερο σημαντικό. Στη θεωρία, τα μη τραπεζικά ιδρύματα μπορεί είτε να αμβλύνουν ή να ενισχύουν τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης