Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διφορούμενες οι απόψεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής

Διφορούμενες οι απόψεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής
Ορισμένοι ευρωβουλευτές επαίνεσαν την ελληνική κυβέρνηση για το γεγονός ότι έλαβε δύσκολες αποφάσεις 
Διφορούμενες ήταν οι απόψεις κατά τη σημερινή (4/10) συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής και το χρέος.
Ο Επίτροπος Οικονομικών, Pierre Moscovici ξεκίνησε τη συζήτηση λέγοντας ότι έχει καθησυχαστικές ειδήσεις για την Ελλάδα και αναφέρθηκε σε μία μακρά λίστα μεταρρυθμίσεων και νομοθετικών πρωτοβουλιών που έχουν ήδη δρομολογηθεί, μεταξύ άλλων, στον τομέα των συντάξεων και του τραπεζικού τομέα.
Επίσης, εξέφρασε την άποψη πως τα σημάδια και οι μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις δείχνουν πως στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου η Ελλάδα θα λάβει την υπο-δόση των 2,8 δισ. ευρώ, ενώ τόνισε πως μέχρι το Νοέμβριο του 2016 πρέπει να έχει τελειώσει η 2η αξιολόγηση για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.
«Η επιτυχία αυτής της δεύτερης αξιολόγησης είναι προϋπόθεση για την ανάκαμψη, ώστε να μπει η Ελλάδα στη σωστή τροχιά.
Για να δημιουργηθεί η εμπιστοσύνη για τη δημιουργικότητα και την προσέλκυση των επενδυτών.
Θα είναι ευτυχές εάν τον Νοέμβριο δοθεί ένα θετικό σήμα για τις επενδύσεις», σχολίασε σχετικά, ενώ συνέχισε.
«Κανένα άλλο κράτος - μέλος δεν έκανε ταυτόχρονα τόσες μεταρρυθμίσεις, όσες η Ελλάδα.
Το σύνολο του Εurogroup έχει εκφράσει την ικανοποίησή του ότι η Ελλάδα ακολουθεί τη σωστή κατεύθυνση.
Ήρθε η στιγμή και για την ευρωπαϊκή πλευρά και το Eurogroup να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προσδιορίζοντας ορισμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η Ελλάδα είχε ανάπτυξη 0,2% το τελευταίο τρίμηνο και προβλέπεται ότι η τάση αυτή θα συνεχισθεί, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα το για το τρέχον έτος θα διαμορφωθεί στο 0,5% του ΑΕΠ.
Τέλος, ο κ.Moscovici τόνισε η ανάπτυξη της Ελλάδας θα επιταχυνθεί το επόμενο έτος.
Σε ίδιο κλίμα, ορισμένοι ευρωβουλευτές επαίνεσαν την ελληνική κυβέρνηση για το γεγονός ότι έλαβε δύσκολες αποφάσεις και σημείωσαν ότι ο ελληνικός λαός αξίζει το σεβασμό της Ευρώπης για το πώς αντιμετώπισε τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη χώρα.
Άλλοι ευρωβουλευτές όμως, υποστήριξαν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και παρότρυναν το Eurogroup και την Ελλάδα να συμφωνήσουν επί ενός σοβαρού και αξιόπιστου προγράμματος μεταρρυθμίσεων.
Οι ευρωβουλευτές είχαν διαφορετικές γνώμες και στο ζήτημα των οικονομικών προοπτικών.
Μερικοί αναφέρθηκαν στα βελτιωμένα στοιχεία που αναμένονται στον τομέα της ανάπτυξης για το επόμενο έτος και το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, ενώ άλλοι εστίασαν στο θέμα του δημόσιου χρέους, το οποίο συνεχίζει να αυξάνεται.
Κάποιοι έθεσαν την Ελλάδα ως παράδειγμα της αποτυχίας του ενιαίου νομίσματος «που πρέπει να καταργηθεί», ενώ άλλοι επεσήμαναν την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης