Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενίσχυση του κώδικα δεοντολογίας ζητά η ΕΕ, με αφορμή την πρόσληψη Barroso από την Goldman Sachs

Ενίσχυση του κώδικα δεοντολογίας ζητά η ΕΕ, με αφορμή την πρόσληψη Barroso από την Goldman Sachs
Πολλοί ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν επίσης και στις πρόσφατες αποκαλύψεις για την πρώην Επίτροπο Neelie Kroes
Ενίσχυση του κώδικα δεοντολογίας των Επιτρόπων ζητούν οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε να αποφεύγονται οι συγκρούσεις συμφερόντων για τα μέλη της Κομισιόν και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους πολιτικούς θεσμούς.
Αφορμή αποτέλεσε η πρόσληψη του πρώην προέδρου της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso, από την Goldman Sachs, μία από τις τράπεζες που θεωρούνται υπεύθυνες για την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Ο Επίτροπος Οικονομικών, Pierre Moscivici, δήλωσε τα εξής στη χθεσινή συνεδρίαση:
«Η Επιτροπή θέλει να διαβεβαιώσει όλους τους Ευρωπαίους πολίτες ότι οι Επίτροποι ενεργούν αποκλειστικά προς το συμφέρον της Ευρώπης.
Πρέπει να αποφευχθεί η οποιαδήποτε περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων και υπάρχουν ήδη πολύ αυστηροί κανόνες για το σκοπό αυτό.
Στόχος είναι όμως οι κανόνες αυτοί να συνάδουν και με την προσωπική ευθύνη.
Η Επιτροπή εξετάζει κατά πόσον μπορεί να αντιμετωπιστεί περαιτέρω το ζήτημα αυτό».
Πολλοί ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν επίσης και στις πρόσφατες αποκαλύψεις για την πρώην Επίτροπο, αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, Neelie Kroes, η οποία φέρεται να μην είχε δηλώσει τη συμμετοχή της στο διοικητικό συμβούλιο υπεράκτιας εταιρείας στις Μπαχάμες, ενώ ακόμη κατείχε το αξίωμα στις Βρυξέλλες.
Τόνισαν ότι οι αποκαλύψεις αυτές αποτέλεσαν πλήγμα για τους Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην «πολιτική ελίτ και τους θεσμούς».
Ζήτησαν την ενίσχυση του κώδικα δεοντολογίας των Ευρωπαίων Επιτρόπων, και την επιμήκυνση της χρονικής «περιόδου αναμονής» μετά την πάροδο της οποίας οι Επίτροποι μπορούν να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα.
Ζήτησαν επίσης να εφαρμοστούν σαφείς ποινές και κυρώσεις για παραβάσεις του κανονισμού και να καταστεί η Ad Hoc επιτροπή δεοντολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανεξάρτητο όργανο που θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις για την καταλληλόλητα των θέσεων στις οποίες μπορούν να εργαστούν οι πρώην Επίτροποι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης